Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

polaczenie mas we wzmacniaczu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

polaczenie mas we wzmacniaczu

witam

jestem w trakcie robienia kilku wzmacniaczy i moje pytanie polega na tym rozumiem ze najlepiej polaczyc masy w jednym miejscu. ale jak to jest z uziemieniem itd.

chodzi mi o to czy laczyc ze soba masy wszystkich kanalow?? i jesli tak to gdzie to robic, czytalem ze najepiej polaczyc masy wszystkich kanalow na wejsciu (przy gniazdach cinch) chociaz prosciej moze przedstawie to na przykladach...

jeden wzmacniaczyk to koncowka dual mono... i moje pytanie brzmi czy mam laczyc w nim masy kanalow i w jaki sposob ta mase uziemic?? czy mam poprostu polalaczyc mase z uziemieniem??

a drugie pytanie tyczy koncowki 5.1 gdzie bedzie ona podlaczana do cd przez multicinch, wszystkie koncowki beda zasilane z tego samego jadnego trafa i zasilacza wie masy beda zarte i tak w zasilaczu i tu pytanie czy mam laczyc je i tak na wejsciu?? i tak samo pytanie tyczy jak mam to uziemic??

najlepiej bylo by mi albo dostarczyc link do dorego referatu na ten temat bo tkiego nie moge sznalezc lub jak ktos ma czas i ochote to rysunkowo przedstawic polaczenie mas i uziemienia w obu przypadkach...

prowadzenie masy to nie taka łatwa sprawa, głównie trzeba eksperymentować, bo każda konstrukcja może wymagać innego jej poprowadzenia.
    Ja w tej sprawie nie jestem optimusem, ale może na starcie napisz jaki masz wzmacniacz, z czego się składa (preamp, zasilanie, kolektor, ilość zasialczy i inne pierdoły)

mase można prowadzić od "największych prądów" (czyt. od zasilacza) do najmniejszych (czyt. sygnał wejściowy)

co do prowadzenia masz artykułu tutaj
    http://rapidshare.com/files/28378105..._masy.pdf.html

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69
      jeden wzmacniaczyk to koncowka dual mono... i moje pytanie brzmi czy mam laczyc w nim masy kanalow i w jaki sposob ta mase uziemic?? czy mam poprostu polalaczyc mase z uziemieniem??
      Z dual mono nie ma zadnych problemow bo masy i tak sa polaczone w zrodle wiec we wzmacniaczu musza byc polaczone na wejsciach i zazwyczaj z tego punktu dolaczona jest obudowa.
      Odzielna kwestia to uziemienie do bolca uziemiajacego i tu jest kilka wersji takiego podlaczenia aby ich nie ''przerabiac'' lepiej zastosowac zasilanie bez uziemienia.

a drugie pytanie tyczy koncowki 5.1 gdzie bedzie ona podlaczana do cd przez multicinch, wszystkie koncowki beda zasilane z tego samego jadnego trafa i zasilacza wie masy beda zarte i tak w zasilaczu i tu pytanie czy mam laczyc je i tak na wejsciu?? i tak samo pytanie tyczy jak mam to uziemic??
      I tu sie sprawa komplikuje, konieczne jest oddzielenie masy sygnalowej wzmacniacza od masy zasilania i wtedy masy zasilania i samo zasilanie laczysz razem i podlaczasz do zasilacza a potem masy sygnalowe razem i do wspolnej masy wejsc. I dopiero te dwie wspolne masy zasilania i syganlowe laczysz w jednym punkcie ze soba. Zazwyzcaj jak koncowka ma osobna mase zasilania i sygnalowa to ma ja zwarta rezystorem np 10om.
      Masy glosnikow podlacza sie do masy zasilacza.

Skomentuj

ok w takim razie konstrukcje dual mono puki co zostawiamy... a wiec tak ... koncowka ktora chce zrobic do kina a raczej ktora juz zaczalem robic bedzie skladala sie z:

5 koncowek symasym by flodins
        1 zasilacz
        1 trafo
        1 potencjometr 6 kanalowy elektroniczny chyba autor rowniez flodins

i to by bylo chyba na tyle nic wiecej puki co nie bedzie w tej budzie zamkniete.
        sygnal od DVD bedzie podlaczany multicinch czyli 6-cioma przewodami. i biorac pod uwage ze do tego bedzie podlaczane tylko DVD lub np CD do stereo a jak wiemy wiekszosc i CD i DVD uziemienia nie maja wiec uziemniona ma byc wlasnie ta koncoweczka... wiec pytanie jak i w jaki sposob i gdzie laczyc masy (na chlopski rozum poprosze ) Biorac pod uwage gniazda cinch nastepnie kazda koncowke, zasilacz, potek, i zlacza wyjsciowe...

Skomentuj

żadnych procesorów ?

Skomentuj

a o co procesory jesli wszystkie procesory ma przeciez odtwarzac dvd a podlaczenie to multicinch.... czy sie myle ??

Skomentuj

..uziemienia nie maja wiec uziemniona ma byc wlasnie ta koncoweczka...
              Po co? Nie mam zadnego gniazdka z uziemieniem i wszystko dziala jak nalezy.

Skomentuj

no tak dziala jak nalezy ale ja mam gniazdka z uziemieniem a zrobienie uziemienia to zaden problem przeciez i chce zeby jeden sprzed ze wszystkich spietych razem byl uziemiony... ze wzgledow bezpieczenstwa itd.

a wracajac do tematu tych procesorow dzwieku... myle sie czy nie??

Skomentuj

daniel69, jeśli mieszkasz w bloku/domu wybudowanym przed rokiem 90 to prawdopodobnie masz sieć TN-C i wtedy uziemianie nie jest zalecane, a czasem nawet niebezpieczne. Dlatego mimo, że mam w gniazdku dodatkowy bolec nie podłączam uziemienia do obudowy wzmacniacza.

Skomentuj

mieszkam w domu wybudowanym max 5 lat temu i uziemienie jest na pewno dobrze wykonane jesli o to chodzi... ale to tez puki co zostawmy odpowiedzcie mi czy dorze mysle ze procesory sa w cd i wystarczy podlaczenie multichannel ?? czy bede potrezebowal jakiegos osobnego procesora by uzyskac pozadny efekt kina domowego??

Skomentuj

Jeśli dvd posiada dekodery dźwięku wielokanałowego to powinieneś mieć również jakiś podstawowy set-up głośników. Chodzi o to żebyś mógł indywidualnie dla każdego kanału ustawić pożądaną głośność oraz skorygować czas opóźnienia. Niestety to co jest zawarte w dvd ma się nijak do możliwości jakie oferują nawet najtańsze amplitunery. Cóż to taka jazda Porsche GT3...na komputerze :grin:
                      Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                      Grado SR125i

Skomentuj

czyli jak dvd ma wyjscie multichannel to jedyne co bedzie mi potrzebne to ustawienia glosnoci poszczegolnych glosnikow do pomieszczenia i czasy oposnien i nic wiecej tak ?? A istnieje cos takiego jak zewnetrzby sam pocesor z legulacja tak by wlasnie np zrobic tylko koncowke do kina 5.1 ...?? a wszelkie ustawienia dokonywac w tym osobnym procesorze...?? macie jakis pomysl jak to wykonac?? bo wlasnie skonczylem lutowac 5 koncowek symasyma zabiore sie za zasilacz i poczekam na pieniazki na docelowe trafo (do odplenia i sprawdzenia czy wszystki ekoncowki ok trafo jakies sie znajdzie)no i potek... i jak z tego dalej zrobic konkretne kino?? fakt nie pomyslalem nad ustawieniami glosnosci i opoznien...

Skomentuj

Zobacz co masz w menu odtwarzacza. Osobny procesor/dekoder byłby najlepszym rozwiązaniem, ale ceny takich klocków są dość wysokie. Regulacja głośności, czasy opóźnień i/lub ewentualnie odcięcie sygnału niskotonowego to podstawa. Tu nie chodzi o realizacje regulacji głośności, opóźnienia czy filtrowanie sygnału ale o DEKODERY dźwięku wielokanałowego. To za nie w pierwszej kolejności płacisz kupując jakiś ampli kina domowego. Nie wspominam już o korektorze akustyki pomieszczenia, hdmi itd.
                          Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                          Grado SR125i

Skomentuj

mowa o takim urzadzeniu ??
                            http://www.tomshardware.pl/video/20040120/index.html

jesli ktos spotkal sie z takim zewnetrznym procesorem ktory dekodowal by wszystkie dostepne standardy z wejscia coaxial na wyjscia juz optyczne cinch (wystarczy 5.1) i mial mozliwosci regulacji glosnosci i opoznienia to niech wkleji jakis link... ja znalazlem cos takiego i spelnia chyba to co potrzebuje tylko wyjscia ma jack a nie cinch co moze byc upierdliwe i nie wiem jak z opoznieniami bo z tego co rozumiem regulacja glosnosci kanalow jest... wyglad troche badziewny... wiec jak widzial ktos takiego typu urzadzenia tylko ciekawsze wygladowo i np z wyswietlaczem to wrzuccie link...

Skomentuj

Dlatego najlepiej jest kupić ampli z pre out.

Skomentuj

Czaruję...
                              X