Witam,dokonałem zakupu kitu ne125,problem polega na buczeniu nawet gdy scisze dzwięk maxymalnie czy odłacze sygnał od komputera,przy pewnych częstotliwościach membrana lata a żaden dzwięk sie nie wydobywa.Przy ściszeniu na maxa lub odłączeniu sygnału wzmacniacz i tak się mocno nagrzewa,wiecie może na czym polega problem.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Filtr dolnoprzepustowy ne125-problem.
Collapse
X
-
Poszukaj na necie takiej serwisówki. Wątpię jednak, żeby coś takiego było. Sam musisz dojść do tego co jest nie tak. Skoro piszesz, że układ jest na 100% sprawny to jest to ewidentny problem z masą (może powstaje jakaś pętla masy).
Zawsze sprawdzaj z podłączonym kablem sygnałowym lub zwartym wejściem do masy.
Skomentuj
-
Schemat Kitu.
Zasilacz go napięciem +-38V? przecież to dla niego za dużo. Wymaga on zasilania napięciem symetrycznym +-12V.
Skomentuj
-
Filtr ma wbudowany prosty stabilizator z dzielnikiem napięcia.
[ Dodano: 2009-11-14, 19:14 ]
No właśnie, Karol uprzedziłeś mnie :)
Spróbuj jeszcze zamknąć filtr w ekranowanej puszcze lub w plastikowym pudełku wyklejonym od wewnątrz folią aluminiową. Oczywiście ekran podłącz do masy wejściowej.
[ Dodano: 2009-11-14, 19:15 ]
Aha, no i spróbuje zewrzeć wejście w filtrze do masy sygnałowej.
Skomentuj
-
Ok dzięki ale to chyba było od wzmacniacza coś z nim było nie tak przez około tydzień słyszałem jak by buczenie z głośnika,podchodze do głośników no i nic aż w koncu dotknełem płytki w środku wzmacniacza i zaczeło tak głośno buczec cały transformator parzył i jakiś tranzystor nieopodal niego.Niedługo zamówie transformator i wtedy zobacze jak bedzie dobrze dam znać.
Skomentuj
Skomentuj