Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy antene FM można chwilowo zastąpić zwykłym kablem.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy antene FM można chwilowo zastąpić zwykłym kablem.

Mam dwa pytania. Mam tuner TX 330 firmy Yamaha. Czy początkowo mogę wpiąć zwykły kabel głośnikowy (taki czarny, standardowo dołączany do niskobudżetowych kolumn Unitry) zamiast anteny ? Oraz jakie przewody mi są potrzebne, aby jak najlepiej podłączyć taki tuner - tzn jaka antena oraz czy kabel GND jest wymagany ?

Z tyłu mam tak:
    - pierwsze gniazdo od lewej "FM ANT - 75Ω UNBAL"
    - drugie GND i obok trzecie AM ANT (te maja wtyczki jak wieże - podnosi się dzyndzelek i wciska kabel do dziurki)
    - Output L + R
    - Remote Control
    - Power

Wedlug mnie tak. Tylko oczywiście będzie słabiej lapało Ci stacje.

Skomentuj

craverx Ja mam tak na stale zrobione i jakoś nie ma żadnych problemów :twisted:

Skomentuj

Jesteś z Warszawy, powinno ci odbierać nawet na widelcu :-)
        A na poważnie wystarczy ze dwa metry dowolnego drutu pionowo do góry - podłączonego tylko do środkowego bolca (FM)

Skomentuj

Zamieszczone przez Zbig
          Jesteś z Warszawy, powinno ci odbierać nawet na widelcu :-)
          A na poważnie wystarczy ze dwa metry dowolnego drutu pionowo do góry - podłączonego tylko do środkowego bolca (FM)
          Trzeba niestety sprawdzić. Mieszkam na Tarchominie i założyłem niedawno dipol 1/2 na balkonie. Kabel nie jest długi z 10 m. No i po pewnym czasie coś się chyba rozłączyło słabe stacje zaczęły grać tragicznie (np wawa). Mam sytuację specyficzną, blok obłożony blachą i otoczony takimi samymi blokami. Jedynym dobrym rozwiązaniem było by wyrzucenie anteny na dach.

Skomentuj

u mnie od zawsze gra na kawałku kabla, mimo że pokój od strony przeciwnej do nadajnika i gra, chociaż bywają "gorsze dni", kiedy nawet obłożenie podpaskami nie pomaga
            ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Antena FM.

Witam!
              Może być taka: http://sklep.delta.poznan.pl/antena-..._c11_p919.html
              Pozdrawiam!

Skomentuj

Zamieszczone przez 2906music
                Chyba zartujesz, 50zl za taki chłam?

Za ta kase masz http://www.dipol.com.pl/antena_radio...f-fm_A8515.htm

Skomentuj

chyba bardziej bym to polecał :
                  http://www.dipol.com.pl/antena_radio...pm_b_A0221.htm

jest dookólna wskazana post wyżej jest anteną kierunkową , sadze że ta dookólna może okazać się bardziej wszechstronną , pomijając kwestię zysku ( tzn "wzmocnienie") anteny
                  PZDR

Skomentuj

Czaruję...
                  X