Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy potrzebny jest filtr i korekcja fazy???

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy potrzebny jest filtr i korekcja fazy???

Witam, mam pytanie do znawcow tematu. Mam zamiar zbudowac aktywny subwoofer do KD oparty na głosniku Peerless SLS 263 (10). Pragne go podlaczyc do amplitunera Denon 1804, ktory posiada dla wyjscia SUB regulacje poziomu dzwieku -12 - +12 dB i skokowy poziom odciecia 80, 100, 120, 150 Hz. Czy w zwiazku z tym wzmacniacz subwoofera moze ograniczac sie do koncowki mocy (np. takiej: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=34524657 ). Co o niej sadzicie? Czy korekcja fazy jest konieczna i jak ja zrobic (moze jakas porada, schemacik?) Czy moze po prostu zastosowac jakis uzywany, sprzetowy wzmacniacz stereofoniczny lub koncowke mocy?

Witam. W twoim przypadku wystarczy sama końcówka mocy. Ten wzmacniacz się nadaje do tego głośnika, ale napewno lepiej było by gdybyś wstawił wzm. na stk4048 Regulacja fazy nie jest konieczna.

Skomentuj

No i przede wszystkim ten wzmacniacz nie ma 300W muzycznej - co najwyzej bedzie to 250W jesli bedzie na TDA7293 lub okolo 220-230W na TDA7294...

Skomentuj

To jest zwykly mostek z dwoch TDA7294 czyli ok 150W/8omach przy odpowiednim zasilaniu. Jak pomnozymy to przez dwa to bedziemy mieli 300W mocy muzycznej :)

Te wzmacniacze sa na: http://www.carton.glt.pl/

Skomentuj

Irku a czy można rzeczywiście tak zrobić jak pisze Atikas???

Atikas jak sie zgrało/też mam denonka tyle że 1604/ , też bede kiedyś składał subka na tym głośniku i gdyby tak można było zrobić jak ty piszesz to by mi znacznie ułatwiło budowe/ elektronik ze mnie cienki ale za to stolarke mam w małym palcu/

Skomentuj

Atikas ja bym ci proponowal odezwac sie na priva do igoda zeby ci wykonal jakis wzmaczek... nie dosc ze by ci moze wyszlo taniej to na pewno bedzie lepiej zrobione ;]
            pozdrawiam

Skomentuj

irek:
              A od kiedy to moc muzyczna jest 2 razy wieksza od RMS? Juz kiedys byl poruszany ten temat... Porownaj sobie moce sygnalow sinusoidalnego i prostokatnego... Prostokatny da max mocy i bedzie to tylko sqrt(2) razy mocniejszy od sinusoidalnego... Wiec dla mostka 150W RMS muzyczna wyniesie okolo 200W...

Skomentuj

theant, moc muzyczną każdy określa sobie jak chce, irek np pomnożył przez dwa, miał do tego prawo inni mnożą przez 16 i też jest ok

Skomentuj

I dlatego wlasnie ja nie operuje takim pojeciem jak moc muzyczna... Najbardziej miarodajna jest moc ciagla, sinusoidalna, czy jak tam ja zwal...

Skomentuj

Jak średnio TDA daje ok.80W solo to w duecie bedzie ze 150-160W i wsio!Nie jestem elektronikiem ale karty katalogowe umie przeglądać,no i z liczeniem też nie mam problemów :)Ja się kiedyś narwałem na ten mostek ale jak pogrzebałem to se szybko odpuściłem i zakupiłem NE107.Napewno lepszy wybór co do powera.
                    PZDR

Skomentuj

Czaruję...
                    X