Witam
Ostatnio zaprezentowałem na forum moją końcówkę HOLTON 200 (2x200W) z zabezpieczeniem przed DC na wyjściu z soft startem i opóźnionym załączaniem.
Napędza ona nadstawki na przetwornikach STX-a.
Teraz chciał bym zbudować wzmacniacz o mocy 2x400W i wybór padł na doskonale znanego wszystkim HOLTON-a 400 na tranzystorach typu MOSFET.
Temat zakładam z prośbą o wzór płytki PCB który najbardziej polecacie.
Interesował by mnie wzór płytki coś w stylu AL-13 aby tranzystory stały a nie były umieszczone pod płytką na płasko.
Wraz z wzorem płytki do HOLTON-a poszukuję jakiegoś bardzo dobrego zabezpieczenia.
Opcje jakie mnie interesują w zabezpieczeniu to:
-przed DC na wyjściu
-opóźnione załączanie kolumn
-szybkie odłączanie kolumn
-termiczne
-soft start
-przeciwzwarciowe
Czy zna ktoś jakieś dobre i sprawdzone schematy takich zabezpieczeń?
Oczywiście logiczne jest to, że nie musi wszystko znajdować się na jednej płytce tzn. nie musi to być układ mający wszystkie wymienione zabezpieczenia.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
[ Dodano: 2009-11-01, 15:18 ]
Co myślicie o tym projekcie użytkownika przemo27 z forum elektroda?
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1202397.html
[ Dodano: 2009-11-01, 15:21 ]
Ma już zabezpieczenie przeciwzwarciowe i wtedy wystarczyło by zrobić Protector v1.5 tylko o ile się nie mylę to nie ma on zabezpieczania termicznego.
Interesuje mnie co się dzieje po zwarciu końcówek i czy warto zrobić płytkę tego użytkownika.
Dodam jeszcze, że mój Holton 200 ma też płytki tego użytkownika.
Ostatnio zaprezentowałem na forum moją końcówkę HOLTON 200 (2x200W) z zabezpieczeniem przed DC na wyjściu z soft startem i opóźnionym załączaniem.
Napędza ona nadstawki na przetwornikach STX-a.
Teraz chciał bym zbudować wzmacniacz o mocy 2x400W i wybór padł na doskonale znanego wszystkim HOLTON-a 400 na tranzystorach typu MOSFET.
Temat zakładam z prośbą o wzór płytki PCB który najbardziej polecacie.
Interesował by mnie wzór płytki coś w stylu AL-13 aby tranzystory stały a nie były umieszczone pod płytką na płasko.
Wraz z wzorem płytki do HOLTON-a poszukuję jakiegoś bardzo dobrego zabezpieczenia.
Opcje jakie mnie interesują w zabezpieczeniu to:
-przed DC na wyjściu
-opóźnione załączanie kolumn
-szybkie odłączanie kolumn
-termiczne
-soft start
-przeciwzwarciowe
Czy zna ktoś jakieś dobre i sprawdzone schematy takich zabezpieczeń?
Oczywiście logiczne jest to, że nie musi wszystko znajdować się na jednej płytce tzn. nie musi to być układ mający wszystkie wymienione zabezpieczenia.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
[ Dodano: 2009-11-01, 15:18 ]
Co myślicie o tym projekcie użytkownika przemo27 z forum elektroda?
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1202397.html
[ Dodano: 2009-11-01, 15:21 ]
Ma już zabezpieczenie przeciwzwarciowe i wtedy wystarczyło by zrobić Protector v1.5 tylko o ile się nie mylę to nie ma on zabezpieczania termicznego.
Interesuje mnie co się dzieje po zwarciu końcówek i czy warto zrobić płytkę tego użytkownika.
Dodam jeszcze, że mój Holton 200 ma też płytki tego użytkownika.