Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Efekt świetlny.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Efekt świetlny.

Witam. Mam zamiar zrobić sobie jakieś oświetlenie pod biurko. Chciałbym żeby mrugały pod rytm muzyki i świeciły ciągle (zasilacz 12V więc z tym nie będzie problemu) i szukam już od ponad dwóch dni jakiegoś schematu lub czegoś w tym stylu. Chciałbym pod biurko wmontować 3 diody LED tylko nie wiem jak podłączyć ? Pierwszą koncepcją było wpięcie diód bezpośrednio pod kanał wzmacniacza (nie używanego,tylko diody były by pod niego podpięte) i nie wiem czy wystarczy rezystor 1kΩ czy coś jeszcze potrzebne ??

Może coś na LM3914. Możesz do niego podpiąć nawet 10 diód led i uzyskać efekt linijki led.

Skomentuj

Tylko ja nie chcę uzyskać efekt linijki bo tak owy sterownik już posiadam tylko chcę aby wszystkie diody mrugały jednakowo w rytm muzyki.

Skomentuj

Na zwyklym tranzystorku to zrobisz, poszukaj jakiegos schematu iluminofonii diodowej (sa wersje na rozne napiecie diod/zasilania). Taki uklad sklada sie z 5 elementow, tylko pamietaj przy podlaczaniu diod, aby nie przekroczyc pradu tranzystora bo sie spali.

Sam kiedys takie cos robilem, wpisz "djbuh" na YouTube i poszukaj "wibrujaca iluminofonia" . Chcialem to wykorzystac jako rezonator basowy, ale wszystko dzialalo zbyt wolno, mulilo poprostu, bo silnik praktycznie nie "tlumil" obrotow.

Skomentuj

Ok poszukam. Ale z czego dać źródło na te diody ? Widziałem na YT sterowanie z portu LPT za pomocą wtyczki w winampie ale te diody nie mrugały równo a ja właśnie taki efekt chciałem uzyskać. Myślałem o podłączeniu diód (5sztuk) pod jeden kanał wzmacniacza (15W/8R) i do tego rezystor np. 3V i diody również 3V napięcie ustawiłem na wzmacniaczu właśnie na ok. 3V podpinając pod wyjścia miernik (AC). Czy wy macie jakiś inny pomysł ?

A na podłączenie np. zasilacza (12V) pod te diody mam inną koncepcję. Zrobię "uniwersalny" przełącznik :mrgreen:

Skomentuj

Zasilanie do diód idzie osobno, a sygnał mrugania osobno ze wzmaka .. Wzmak nie zasila diód .. Oczywiście można tak zrobić, ale to jest marny efekt :)

Skomentuj

Jakby wzmak miał nie napędzać kolumn a dawać na nie tylko sam sygnał to diody podpiął by bezpośrednio do karty dźwiękowej w PC. A zasilanie do zasilacza 12V ?

Miałem kiedyś diodę podłączoną pod wzmacniacza ale nie miałem żadnego zabezpieczenia (tranzystor) i przedobrzyłem i dioda poszła się... :razz:

A może pod biurko zamontować 4 diody a wcześniej osobno przed tor tych czterech diód zamontować jedną dodatkową diodę ? Jak się spali to wszystkie inne nie będą świecić ? Wszystkie diody chciałem podpiąć w szereg (4 pod jeden kanał pod biurko i 4 w drugi pod monitor np.)

Czy mój plan zda egzamin ? I co kupić do tego ?

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                Maciek M., widzę, że prosisz się o dyskotekę :P Więc może idź do jakiegoś klubu? :P
                A czemu nie ? W pokoju będzie fajny efekt :) nie trzeba będzie kupować DERBY ;D Nie no myślę że 3 pod biurkiem i 2 pod monitorem spokojnie wystarczą.

[ Dodano: 2009-07-24, 17:16 ]
                A może w tor diód wpiąć bezpiecznik ? Widziałem takie w moim mieście w sklepie z elektroniką 1,5 - 3 - 4,5V ... itd.

Skomentuj

W Internecie znajdziesz schemat, kup takie części jakie tam są wymienione. Niektóre schematy nie mają rezystorka na bazie o wartości 1k, bez niego możesz spalić tranzystor, więc radzę dać. A to czy się diody spalą zależy jak mocny sygnał podasz, ewentualnie tranzystor może się spalić, jeśli podłączysz zbyt duże napięcie oraz zbyt dużo diód (będą wtedy pobierały większy prąd niż wynoszą możliwości tranzystora).

Bezpiecznik można dać, tylko nie wiem po co :), tranzystor kupisz taki jaki Ci będzie potrzebny.

Aha, jeszcze jedno, jak chcesz się bawić w dyskotekę to sobie lepiej złóż/kup jakiś kolorofon/iluminofonię i stroboskop :). A jak masz więcej kasy to polecam wytwornicę dymu i lasery :razz:.

Skomentuj

możesz to zrobić może mało profesionalnie ale bardzo prosto szybko tanio i łatwo, ja tak zrobiłem stroboskop migający w rytm muzyki naprawdę świetny wkręcający do baletów efekt :), dajesz przekaźnik na wyjście wzmacniacza najlepiej przez mostek 4 diód prostowniczych i przekaźnik steruje załączaniem diód LED zasilanie diód led oddzielnym zasilaczem i masz wszystko bezpieczne tylko poziom sygnału musi być odpowiedni żeby przekaźnik działał prawidłowo bo albo będzie wyłączony albo włączony, możesz zrobić sterowanie dla przekaźnika oddzielnyum wzmacniaczem np od starych głośników od kompa.

Skomentuj

Czaruję...
                    X