Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa Uniampa by Irek..

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa Uniampa by Irek..

Witam wszystkich.. Właśnie przymierzam się do budowy Uniampa.. Jestem na etapie kompletowania elementów stąd mój post.. Oto moje pytania:
    1) czy rezystory metalizowane 1% będą dobre? Takie jak tu: http://seguro.pl/sklep/?podkat=95
    2) znalazłem takie trafo: http://allegro.pl/item760422391_tran...macniacza.html czy ktoś wie coś onim..? Nie będzie brumić.? Napięcia 2x35V
    3) w którym miejscu jakie kondensatory..? Wszędzie elektrolity i ceramiczne..? Czy może trzeba gdzieś MKT..?
    4) czy kondy w zasilaczu muszą być 2x10.000uF czy mogą być 2x6800uF..? Akurat posiadam takie..
    Myśle że mój post przyda się nie tylko mi ale także innym zagubionym.. :wink:
    Z góry dziękuje za pomoc..

1. Jak masz kase to kupuj - będą działać.
    2. Dobre, nic nie będzie brumić, chociaż to już kwestia obudowy do wzmaka
    3. Kup kondensatory a zobaczysz które są jakie
    4. Byle się zmieściły i nie miały niższych numerków niż mają na schemacie.

Pozdro

Skomentuj

tzn te metalizowane w niczym nie pomogą i wystarczą najzwyklejsze..?

Skomentuj

1. Będą dobre, nawet lepsze niż zwykłe.
        2. Zależy jakiej ono jest produkcji, jeśli chińskie może się grzać, a czasem buczeć.
        3. Te które mają zaznaczony + i - to elektrolity, małe pojemności rzędu pF to ceramiczne, a nF i pojedyncze uF to MKT.
        4. Mogą być 6800uF, ale jeśli chcesz nim zasilać jakieś mocniejsze kolumny to radzę dać 10000uF, bo może Ci spadać napięcie przy basie i wtedy będziesz miał go trochę mało (jeśli się mylę poprawcie :P).

Wracając do metalizowanych rezystorów - jeśli chcesz podłączyć do tego UniAmpa jakieś lepsze kolumny, które mają naprawdę dobrą jakość dźwięku to lepiej kup te metalizowane. Na zwykłych różnicy raczej nie usłyszysz, zresztą oprócz rezystorów 1% musiałbyś zainwestować w lepsze kondensatory, potencjometr i inne takie.

Skomentuj

Zamieszczone przez djbuh
          4. Mogą być 6800uF, ale jeśli chcesz nim zasilać jakieś mocniejsze kolumny to radzę dać 10000uF, bo może Ci spadać napięcie przy basie i wtedy będziesz miał go trochę mało (jeśli się mylę poprawcie :P).
          .
          przy większych mocach (głośnym słuchaniu) zasilacz, kondensatory nie odfiltrują ci tak dużego prądu. Złe zasilanie=zła praca=nie da się słuchać.

Lepiej 10000

Skomentuj

Chyba, że masz 4 takie kondensatory po 6800uF to możesz je wtedy połączyć równolegle po dwa i uzyskasz dwie pojemnośći 13600uF. Lepsza filtracja kosztem miejsca :P.

Skomentuj

Niestety ocalały mi tylko dwa takie nihicony.. :cry: Ogólnie rzecz biorąc najbardziej interesowało mnie pytanie o trafko.. Napewno to bedzie ok czy może jakieś inne polecacie w niewygórowanej cenie..? Mam zamiar dać napięcie 2x35V rozumie że takie bedzie ok.?

Skomentuj

http://www.toroidy.pl/index.php?page...emart&Itemid=2

Tańsze o 27zł Sprawdzona firma możesz brać śmiało.

Skomentuj

Wiem ze mecze kolegow.. :wink: To ma byc zwykle trafo.? Zadna wersja audio..?

Skomentuj

kolego może być zwykłe
                    kupując z tej aukcji co podałeś kupujesz wersje audio (zalany żywicą ekran wewnętrzny cytat z aukcji) a jak kupisz na toroidy.pl dostaniesz zwykłe trafo a jak byś chciał wersje audio to zapłacisz jak za zboże

Skomentuj

Ze moze byc to wiem.. Chodzi mi oto czy beda odczuwalne jakies zasadnicze roznice np miedzy tym trafem audio z alledrog a tym zwyklym(nie audio) z toroidy.pl..?

Skomentuj

Nie będzie żadnej różnicy, nawet NIE kupuj wersji audio bo szkoda pieniędzy. Weź zwykłego toroida.

Skomentuj

Ok dzieki.. Chyba wiem juz wszystko.. :wink: W razie co napisze.. :wink: Dzięki wszystkim..

[ Dodano: 2009-11-02, 12:45 ]
                          Kolejne pytania.. :wink:
                          6) Ta dioda zenera C12V to co to za dioda..? Na 12v ale jakiej mocy..?
                          7) Czy można wstawic jakas inna diode za ta 1N4002..?
                          8) Jakiej wartości mają być bezpieczniki..?

Skomentuj

zamiast diody 1n4002 możesz dać 1n4007
                            bezpieczniki 5 A
                            dioda zenera http://www.edw.com.pl/ea/diody.html#zener
                            dioda zenera ważne żeby na 12 V byłą

Skomentuj

co do trafa z toroidów to proponuje zamówić zwykłą wersje, ale z środkiem zalanym żywicą, lepsze w mocowaniu jest

Skomentuj

Zamieszczone przez Manstaff11
                                co do trafa z toroidów to proponuje zamówić zwykłą wersje, ale z środkiem zalanym żywicą, lepsze w mocowaniu jest
                                Blaszka do mocowania od góry nie jest chyba najdroższa
                                Ale fakt, jak to nie bedzie o wiele droższe to można się pokuśic o żywicę.

Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                X