Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jaki przekaźnik

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jaki przekaźnik

moje pytanie kieruję do bardziej obeznanych z przekaźnikami.
    nie wiem czy mam dobry tok myslenia, ale mam taki plan żeby wykonac wyłącznik wzmacniacza na przekażniku, wykorzystując przełącznik typu Mikroswitch. (chodzi mi o taki jakby przycisk power na panelu przednim wzmacniacza.)
    nie miałem wcześniej styczności z tego typu układami i dlatego proszę o pomoc w wybraniu przekaźnika, i nie wiem czy to będzie dobre rozwiązanie.
    z góry dzięki

Mam takie samo rozwiązanie w swoim uniampie i do tego celu stosuję taki najzwyklejszy przekaźnik:
    http://allegro.pl/item773538164_prze...dc_10a_1p.html
    Załącza trafo 250W i nie ma żadnych problemów.

Skomentuj

a na jakiej zasadzie działa taki przełacznik mikroswitch?
      on daje tylko sygnał, czy po włączeniu przekazuje cały czas prąd?

Skomentuj

Tutaj wrzuciłem kiedyś taki prosty schemacik wyłącznika z mikroswitch’em. Dodatkowo jest tam też miękki start i opóźnione załączanie kolumn, ale oczywiście można to uprościć...

Skomentuj

Lepszy jest taki:

http://allegro.pl/item773520502_prze...dc_16a_1p.html

bo ma wieksza odleglosc napiecia sieciowego od napiecia wtornego czyli bezpiecznego.

Generalnie pomysl tylko wlaczania wzmacniacza switchem jest bez sensu i nikt tak nie robi, takie wlacznik stosuje sie tylko jak jest zdalne sterowanie.

Skomentuj

znalazłem takie cos: http://obrazki.elektroda.net/81_1255517694.jpg
            mógłby ktos bardziej doświadczony powiedzieć czy to będzie działać?
            z góry dzięki za pomoc

Skomentuj

Sie za bardzo nie znam, ale mnie dziwi użycie trzeciego wyjścia. Pewnie trzeba będzie 3 razy nacisnąć zanim przekaźnik się przełączy.
              Zrób jakiś bistabilny multiwibrator na popularnym 555, np
              http://www.ferromel.de/tr6/555flipflop2_u.gif
              RL to cewka przekaźnika.

Skomentuj

januss73, 3 noga tu wyjście nr 0 ... a nie nr 2 jak sugerujesz
                jedyna modyfikacja jedynie podłączył bym teanzystor sterujący przekaźnik pod noge 2 a nie 3

ps mam ten układ jako włącznik z małą modyfikacją i działa bez problemów :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Warg
                  januss73, 3 noga tu wyjście nr 0 ... a nie nr 2 jak sugerujesz
                  Masz rację, źle zerknąłem.
                  Jest cała masa flip flopów, 555 jakby nie było jest mniejszy gabarytowo. 4017 bardziej odpowiadałby do selektora. Takiego flip flopa można też zrobić na dwóch przekaźnikach. Do wybor do koloru.

Skomentuj

januss73, ten układ który podaleś nie potrzebuje oddzielnego zasilania?
                    jeżeli tak to lepiej :razz:

Skomentuj

Układ trzeba zasilić napięciem 5 do 16 (18)V w zależności od producenta. Polecam zasilić takim napięciem na jakie pracuje przekaźnik. W zasadzie nie potrzebujesz tranzystora bo 555 może oddać z 200mA, a przeciętny przekaźnik to 20 do 50mA. Nie zapomnij o diodzie równolegle z cewką przekaźnika.

Skomentuj

Zamieszczone przez yxzabc
                        januss73, ten układ który podaleś nie potrzebuje oddzielnego zasilania?
                        jeżeli tak to lepiej :razz:
                        Niestety potrzebuje i to jest wlasnie ten problem, bo trzeba zrobic kosztowny zasilacz ktory bedzie zasilal praktycznie zbedny uklad.

Jednak mozna to zrobic bez zasilania ale wteyd bedziemy mieli dwa switche, jeden on a drugi off no i oba beda musialy miec zdolnosc do przelaczania napiecia sieci, wiec male nie beda.

Skomentuj

no własnie :cry:
                          dzięki wielke za pmomoc troche teraz juz mi sie rozjaśniła sprawa ze switchami :razz:

Skomentuj

Czaruję...
                          X