Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Holton 200 w aucie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Holton 200 w aucie

Witam
    Ostatnio wpadłem na pomysł zrobienia Holtona 200 i wsadzenie go do auta. Czy ciężko będzie zrobić do niego przetwornice??. W google znalazłem jedynie na 30V a tu potrzeba troszkę więcej. Czy wogóle opłaca się coś takiego robić ??.

Wg mnie bez sensu. Holton potrzebuje zasilania symetrycznego, te napięcie jest za małe. Zresztą po co Ci holton w samochodzie?!?! Zrób coś na TDA i będziesz szczęliwy

Skomentuj

Zamieszczone przez wisnialodz
      Czy wogóle opłaca się coś takiego robić ??.
      nie... Taniej i bezpieczniej wyjdzie kupić gotowy wzmacniacz

Skomentuj

wisnialodz, bawiłem się w to parę lat temu, parę razy.
        Pomijając fakt że jest to drogie i co za tym idzie nieopłacalne,
        to jeszcze trzeba poświęcić naprawdę wiele czasu by w miarę
        to wyglądało, a i tak bałbym się trzymać takiego wzmaka w samochodzie
        po tym jak zobaczyłem wybuchającą końcówkę na dwóch tda7294...

Choć w jednym z moich samochodów ciągle gra wzmacniacz Irka :)

Skomentuj

Wybuchające TDA - ciekawe. Jest to wina przetwornicy czy warunków atmosferycznych ??

Skomentuj

Lutującego chyba.....

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
              Lutującego chyba.....
              chyba jednak nie :)

Szczerze mówiąc - nie wiem czego była to wina, najpewniej przetwornicy, nie pamiętam czy nie była ona "projektu" MDCSa przypadkiem ... Co by wiele tłumaczyło
              Jednak wzmacniacz nie należał do mnie ,a było to lata temu, więc to tylko przypuszczenia.

Skomentuj

Widzę że myślimy podobnie lecz osoby które piszą wcześniej nie przemyślały tego trochę... Owszem tak jak takero mówi cała rzecz może być różnie opłacalna ale też raczej jego tadki uśmierciły przetwornice MDCSa który bez obrazy na swojej stronie jak dla mnie opublikował chłam którego ja bym się wstydził-kto normalny podnieca się mostkiem tadków i przetwornicami jak to roman z elki skomentował bijącymi o pomstę do nieba a na dodatek to wszystko zasila małe potworki alpharda, owszem niektóre konstrukcje są ciekawe ale nie które to nie nieporozumienie dlatego lepiej korzystać ze sprawdzonych konstrukcji poważnego człowieka jakim jest irek który to opublikował bardzo dobrą przetwornice AVT2732 która po zastosowaniu dławików wyjściowych jest konstrukcja na podstawie której na elce ruszyły prace nad przetwornicą 1kw zresztą ten temat jest kopalnią wiedzy na temat przetwornic która ci się na pewno przyda jest tam wszystko od wad i zalet sterowników po jak nawinąć rdzeń... http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic535771.html Sam pomysł holtona jest też średni ponieważ wystarczy przeczytać artykuł irka na naszym forum jak to jest z tym prądem spoczynkowym i brak zabezpieczeń w aucie jest trochę kłopotliwe lecz do przełknięcia więc jak chcesz coś robić a jeszcze gratów nie kupiłeś to bardziej bym się skłaniał do uniampa(cenowo podobnie jakościowo lepiej) lecz odpuść sobie tda w mostku bo to jak z deszczu pod runne przy holtonie wg mnie... Rzecz podstawowa załatw sobie 10 zasilaczy atx na części plus do tego 2-3 wzmacniacze spalone na obudowę i następne graty i zabawę czas zacząć... Nie ukrywając sam w najbliższym czasie chyba sklecę dla samej satysfakcji.... :oops:

Skomentuj

Mianowicie zastanawiałem się też nad holtonem 400 fabryczne monobloki o podobnej mocy kosztują grubo powyżej 600zł. Chciałem coś co napędzi mi subwoofer myślę też o napędzeniu przodu takie 2+1. Możliwe, że na przód zrobię uniampa, ale mam problem z końcówką do subwoofera. Jeżeli chodzi o wytrawienie płytek, obudowę nie ma problemu gorzej z nawinięciem trafa troszkę się boję, że coś pójdzie z dymem i dostępnością części, TME pod nosem, ale nie wszystko jest dostępne

Skomentuj

Przetwornicy się nie bój ale najpierw zrób ze dwie pod przednie końcówki mniejszej mocy tak max 200-300w jak to przeskoczysz to lecimy dalej do suba zresztą ten przedni dwukanałowy można by zmostkować na próbę... Co do wzmaka bardzo ciekawą alternatywą do holtona jest to cudo http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=225803#225803 na razie w fazach testów ale ciekawie się zapowiada lub też jak mówiłem uniamp.... Co do nawijania trafa przestudiuj tamten temat 2 razy z odstępem tygodnia a wszystko ci się rozjaśni...

Skomentuj

Czaruję...
                    X