Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wytrawianie plytki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wytrawianie plytki

Yoyoyo, zaprojektowalem sobie plytke subsonika w eaglu, wydrukowalem, skserowalem na papierze kredowym, prasowalem i wyszlo srednio na jeza. Jak dlugo trzeba moczyc plytke z papierem? tak zeby sama odeszla? czy wystarczy kilka miniut? prasuje okolo 40sek. mocze pare minut i delikatnie odrywam ale mimo to duza czesc sciezek zostaje nadal na papierze a te ktore sie przykleja to rzeczywiscie siedza jak przybetonowane. Co mi poradzicie, chcialbym zeby co najmniej 90% tego druku zostalo na plytce.

Lepiej oczyszczaj miedz...

Skomentuj

eee, nie robilem tego? a czym oczyscic miedz?

Skomentuj

Dobrze jest najpierw oczyscic miedz z jej tlenkow jakims bardzo drobnym papierem sciernym minimum 1000, a potem z tluszczu jakims rozpusczalnikiem np. nitro - ale najlepiej acetonem - ale tym czystym - bo ten w zmywaczu do paznokci ma zwykle jakies dodatki...

Skomentuj

thanx, rzeczywiscie, nie pomyslalem o tym, przyjade do domu i tak zrobie, to chyba bedzie to, papierem przy okazji sie troszeczke zmatowi i lepiej sie druk przyklei. fakt faktem ze ta moja plytka nie byla za czysta:)thanx

Skomentuj

Ja jak robie to najpierw ostra czescia gabeczki do mycia naczyn pocieram az zacznie sie blyszczec - uzywam detergentow...
            Potem przelewam wrzatkiem i po tej czynnosci powierzchnia jest odtluszczona i oczyszczona.
            zelazkiem prasowalem przez 1 min 20 sec (zelazko na **). Potem do miednicy z ciepla woda na godzine albo jak mi sie przypomni i sciagam papier bardzo delikatnie.

Skomentuj

Mozecie mi opisac jak dokladnie wygląda ten papier kredowy bo kurcze bylem w jednym sklepie jak mi rzucila na lade tego badziewia to nie moglem sie polapac co wziąc i co jest tym papierem kredowym, sprzedawczyni takze sama nie wiedziala.

Skomentuj

Zamieszczone przez Ukasz
                Mozecie mi opisac jak dokladnie wygląda ten papier kredowy bo kurcze bylem w jednym sklepie jak mi rzucila na lade tego badziewia to nie moglem sie polapac co wziąc i co jest tym papierem kredowym, sprzedawczyni takze sama nie wiedziala.
                Musisz kupic papier kredowy ,najlepiej numer 110 (na nim najlepiej wychodzi). Drukujesz na nim ( koniecznie drukarka laserowa albo kopiarka ..) odbicie lustrzane tego co chcesz miec na plytce. Przykladasz papier do plytki, prasujesz przez minute i kilka sekund, a potem chlup do wody i niech tak sobie polezy. Po jakims czasie odwiedz swoja plytke i bardzo delikatnie zsun papier.

Moze jak byles maly to bawiles sie takimi tatulazami (pseudo) dodawanymi do jakis czipsow czy innych badziew. Klejenie z kredowego wyglada podobnie jak naklejanie tych tatulazy.

Skomentuj

NO oki technike znam juz od dawna ale nie stosowalem jej jeszcze jakos nie bylo okazji. Ale interesuje mnie jak odroznic papier kredowy od innych wynalazków

Skomentuj

zelazko na **
                    dosyć dobra rada,której niemożna się było nigdzie doszukać.Możesz sobie uciąć kawałeczek folii i spróbuj przyłożyć do żelazka i ustawić jak najwyższą temperatuę tak aby folia się nie deformowała.Jak pisał GrzMiL, będzie to w okolicach **ale są różne folie i nie jest to regułą.

Skomentuj

Zamieszczone przez Ukasz
                      NO oki technike znam juz od dawna ale nie stosowalem jej jeszcze jakos nie bylo okazji. Ale interesuje mnie jak odroznic papier kredowy od innych wynalazków
                      Papier kredowy z jednej strony jest blyszczacy i sliski a z drugiej taki matowy i slabiej odbijajacy swiatlo

Skomentuj

Ale sa tez paiery kredowe sliskie po obu stronach

Skomentuj

Ja robilem na papierze kredowym, foli, zwyklym papierze do drukarki, Ale najlepiej wychodzi na papierze z Tesco kartki zamiast biale sa żółte a ich grubość to chyba mikrony po wrzuceniu do wody zdziera sie jakby tam nic nie bylo. A przytym jest tani.

Ale jest jeszcze jeden papier. Kumpel mi dał dwie kartki dostal od wuja który pracuje w ambasadzie. Papier ma to do siebie zę po wrzuceniu do wody sie rozpuszcza. Zropilem teścik plytke drukowana z kawalkiem papieru i toneru (po prasowaniu wrzucilem do wody) pare ruchów plytki i zostal sam toner nawet go palcem nie ruszylem. Ale nigdzie nie moge kupic tego papieru może ktoś sie orientuje z kąd go zdobyć?

Skomentuj

Zamieszczone przez drzewko
                            Ja robilem na papierze kredowym, foli, zwyklym papierze do drukarki, Ale najlepiej wychodzi na papierze z Tesco kartki zamiast biale sa żółte a ich grubość to chyba mikrony po wrzuceniu do wody zdziera sie jakby tam nic nie bylo. A przytym jest tani.

Ale jest jeszcze jeden papier. Kumpel mi dał dwie kartki dostal od wuja który pracuje w ambasadzie. Papier ma to do siebie zę po wrzuceniu do wody sie rozpuszcza. Zropilem teścik plytke drukowana z kawalkiem papieru i toneru (po prasowaniu wrzucilem do wody) pare ruchów plytki i zostal sam toner nawet go palcem nie ruszylem. Ale nigdzie nie moge kupic tego papieru może ktoś sie orientuje z kąd go zdobyć?
                            moze takie serwetki biale ?? one sa tak cienkie ze moga sie rozpuscic w wodzie..

Skomentuj

Ale to byly zwykle kartki i to nawet dosyc grube format A4 tylko tyle ze po wlozeniu do wody poprostu znikaly

Skomentuj

Zamieszczone przez drzewko
                                . Kumpel mi dał dwie kartki dostal od wuja który pracuje w ambasadzie. Papier ma to do siebie zę po wrzuceniu do wody sie rozpuszcza.
                                to może ten wujek to James Bond a papier ten to pewnie jakaś supertajna nowinka techniczna??

Skomentuj

Czaruję...
                                X