Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

trafo zasilajace- pytanie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

trafo zasilajace- pytanie

Witam

Posiadam trafo 3kVA o natepujacy7ch napieciach:

pierwotne 240/480V
    wtorne 120/240V

Trafo jest opisane w ten sposob:

[img][/img]

I teraz mam pytanie czy moge do zaciskow 480V podlaczyc zasilanie 240V, a uzwojenie wtorne wykorzystac jako 2 x 60V co przedstawia rysunek

[img][/img]

Patrzac logicznie jest to mozliwe, lecz czy bedzie mozna wycisnac pelna moc z tego ukladu?
    Nalezy zauwazyc ze ilosc zwoi dobiera sie w zaleznosci od napiecia i przekroju rdzenia, czy odpowiedni bedzie przekroj drutu i czy nic nie zaszkodzi temu trafu, nalezy pamietac ze jest to pokazna moc 3kVA wiec szkoda by bylo cos uszkodzic. Pytanie kieruje do fachowcow ktorzy w prosty sposob mi odpowiedza na te pytanie ( skonczylem technikum elektryczne i jakies tam pojecie mam ).

dziekuje za odpowiedz i zainteresowanie tematem

przy płaczeniu szeregowym uzwojeń pierwotnych i zasilaniu 240V nie uzyskasz mocy 3kW.Po prostu trzeba je połaczyć równolegle tak jak pokazał to producent trafa.W tym przypadku dla zasilania uzw.pierwotnego 480V czy 240V dla mocy 3kW powinien w nim płynąć taki sam prąd. Aby to uzyskac dla 240V trzeba zmniejszyć rezystancję uzwojenia czyli w twoim trafie połączyć równolegle co spowoduje zmniejszenie jej o połowę.

Skomentuj

Wydaje mi sie ze kolega i tak nie wykozysta tych 3kV trafa, bez problemu mozna sprobowac zasilic je z obnizonego napiecia vo da na wyjsciu uzyteczne napiecie 2x60V bo po co komu 2x120V?
      Inne rozwiazanie to sprzedac to trafo jako trafo separacyjne 240/240V i kupic takie jak jest potrzebne.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
        Wydaje mi sie ze kolega i tak nie wykozysta tych 3kV trafa, bez problemu mozna sprobowac zasilic je z obnizonego napiecia vo
        tylko po co skoro połączenie uzwojeń pierwotnych zgodnie z zaleceniem producenta zajmie góra 2minuty a ma sie po tym spokoj :lol:

Skomentuj

tylko po co skoro połączenie uzwojeń pierwotnych zgodnie z zaleceniem producenta zajmie góra 2minuty a ma sie po tym spokoj :lol:
          bo to da na wyjsciu uzyteczne napiecie 2x60V zamiast bezuzytecznego 2x120V

Skomentuj

Czaruję...
          X