Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Układ on/off

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Układ on/off

Szukałem i g... znalazłem.Otóż chodzi o schemat układu opóźnianego załączania i natychmiastowego wyłączania głośnika.Znalazłem tylko coś na rezystorku i kondzie ale to tylko połowicznie rozwiązało sprawe.Pomóżcie bo mi Hertza wypluje...
    PZDR

nie bój zaby. zaraz przygotuje jakieś materiały i ci poślę
    pozdrawiam

R1 100k
    R2 10k
    R3 2,7K
    C1 47uF
    C2 100uF
    D1-D4 1N4002
    D5 1N4001
    T1,2 BC237 lub 547
    T3 BC 337
    US1 7812
    Załączone pliki

Skomentuj

Dzięki [b]Grzesiu[b/]!A czy nie będzie przeszkadzało aby w miejsce 2 przekaźników zastosować jeden z 4 zestykami?Naturalnie chodzi mi o rezystancje cewki,czy nie skopie tranzystorków.Bo ja docelowo chcę oprócz NE107 podpiąć 2xTDA7294 żeby mieć wzmak 2.1.Myśle o 5.1 czyli NE107 i 5xTDA ale to chyba będzie za duże kopyto do kina...No ale serdecznie dziękuje za pomoc i nie zjechanie
      PZDR
      A,i domyślam się że zasilanie tego układu to tolerancja dla 7812?No bo te 2x59V co tera mam to by pewnie niezłe opóźnienie dało...hi,hi,hi!

[ Dodano: 2004-11-12, 21:20 ]
      Kurna ale plama!Yeh!Znaczniki skopałem,już sie wstydze

Skomentuj

bezproblemowo wytrzymają to tym bardziej że zostanie tylko jedno obciążenie a nie dwa.
        Aby skrócić czas właczania ukłądy należy zmniejszyć kondensator C2 (na tym co jest on się uruchamia w okolo 10sekund). I nie zwiększaj wartości C1 bo jak zwiększysz będzie długo się wyłaczał (na tyle długo ze możesz usłyszeć trzaski itp.). U mnie ten ukłąd już smiga bardzo długo. musisz jedynie zaopatrzyć stabilizator w radiatorek bo się grzeje. Jak byś miał jakies problemy to pisz.
        pozdrawiam

Skomentuj

No to jeszcze raz dziękuje Grzesiu!Dużo mi pomagasz,nie wiem jak sie odwdzięcze.
          PZDR

Skomentuj

także wiedzą :P wiedza jest najbardziej porządana.
            pozdrawiam

Skomentuj

A jakby walnąć jakiegos darlingona do przekaźników to by było jeszcze prościej. U mnie to lata przy STK. Jedno co zauważyłem to przeba mieć dobry wyłącznik sieciowy który ma małe mikrowibracje, inaczej może lekko trzeszczeć przy wyłączaniu.

Skomentuj

Czaruję...
              X