Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Elektronika] symasym problem przy wyborze trafa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Elektronika] symasym problem przy wyborze trafa

Witam
    Jestem początkującym użytkownikiem forum a więc proszę o wyrozumiałość. Forum przeglądam dość długo ale zdecydowałem się na budowę wzmacniacza dopiero teraz ponieważ zmusiły mnie do tego pewne sytuacje. Użytkuje przedwzmacniacz tandberg tca4038 posiadam również końcówke mocy do niego ale postanowiłem zbudować coś własnego. Rozważałem Gainclone i Symasys. Wybór padł na tego drugiego i tutaj pojawia się problem obudowe posiadam na stanie bedzie właśnie z jednego tca4038 płytki mam już wykonane elementy praktycznie wszystkie kupione ale przeoczyłem jedną rzecz a mianowicie trafo będzie to końcówka mocy w układzie dual mono nie mam zielonego pojęcia jakie trafo zastosować a może dwa osobne trafa dla każdej końcówki?. Będe bardzo wdzięczny za pomoc.

Jesli to ma byc dual mono potrzebujesz 2 traf.
    Jesli chodzi o parametry transformatora to oczywiscie ktos moze ci je podac, ale temat byl przerabiany na forum ilestam razy (zerknij chocby do gotowych konstrukcji) ew poszukaj w goole, jesli bedziesz mial wtedy watpliowsci zapytaj tu.

Skomentuj

Dobrze przejrzałem wszystkie konstrukcje ale autorzy nie zamieszczają schematów zasilaczy niestety co do traf znalazłem coś takiego: Transformator TS300VA 230/2x28V ze strony troidy.pl czy to sie nada? a może lepszy by był 400VA?

Skomentuj

dla dual mono wytarczą dwa np.TS120 230V/2*24V przy obciażeniu 2,5A.Natomiast jesli zastosujesz jedno trafo to w zupełnosci wystarczy 200W np.TS200 230/2*24 przy obciażeniu 4,2A.Prosty zasilacz złozony z mostka np.8-10A/400-1000V i do tego dwa kondensatory 10000uF/50-63V.Ja do zasilania ostatniego syma użyłem dwóch traf TS120/13(rdzeń zwijany,ekranowane uzwojenia)

Skomentuj

Rozumiem chciałem wziąc mocniesze trafo z myślą o przyszłości ew. rozbudowie. możliwe ze diy mnie wciągnie.

Skomentuj

z trafem nie warto przesadzać w przypadku konstrukcji do że tak sie wyrażę użytku domowego.Co innego gdy robisz sprzęt do nagłaśniania imprez,wtedy owszem.No i toroid 400W będzie juz potrzebował układu softstart a to dodatkowy wydatek.

Skomentuj

Przy 2x24V za duzo mocy nie bedzie, jak chcesz miec min 100W/4omach to kup trafo 2x28V. Z trafa 2x32V bedzie ok 150W/4 a nieco ponziej 100W/8 wtedy dobrze kupic trafo 150W. Wszystko zalezy jaka chcesz uzyskac moc i na jakim obciazeniu. No i na ile pozwola Ci radiatory.

Skomentuj

Co do radiatorów się nie martwię ponieważ mam radiator z czystej miedzi zdobyłem go kiedyś z serwera, co do kolumn to jak narazie posiadam Tonisl ZG-40C o mocy 40w z roku 80 zdecydowałem się na dwa trafa Transformator TS200VA 230/2x32V ponieważ są tańsze niż 28v czy ten wybór będzie dobry? lecz tak naprawdę nie zależy mi na mocy a na czystości dźwięku. Wiem że na tych kolumnach nie będzie rewelacji ale to narazie początki wszystko przyjdzie z czasem

Skomentuj

wybór trochę chyba nie przemyślany...jeśli upierasz się na to 2x24V to po co Ci 200VA skoro wykorzystasz moc tych traf może w połowie...jak już 2x24 to mac 150VA jak nie mniej...to, że trafo będzie mocne nie przekłada się na moc końcówki, ważne są także napięcia...ja na Twoim miejscu bym kupił 2x28V 150VA każde...poza tym różnica w cenie między 2x24V a 2x28V o tej samej mocy to ile będzie? 8-10zł? czasem nie warto fałszywie oszczędzać a później się wkurzać
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Rozumiem juz wszystko teraz muszę pomyśleć w domowym zaciszu. Dziękuje wszystkim uważam że temat można zamknąć

Skomentuj

o ile sie nie mylę to producent na swojej stronie podaje napięcia pod obciązeniem czyli z tych 24V na jałowym będzie ok 27-28V czyli za kondensatorami filtra ok38V-39V.dla syma wystarczy.Natomiast jeśli się myle i producent na stronie toroidy.pl podaje napiecia na biegu jałowym traf to wtedy zgadzam sie,ze powinno 2*28V na uzwojeniach wtórnych.Co do mocy pojedynczego trafa skłaniam sie do tego co napisał LuSzTi.

Skomentuj

Na stronie toroidy.pl są podane napięcia pod obciążeniem. Wynika to nawet z not katalogowych (pdf).

Skomentuj

Czaruję...
                        X