Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz radmor 5102 (strzela)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz radmor 5102 (strzela)

Witam, mam taki problem z tym wzmacniaczem, kiedy ogladam film to co jakis czas z glosnikow slysze taki trzask, takie strzelenie.

Wydaje mi sie ze to problem z kondesatorami ale ze nie znam sie na wzmacniaczach to pytam sie was co to moze byc ?

zazwyczaj jako pierwsze wysychaja wlasnie elektrolity w zasilaczu co powoduje charczenie przy wiekszych mocach, trzeba je wymienic a najlepiej sprawdzic w jakim sa stanie.

Skomentuj

Irku, wzmacniacz za pewne ma z 20 lat jak nie wiecej, charczenie nie slysze, ale dzwiek jest podobny do takiego hmmm jak by zwarcie jakies, trzask chwilowy takie strzelenie po czym gra dobrze po ja wiem 30 sekundach znowu trzask takie strzelenie :)))

musze w nim i tak wymienic potencjometr glosnosci bo juz trzeszczy i nie chce trzymac rowno glosnosci, bo albo jedna albo druga kolumna gra :)))

Ale to nie problem, problemem wlasnie jest to strzelanie, szkoda mi tego wzmacniacza bo jest juz klasykiem i ladnie sie prezentuje caly w drewnie :)))

Skomentuj

a czy to nie problem ze źródłem? to wydaje mi się bardziej prawdopodobne

Skomentuj

radmora mam podlaczonego pod kompa, uzywam go do napedzenia 2 monitorkow surround :) tak zeby miec 4.1 :)))

sprawdze dokladnie w tym tygodniu co i jak, moze faktycznie cos z sygnalem, chociaz bardziej wydaje mi sie ze to jest cos od jakis kondesatorow czy jakies przebicie czy cos :))) nie wiem :))

Skomentuj

przewód sygnałowy może gdzieś nie łączy wtedy teżstrzela :P te wzmacniacze mają tak prostą budowę że zbytnio nie ma tam co strzelać itp chociaż nic nigdy do końca nie wiadomo...

Skomentuj

Na razie za duzo czasu nie mam by rozkrecic i popatrzec :) ale na poczatku przyszlego tygodnia to zrobie i sie przekonamy :))) fajny ten wzmacniacz, milo sie na niego patrzy ale jak mi tak strzela gdy ogladam sobie film to dzwieki gorsze niz w horrorze :))) jakas mila ladna scena, a ty nagle taki trzask tz strzał :)) zawal murowany

Skomentuj

miałem kiedyś podobne strzelnie i w dodatku przycinanie dźwięku na złych sterownikach, u Ciebie też tak może być, sprawdź na innym źródle czy gra ok jak tak to problem rozwiązany :)

Skomentuj

To nie jest problem karty dźwiękowej. Też tak miałem ze wzmacniaczem Unitry - wszystko fajnie grało, ale czasami pojawiało się strzelanie na jednym kanale na tyle głośne, że membrana wysuwała się mocno do przodu. To tak jakby przez ułamek sekundy na wyjściu pojawiało się stałe napięcie na wyjściu. To był taki odgłos jakby w skrzyni ktoś odpalał małe petardy.
                  Niestety nie udało mi się tego naprawić. Co ciekawe po czasie strzelanie zniknęło.

Skomentuj

Bart210 Dokladnie tak jak mowisz, to tak jak czasami wylaczy sie komputer z podlaczonymi kolumnami i jest takie strzelenie, tylko ze w tym przypadku jest to taki wysoki ton i naprawde glosny :)))

Moze w przyszlym tygodniu rozbiore tego redamora podmucham odkurze i zobacze co tam sie dzieje:)) co prawda nie znam sie na tym ale okiem rzucic mozna :))

Skomentuj

poruszaj kablem, pokręć potencjometrem, "powal" w obudowę - sprawdzisz mniej czy więcej zimne luty.
                      Jak przy którymś zacznie strzelać, to dalej dasz se rade z naprawą.

Skomentuj

Witam troche nie w temacie to moje pytanie ale niechce zakladac nowego prosze o odpowiedz jestem lajkiem i nie wiem ile musi miec dioda zenera 12V lub kazda inna bo sa takie ale maja do tego 0,5W , 1,3W lub 5W nie wiem o co z tym chodzi i czym wiecej W ma tym lepiej????? Dzieki za odpowiedzi

[ Dodano: 2009-08-19, 23:34 ]
                        nie tylko o ta diode mi chodzi ale i tez rezystory itp.

Skomentuj

to moc jaką dioda albo rezystor może oddaćw postaci ciepła

Skomentuj

aha czyli im mniejsza tym lepiej chyba tak no nie ???

Skomentuj

Dioda,czym posiada większą moc tym może przepłyniąć przez nią wiekszy prąd i może odprowadzić wiecej ciepła,tak samo jest z rezystorem

Skomentuj

A RADMOR strzela... :???:

bo np:
                                1. Strzela, bo sygnał wejściowy ma składową stałą,
                                2. Kondensatory (elektrolity, a i ceramiczne lubią)
                                3. 1-sze może mieć związek z drugim.
                                4. Za mało danych - strzela w 2 kanałach na raz? bez sygnału (źródło podłączone, ale nie gra)?

Skomentuj

W weekend sprawdze dokladnie, przy podanym sygnale, przyogladaniu filmu tak to wlasnie mi strzela, sprawdze w weekend dokladnie i dam znac :)

Skomentuj

Czaruję...
                                  X