Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[CarAudio] Usterka Rockford'a 2.6X... do kubla czy nie ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[CarAudio] Usterka Rockford'a 2.6X... do kubla czy nie ?

Kupilem dobry ..tak bylo napisane ..ktos mnie oszukal... ale dogadalem sie kolesiem ze jak obetnie z ceny to biore go w ciemno nie zaleznie od tego jak bedzie gral i tak sie stalo ale chyba pochopnie do tego podszedlem :( teraz potrzebuje troche pomocy.

Co sie okazuje po podlaczeniu:
    Glosniki tak jakby byly przesterowane... jakby za slaby bylby ten wzmacniacz (ma deklarowane 75watt rms) nie trzeba bardzo podkrecac a na tym RF juz glosnik "pierdza"...porownywalem go do balupunkta 4x20 i szkop gral duzo lepiej!

Foty
    Na fotach zamiescilem te czesci po ktorych widac ze byly zmienione tzn.
    (sorry za slownictwo)
    -kolko z nawinietym drutem
    [100% bo widac luty (blyszczace itp) reszta matowa]
    -tranzystory (chyba.. to co jest przytwierdzone do radiatora)
    -dwa duze kondensatory obok "druciaka" nosza slady przypalenia lutownica... ktos staral sie wlutowac "druciaka" od "gory":( ...czy to moze wplynac na ich zywotnosc?

Pytanie?
    Co z nim nie tak ze chlopak mi charczy?

ps. moge podac to co jest na tranzystorach bo jeszcze mam go rozebranego.
    Załączone pliki

Takie trafa impulsowe to się raczej nie psują, a elektrolity to ktoś lutałką popieszył. Z czego to zasilasz? On potrzebuje na pewno dużo prądu, więc najlepiej z aku. Sprawdź napięcie zasilania z przetwornicy. Jak wogóle coś gra i szybko zaczyna pierdzieć to jakby mu napięcie zasilania siadało.Zdejmij te klamry posprawdzaj tranzystory mocy na zwarcia. Napisz czy dzieje się tak samo na obu kanałach. Sprawź też tranzystory kluczujące w przetwornicy (najpopularniejsze są FET'y IRFZ44N).

Skomentuj

Być może padł zasilacz (przetwornica) i została naprawiona przez niedoświadczonego elektronika.
      Dziwi ślad lutowania przy trafie (kółko z drutami) Być moze oryginalne zostało wyjęte i działa w jakims innym urządzeniu a w jego miejsce ktoś wsadził byle co.
      Na pewno napisz jakiej wartości sa kondensatory, powinny to być specjalne kondzie do pracy w zasilaczach impulsowych. Zmierz napięcia na tych kondensatorach.
      Jesli okarze sie ze zasilacz jest ok to szukać usterki trzeba bedzie we wzmacniaczu (mocy i prtzedwzmacniaczu).
      Ale na pewno musisz zasilac to z porzadnego zasilacza (najlepiej akumulator samochodowy)!!

Skomentuj

Kondy filtrujące są na 25V, raczej powerem to on nie grzeszy.Ale warto sprawdzić. Ni podejżewamżeby ktoś wymienił trafo. Naprawiałem wzmaki po całkowitym spaleniu tranzystorów i nigdy trafo nawet się nie przychajcowało.

Skomentuj

Postaram sie to pomierzyc ale najpierw bede musial nauczyc sie to robic...
          Być może padł zasilacz (przetwornica) i została naprawiona przez niedoświadczonego elektronika.
          Dziwi ślad lutowania przy trafie (kółko z drutami) Być moze oryginalne zostało wyjęte i działa w jakims innym urządzeniu a w jego miejsce ktoś wsadził byle co.
          Tak tez mi sie wydaje... ten wzmacniacz gra tak jakby mial za malo mocy (tak mi sie wydaje bo podobnie jest kiedy podlaczalem w fazie doswiadczen caraudio za slaby wzmak do mocnego suba)
          Na pewno napisz jakiej wartości sa kondensatory,
          Kondensatory te grube: 2200uF 25V
          Te chude ale wysokie: 330uF 25V
          nigdy trafo nawet się nie przychajcowało.
          ale on nosi wyrazne slady wylutowywania
          a jakie jest prawdopodobiensto nie udacznego ew. przwiniecia tego trafa?
          (bo jak mieli to oryginalne to grubosc drutu byla jasna i ilosc nawiniec rowniez)

na tych czesciach co sa przytwierdzone do radiatora sa takie napisy (od lewej)
          IRF9540, IRF540, IRF540, IRF9540, i pozniej dwie sztuki MTP50N06N(obydwa wygladaja na wymieniane bo maja blyszczace luty)

Skomentuj

IRF9540 i 540 są częścią wzmacnaicza m.cz czyli stopień mocy MOSFET.MTP to część przetwornicy

Skomentuj

MTP to część przetwornicy
              to co te debile podlaczyly go pod 220V>? :(

Skomentuj

Przetwornica jest po to, żeby z napięcia jakie panuje w instalacji samochodu (12V) uzyskać napięcie wyższe i symetryczne do zasilania układów audio. Z tego się bierze pałer.

Skomentuj

Trafo wygląda na orginalne z przetwornicy , pytanie tylko czy jest z tego wzmacniacza , samodzielne nawijanie chyba raczej odpada gdyż ciężko dostać takie przewody z tymi kolorami lakieru , kondensatory te cieńsze są na 35V jak na zdjęciach , te na 25V to bufory od zasilania czyli max 14.4 z akumulatora.Też mam problem z wzmacniaczem samochodowym po okazyjnej cenie 220 zł. Precision Power A600 od 4 tygodni w serwisie i cienko to widzę , coś padło w przetwornicy bo piszczy i pobiera z akumulatora > 14A bez obciążenia. Tak to jest z okazjami.Poadrawiam.

Skomentuj

Precision Power
                    oo kurde ja myslalem ze RF sie nieda popsuc a co doppiero PP :)

ps. to nie wiem co sie moglo z nim spierdzielic jezeli to kolko z drutem to oryginal to co innego ...kondy padly ? a moze te tranzystory ?
                    jutro pojade na wolumen i kupie wszystkie nowe wylutuje wlutuje i jak dalej bedzie kicha to sam nie wiem co...

Skomentuj

Tato to może sie spotkamy :)
                      PZDR

Skomentuj

kalasz21 klasycznie spalona końcówka mocy. Jak masz zwarte wyjście przetwornicy to piszczy. Nie wiem nad czym sie zastanawiają w tym serwisie?

Skomentuj

moze to takie serwis co naprawial mojego FRF'a

Skomentuj

W tym sęk że końcówki są sprawne bo pod zasilaniem z ograniczeniem na ok. 3A normalnie grają tylko dużo ciszej. Cosik w przetwornicy padło albo w samym trafku się zwarło , jak byłem ostatnio w serwisie to niby już wiedzą co jest tylko na części czekają.
                            To samo mówili 3 tygodnie temu...

Skomentuj

:) spokojnie ..ucz sie odemnie cierpliwosci ja suba robie prawie dwa lata i wcale mi sie nie spieszy :) a wzmak juz lezy drugi tydzien kiedys bylem jubilerem i potrafilem skladac lancuszek dla jakiegos przyglupa przez caly tydzien ..pomysl ile to ogniw ...jaka to powtarzalnosc ruchow :) ... po paru dniach czujesz sie jak maszyna. A ja zawsze sobie to przypominam to jak brakuje mi cierpliwosci... pomysl ze nikt nie daje Ci wyboru i tak poprostu musi byc :)
                              Poz.

Skomentuj

Czaruję...