Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki wzmacniacz do gitary DIY?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki wzmacniacz do gitary DIY?

Witam, jako, że wczoraj kupiłem sobie gitarę elektryczną bo mam zamiar się uczyć na niej grać, w niedalekiej przyszłości muszę zrobić sobie jakiś wzmacniacz + kupić głośnik.

Co wybrać? Kwota .. hmm no nie za dużo mam do dyspozycji, 100zł wystarczy?

Gitara to nie żadna rewelacja, bo wiadomo - do nauki, więc może i jakości nie trzeba od wzmaka wymagać?

Moc? Bo ja wiem, 10W?

No i właśnie jaki głośnik? Szerokopasmówka?

Proszę o pomoc i pozdrawiam :)

Musisz poszukac jakiegos schematu firmowego mini piecyka, sa to zazwyczaj proste konstrukcje o mocy kilkunastu wat na scalonej koncowce mocy. Jak cos u siebie znajde to Ci podesle.

Glosnik to oczywiscie jakas szerokopasmowka z takich bardziej popularnych to jest to TVM serii ARZ, jest tez chinstki wynalazek ICOON.

O lampie to zapomnij bo za 100zl to moze kupisz sama lampe.

Skomentuj

Scalona końcówka mocy, tzn TDA?

Tak myślałem, że na tym się skończy 7294?

Skomentuj

Moze byc TDA2032, 2050 itp. tu nie chodzi o koncowke tylko o preamp.

Skomentuj

Przepraszam, że się nie odzywałem, ale temat jest jak najbardziej aktualny :)

Irku, czyli proponujesz jakiś mały wzmacniaczyk na TDA2030 ( mam takowe scalaki na stanie ) + głośnik szerokopasmowy.

Co z preampem?

Sorry za prymitywne pytanie, ale preampem reguluje się efekt? Tzn jeśli chce dźwięk do zagrania jakiegoś kawałka metalowego to sobie podkręcam w preampie nie wiem, niższe tony, i mogę grać?

A gdy np kolęde to przekręcam się na jakieś piszczenie i gram kolęde?

Gitarzyści mają pod stopami tzw multiefekty i nie wiem czy nie mieszam efektów, z preampem ...

Naprostujcie mnie :)

Skomentuj

Zawsze można grać pod gitarką podpiętą pod komputer i do tego jakiś program z efektami.
            Osobiście polecam Guitar Rig 2/3.
            Masz tam pełno efektów od bluesa po heavy metal

Skomentuj

Tak, dotychczas gram z gitarą podpiętą pod komputer, jednak mnie to nie satysfakcjonuje, bo to jak bieganie po bieżni automatycznej

A tak na serio to komputera nie mam w miejscu, gdzie na codzień mieszkam, no i lepiej piecyk jakiś mały sobie wziąć, i grać bez przeszkód

Guitar Rig 4 mam nawet, ha Fajna sprawa, ale tak jak mówię - chcę piecyk.

Skomentuj

Napisz do mnie maila to Ci wysle prostrze schematy piecykow marshala.
                Te bardziej rozbudowane maja dosc skomplikowane preampy w ktorych schematach czesto ja sie gubie wiec to nie taka prosta sprawa. Piece gitarowe maja najczesciej dwa przelaczane kanaly, sa to dwa niezalezne preampy o nieco roznych ukladach a na koncu sa przelaczane, zazwyczaj z mozliwoscia przelaczania stopa. Sama koncowka jest juz bez znaczenia tu sie preamp liczy.

Skomentuj

Czyli tak:

piec= końcówka + preamp

Końcówka jest mało ważna

Preamp - dużo potencjometrów, dzięki którym zmieniam barwę, czyli te efekty tak? Zamiast guitar rig :P Oczywiście zdaje sobie sprawę, że nie wyczaruje potencjometrami jakiś zaawansowanych cyfrwych efektów, ale o te podstawowe mi chodzi.

EDIT: Dobra, wyszukałem próbki dźwiękowe efektu BOSS DS1 z elektrody: http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...Bgitarowy&sid=
                  No i oto właśnie mi chodzi! Czyli potrzebuje takiego efektu + końcówka, tak?

Mail poszedł, czekam na schematy

Skomentuj

Nie tykaj nawet kijem przez szmate tego BOSSa. Lepiej zapoznaj sie z http://www.trioda.com/forum/viewforum.php?f=19 i nawet nie wspominaj tam ze chciales tego Bossa robic bo to tak jakbyc napisal na forum diyaudio ze masz karton po butach i dwa glosnik alpharda i chesz kolumny zrobic (no i zwrtonice killera) :mrgreen:

Skomentuj

pegelmesser, dobre

Tyle, że ja chcę coś budżetowego :(

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                        Tyle, że ja chcę coś budżetowego :(
                        No to trzeba dobrze pokombinować. Mimo to spytac na triodzie mozesz. Specem od gitarowcow nie jestem niestety, ale tranzystor lampy nie zastapi. Apetyt rosnie w miare jedzenia, jak z glosnikami, najpierw alpierd, potem tesla, tonsil, stx, vifa, seas...

Skomentuj

piec= końcówka + preamp
                          +glosnik i buda z duza dziura z tylu.

Na poczatek radze wszystko robic modulowo, bedzie latwo modyfikowac.
                          Jak sie bedziesz porywal na lampe w preampie to na poczatek mozna zastapic ja zwora a potem ja dokupic i zrobic do niej specjalny zasilacz.

Skomentuj

Czyli jako końcówkę zastosuje jakiegoś scalaka, np. tda2030, a co z tym preampem .. Jaki mam zrobić? Nie na lampie, na razie na początek coś taniego i niekoniecznie wyśmienitego.

Napiszę zaraz temat na tym forum od pegelmessera.

Skomentuj

Napiszę zaraz temat na tym forum od pegelmessera.
                              To poważne forum lampowe, coś jak diyaudio ale w dziedzinie lamp. Warto tam zacząc zaglądac.

Skomentuj

No to temat napisałem :) Dzisiaj dowiedziałem się, że stypendium dostałem, to i więcej będę mógł przeznaczyć Jakieś 200zł z głośnikiem i obudową ( tutaj grosze bo płyta się znajdzie, jakąś okleine się kupi )

Skomentuj

Witam jeśli chodzi o preamp polecam ten temat http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic215412.html , jest tam preamp który jest bardzo zachwalany przez uzytkowników a koszt wykonania wynosi około 30zł
                                  pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                  X