Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDA + LM jak zrobić zgrany duet :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

TDA + LM jak zrobić zgrany duet :)

Da radę podłączyć z jednej pary RCA sygnał do końcówki stereo na LM3886 i jednocześnie do mostka TDA7294. LM napędza kolumienki stereo, a TDA suba.
    Chciałbym sygnał z jednego kanału podłączyć jednocześnie do jednego LM i mostka TDA.
    Da radę tak, czy jest to niewskazane np. z powodu impedancji wejściowej itp.

Pod spodem prosty schemacik, żeby lepiej skumać o co mi chodzi :mrgreen:

Możesz tak połączyć tylko daj filtr DP przed końcówką na tda.

Skomentuj

jeśli to mostek irka, to on ma chyba w sobie filtr
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi
        jeśli to mostek irka, to on ma chyba w sobie filtr
        Tak masz rację, ale to nie jest mostek irka. Filtr DP będzie. Dzięki chłopaki za odpowiedzi.

Skomentuj

Ja bym proponował dodać jeszcze sumator sygnału z obu kanałów. Bo tak jak teraz to będziesz miał suba tylko z jednego kanału

Skomentuj

Dokładnie tak jak koledzy wyżej radzą :). Filtr DP, najlepiej aktywny z sumatorem sygnału (chyba większość dostępnych w Internecie takie coś posiada). Wtedy podłączasz do filtra lewy i prawy sygnał, dzięki temu sub nie będzie grał dźwięków tylko z jednego kanału.

Skomentuj

jakby się uprzeć to można to dość łatwo wyciągnąć z pojedynczego TDA od irka, konstrukcja sprawdzona i zaprojektowana przez profesjonalistę
              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi
                jakby się uprzeć to można to dość łatwo wyciągnąć z pojedynczego TDA od irka, konstrukcja sprawdzona i zaprojektowana przez profesjonalistę
                Idąc za twoją poradą obczaiłem schemat pojedynczej końcówki irka na TDA i zaznaczyłem sumator kanałów czerwoną ramką na obrazku. Wystarczy, że poskładam taki układzik i wepnę go pomiędzy sygnał, a TDA i będzie to działać? Dokładnie chodzi o:
                - filtr DP
                - subsoniczny (w opisie nic o nim irek nie wspomniał, ale może da radę go dorobić - jak?)
                - regulacja fazy i wzmocnienia

Jeszcze pytanko dla znawców TDA7294: da radę mostek "rozmostkować". Chodzi mi aby kostki działały jako dwa oddzielne kanały. Może wystarczy tylko usunąć rezystor R42 = 22k pomiędzy C12, a drugą nóżko kostki TDA? Przydatną funkcja w wzmacniaczu byłaby możliwość użycia raz mostka TDA na do suba, a raz dwóch kanałów TDA do kolum (np na imprezie:)

Pod spodem schemat, potrzebny mi układ zaznaczyłem czerwoną ramką.

Tutaj schemat mostka TDA z zaznaczonym na czerwono rezystorem "mostkującym".

Skomentuj

po co rozłączać jak w subie Irka jest przełącznik żeby grał całym pasmem

Skomentuj

Zamieszczone przez kurdzio
                    po co rozłączać jak w subie Irka jest przełącznik żeby grał całym pasmem
                    Granie mostka pełnym pasmem, a granie na dwa kanały to dwie całkiem inne rzeczy. Jak zrobię tak jak ty piszesz, to będę miał mostek grający pełnym pasmem po prostu. A ja pytam czy można zrobić dodatkowo przełącznik, żeby można było wybierać pomiędzy trybem mostka a trybem stereo. Poza tym ja nie mam mostka Irka tylko inną wersję z kitu (dokładnie Nord Elektronik).

Skomentuj

szczerze to nie wiem jak rozmostkować

co do filtra to nie wiem jak jest z przełącznikiem fazy, ale wszystko co masz przed tym to filtr i sumator do wyjsc wysokopoziomowych, które sie mogą przydać, jeśli nie jest Ci to potrzebne to możesz darować sobie pierwszy opamp

co do subsonik'a to w pojedynczym tda nie ma tego, chyba jest na plytce mostka od irka, jeśli sie mysle niech ktos mnie poprawi

Skomentuj

Czaruję...
                      X