Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

rownoległe wyjście ze wzmacniacza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

rownoległe wyjście ze wzmacniacza

siemano

Pytanko amatora.

Bede za jakis czas skladac sobie wzmaka. Nie bedzie on posiadac pre-ampow, jedynie potek do regulacji glosnosci.

Chcialbym zrobic drugie, rownolegle wyjscie stereo z potka na 'zewnatrz' zeby np. podpiac sobie tam suba i jedna 'gałą' sterowac wszystkim.

Z tego co cos znalazlem (nie wiem czy jestem right) w necie, trzeba za potkiem zastosowac 'powielacz audio' na wzmacniaczach operacyjnych (w sensie po jednym na kanal).

Tak wiec, siegajac do noty TL074 znalazlem cos takieo 'audio distribution':

Czy implementacja takich dwoch ukladow co sa w czerwonym kwadracie (po jednym na kanal) dokona tego czego chce?

Oczywiscie przed tymi TL dalbym dodatkowy potek coby sterowac glosnoscia w odniesieniu do 'master' galki w moim wzmaku.

Co myslicie?

[ Dodano: 2009-10-09, 11:24 ]
    tu znalazlem cos na tl072, bo potrzebuje tylko2:
    http://www.eres.alpha.pl/elektronika...aty/sch078.gif

to co jest po lewej stronie

Powinien to byc wtornik nieodwracajacy taki jak te wyjsciowe z noty katalogowej.

Skomentuj

Zamieszczone przez tom3kk

Z tego co cos znalazlem (nie wiem czy jestem right) w necie, trzeba za potkiem zastosowac 'powielacz audio' na wzmacniaczach operacyjnych (w sensie po jednym na kanal).
      Trzeba, nie trzeba,... Tylko gdyby impedancja obciążenia źródła sygnału miała niebezpiecznie spaść, co jest mało prawdopodobne.
      Jak masz zamiar do tego wyjścia podłączać suba, to zrobienie buforów na opampie nie będzie głupie. Unikniesz przesłuchów, które może wprowadzić prosty sumator na rezystorach.

Skomentuj

okej, czyli to co z noty moglo by byc,

tam jest tl074, mozna ta aplikacje bez problemu zastosowac do tl072? w sensie czy nie bede musiec zmieniac wartosci podanych tam elementow?

[ Dodano: 2009-10-10, 15:57 ]
        w sumie w naglowku PDFa pisze tl072, 074 i inne, tak wiec chyba sobie odpowiedzialem :)

dzieki

Skomentuj

Zamieszczone przez tom3kk
          tam jest tl074, mozna ta aplikacje bez problemu zastosowac do tl072? w sensie czy nie bede musiec zmieniac wartosci podanych tam elementow?

[ Dodano: 2009-10-10, 15:57 ]
          w sumie w naglowku PDFa pisze tl072, 074 i inne, tak wiec chyba sobie odpowiedzialem :)
          dzieki
          W sumie tak, tzn tl074 to mniej więcej 2xtl072, tyle że z tego co widzę na zaznaczonym przez ciebie fragmencie schematu wzmocnienie ustawione jest na 10, a tobie chyba potrzeba zwykły bufor, czyli wtórnik, czyli takie cuś jak te 3 po prawej.

Skomentuj

tak, chce 1:1, nie potrzebuje wzmocnienia, ma byc to tylko 'bufor' (prawie jak w programowaniu ;p)

Skomentuj

Czaruję...
            X