Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz do subwooferów. Moduł z Carton Audio.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz do subwooferów. Moduł z Carton Audio.

Witam!
    Mam dwa subwoofery a raczej same głośniki na razie GDN 30/120/1 na dniach mam zamiar zrobić paczki. I chciałbym zrobić do nich wzmacniacz ale z tego powodu ze nie mam zbyt dużego doświadczenia wybrałem gotowe moduły z carton audio .

Dokładnie to:
    Moduł wzmacniacza mocy MOS400
    Moduł profesjonalnego filtra do subwoofera aktywnego SUB4
    Moduł zasilacza symetrycznego BOX300
    no i do tego trafo - gdzie kupić i o jakim napięciu ??

Tylko ten moduł wyciąga 730W/4OHM przy napięciu ą82VDC a zasilacz ma maks ą45VDC a wzmacniacz przy ą42VDC wyciąga 180W/4OHM a mi potrzeba minimalnie 250W/4OHM. Co zrobić ? Może kupić/zrobić inny zasilacz ?

Witaj,

Czasami lepiej skorzystać z całego gotowego rozwiązania. Pomyśl o panelu ze wszystkimi opcjami (końcówka mocy, zasilacz, filtr, trafo, gniazda....), możesz zapytać Irka (meder) o panel "sub300". Wydaje mi się że ten panel, będzie dobry.

Skomentuj

Trafo zobacz na toroidy.pl

Skomentuj

bobpoz tak? to ja za ten czas jaki irek zrobi mi panel to złożę juz setki takich wzmacniaczy. Na panel sub300 czekam już ohoho ponad pół roku. A wszyscy ten panel polecają , może panel godny uwagi ale sprzedawca jak najbardziej nie. :sad:
        sz0p[/i] teraz już wiem ; ) tylko o jakiej mocy i o jakim napięciu ma być to trafo.

A myślicie że ile uda się wyciągnąć z tego modułu z CA ?

Skomentuj

Re: Wzmacniacz do subwooferów. Moduł z Carton Audio.

Zamieszczone przez Maciek M.
          Witam!
          Tylko ten moduł wyciąga 730W/4OHM przy napięciu ą82VDC a zasilacz ma maks ą45VDC a wzmacniacz przy ą42VDC wyciąga 180W/4OHM a mi potrzeba minimalnie 250W/4OHM. Co zrobić ? Może kupić/zrobić inny zasilacz ?
          1. Możesz zbudować nowy, mocniejszy zasilacz.
          2. Może wystarczy tylko zmienić kondensatory w zasilaczu na kondy na wyższe napięcie (+ ew. większej pojemności) i trafo kupić 2x55VAC (po wyprostowaniu i filtrowaniu masz ok. 78VDC). A i zobacz jaką wydajność prądową ma mostek prostowniczy - może trza by dać mocniejszy.
          3. Możesz wypróbować ten głośnik na wzmaku jaki teraz posiadasz, chociaż może być mało mocy bo jak piszesz że panel ma 180W/4Ω to przy 8Ω będzie miał 90W.

Osobiście najpierw spróbowałbym II możliwość. :grin:

Skomentuj

Zamieszczone przez Maciek M.
            to ja za ten czas jaki irek zrobi mi panel to złożę juz setki takich wzmacniaczy.
            z twoja wiedza to nawet za 10lat nie zlozysz panela ktory by sie choc zblizyl do mojego.
            ciezko mi skladac panele z rekami w gipsie i raczej interesuje mnie czy bede jeszcze ruszal rekami.

Skomentuj

bobpoz tak? to ja za ten czas jaki irek zrobi mi panel to złożę juz setki takich wzmacniaczy. Na panel sub300 czekam już ohoho ponad pół roku. A wszyscy ten panel polecają , może panel godny uwagi ale sprzedawca jak najbardziej

Jeśli nie chcesz czekać, to zerknij sobie jeszcze na stronke http://www.matronix.pl/?cmd=cennik znajdziesz tam pewnie coś dla siebie.

Pozdrawiam
              Sławek

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                ciezko mi skladac panele z rekami w gipsie i raczej interesuje mnie czy bede jeszcze ruszal rekami
                Irek a co ci się stało?
                Coś poważnego?
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

z twoja wiedza to nawet za 10lat nie zlozysz panela ktory by sie choc zblizyl do mojego.
                  Nie powiedziałem że będzie on równie dobry jak twój, mogłeś powiedzieć od razu że nie ma sensu czekać. Już bym coś kupił.

[ Dodano: 2009-08-13, 22:10 ]
                  Interesują mnie raczej gotowe kity i gotowy kit zasilacza również by mnie interesował .

Interesuje mnie taki zasilacz który po wyprostowaniu i filtrowaniu będzie miał ok. ą60VDC to w zupełności wystarcza. Możesz coś z Nord Elektronik ? I od razu zamówił bym tam filtr dolnoprzepustowy widziałem że sa tanie.

Chciałem coś złożyć sam ale jak uznam że będzie to zbyt trudne, na moje możliwości to kupię matronixa który wyciągnie te minimum 250W/4OHM.

Skomentuj

A ja poczekam nawet rok na nowy wzmacniacz IRKA, mam jeden i uzywam go juz sporo czasu i nie zamierzam kupowac nigdzie indziej innego panela :)))

Teraz wazniejsze jest by Irek wrocil do zdrowia, wiec Irku Wracaj :)))

Skomentuj

A ja nie mam zamiaru czekać bo zależy mi na czasie.

Więc poradzicie mi jakiś zasilacz ? Tak jak mówiłem interesują mnie gotowe kity.

Jak nie to kupię tego Matronixa ;//

A właśnie chciałem dodać że odpowiadałby mi również wzmak stereo 2.1 ponieważ miałby on równiez napędzać jakieś monitory w przyszłości. Możecie mi powiedzieć czy poradzę sobie z takim podłączeniem ? potrzebuję do tego osobne trafo ?

Skomentuj

jak nie potrafisz zlozyc prostego zasilacza skladajacego sie z mostka prostowniczego i dwoch kondensatorow to dla wlasnego bezpieczenstwa kup lepiej matronixa.

Skomentuj

Jakbym miał te elementy w ręce to bym złożył. Ale większą trudność pewnie sprawiłoby mi kupienie tych elementów ;// potrzebny mi zasilacz który na wyjściu ma ok ą60VDC

[ Dodano: 2009-08-17, 11:56 ]
                          Znalazłem jakieś trafo z wieży. Ma ono wyjście 4xAC i na jednych kablach jest 42V AC czyli to trafo ma 2x42V AC ? na drugich kablach jest 23V na kolejnych 11V AC a na tych pozostałych 6V no i do tego 2xGND.

Skomentuj

obecnie taki jeden glosnik zasilam holtonem 400, w przyszlosci bede zasilac takie dwa podpiete rownolegle, rowniez tym samym holtonem
                            opcja z holtonem tanio wychodzi, tylko jest troche dlubania ze wszystkim

ten "spory" modul z carton to bym sobie darowal, nie ze zly czy cos - bo nawet nie wiem, ale na cholere Ci taki grzejnik do takich glosnikow
                            ten SUB4 jest drogi, sam bys cos zlozyl za grosze

ale z tego co widze to ty chyba liczysz na jakis gotowiec ;]

na dole w mojej sygnaturce masz serce mojego suba, mozesz sobie zobaczec jak to u mnie sie prezentuje w budzie ;p

Skomentuj

Czaruję...
                            X