Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

przetwornica 12v na 230v na co zwrócić uwage przy zakupie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

przetwornica 12v na 230v na co zwrócić uwage przy zakupie

planuję zakup przetwornicy z 12v na 230 v będzie ona stanowiła zapasowe zasilanie pieca CO. przegladałem allegro i jest tam troche tego dlatego chciałbym wiedzieć na co zwrócić uwagę przy zakupie (na pewno chłodzenie), żeby nie kupić superbadziewia. Urządzenie mają moc około 300W (2 pompy i starownik oraz wentylator do pieca)

Chodzi Ci o 12V DC na 230V AC? Ja też miałem podobny problem z wyborem zwłaszcza, że kumplowi taka tania padła dosyć szybko. Weź przetwornice z dobrym gniazdkiem tak wyglądającym jak sieciowe najlepiej z uziemieniem. Na wartości mocy też bym patrzył ostrożnie bo te 600W czy 300W to są jakieś moce szczytowe a nie takie pod jakimi może to pracować przez dłuższy czas. Ja sobie wziąłem taką co ma 300W mocy i faktycznie pod takim obciążeniem ją włączałem i przez długi czas nic absolutnie się nie działo. Ja wziąłem taką co ma klemy do akumulatora bardzo wygodna sprawa. Jak znajdę linka to podrzucę to co ja mam dałem za nią coś koło 110zł

[ Dodano: 2009-10-30, 09:39 ]
    http://allegro.pl/item800761274_prze...u_wys_24h.html dokładnie od tego sprzedawcy brałem nie narzekam towar się sprawdza

Skomentuj

Sprawa jest bardziej skomplikowana niz wam sie wydaje. Otoz silniki w pompach C.O. sa silnikami indukcyjnymi z kondensatorem startowym ktory przesuwa faze napiecia i klopot jest w tym ze standardowe przetwornice majace prostokat na wyjsciu nie nadaja sie do zasilania takiego silnika. Konieczna jest przetwornica z sinusem na wyjsciu a te sa duzo drozsze i tak naprawde nie wiadomo czy na wyjsciu faktycznie jest sinus, sprzedawcy moga tu bzdury gadac byle tylko sprzedac towar.

Dobrze te pomyslec nad zasilaniem z 24V i duzym akumulatorze bo 12V 300W to typowy aku 55Ah podziala ok 2godzin.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
        Konieczna jest przetwornica z sinusem na wyjsciu
        no tak, tylko w jaki sposób można sprawdzić czy na wyjściu jest sinus czy prostokąt, zakładając, że się nie ma specjalnych zabawek do tego? Jedyną różnicę w funkcjonowaniu sprzętu jaką zauważyłem to był podłączony komputer PC. Zasilacz zachowywał się dziwnie głośno..jakby był już zajechany (dźwięki o wysokich nieprzyjemnych dla ucha częstotliwościach) natomiast komputer chodził normalnie. Podłączałem jeszcze wzmacniacze, monitory mikser generalnie elektronikę i było wszystko okej. Niestety po eksperymentach wywaliło mi kartę sieciową dlatego podłączanie PC odradzam, także to może przez to, że ten prąd to nie jest sinus.

Skomentuj

Może transformator seperujący by sie nadał do konwersji przebiegu z trójkąta na sinus??? Wtedy może był by tanszym sposobem niż droga przetwornica???

Skomentuj

oscyloskop potrzebny

Skomentuj

Sprzet komputerowy ma zasilacze impulsowe i dla nich najlepszym napieciem jest wlasnie prostokatne z tanich przetwornic. Takiego napiecia nie lubia transformatory i silniki indukcyjne dlatego potrzebna jest przetwornica z sinusem.
              Stabilizacja amplitudy to kolejny temat i zupelnie osobna sprawa.

Zamieszczone przez SoundStarStudio
              Może transformator seperujący by sie nadał do konwersji przebiegu z trójkąta na sinus??? Wtedy może był by tanszym sposobem niż droga przetwornica???
              Na wyjsciu jest zazwyczaj prostokat na pewno nie trojkat.

Ciezko sprawdzic czy na wyjsciu jest prostokat czy sinus i tu raczej jak ma sie juz przetwornice to trzeba podlaczyc do urzadzenia i sprawdzic czy dziala prawidlowo.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                SoundStarStudio napisał/a

Na wyjsciu jest zazwyczaj prostokat na pewno nie trojkat.
                Oczywiście mój błąd :) miał być prostokąt :)
                Irek A jak myślisz,taki transformator złagodził by prostokąt do sinusa ???

Skomentuj

Święty, a nie lepiej kupić tani zaregat za 500zł wiem do czego ci jest to potrzebne , bo miałem ten sam problem jak wyłączyli prąd i temperatura zaczeła momętalnie rosnąć na piecu to trzeba było wygarniać.

Skomentuj

Zamieszczone przez SoundStarStudio
                    Irek A jak myślisz,taki transformator złagodził by prostokąt do sinusa ???
                    Niestety nie zlagodzi. Teoretycznie jest mozliwosc zrobienia ukladu rezonansowego i wtedy z prostokata wyszedl by sinus ale nikt tak nie robi bo rezonanas na 50hz wymagalby ogromnego kondensatora.

agregat spalinowy to najlepsze rozwiazanie no i starczy na dlugo, akumulatory maja ograniczona pojemnosc a agregat zasili jeszcze oswietlenie czy lodowke w domu.

Skomentuj

Tylko agregat trza iść włączyć,a taka przetwornica może być sterowana stycznikiem,zanikiem napięcia.

Skomentuj

Czaruję...
                      X