Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zabezpieczenie HF w kolumnie.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zabezpieczenie HF w kolumnie.

Witam. Chciałbym zabezpieczyć driver D-800 w kolumnie - problem tkwi w tym ze nie moge znaleźć w mojej mieścinie żarówek 24W/21W czy zamiast tego mogę zastosować 2x12V/10W ?

Kolego żarówki 24V 21W są dostępne na każdej stacji paliw są to przecież żarówki do wszystkich ciężarówek i autokarów wykorzystywane jako cofania stop kierunki itd itp także mimo wszystko warto zapytać

Skomentuj

Pytałem już chyba wszędzie.
      W sklepie z częściami do samochodów nie mają. Sklepu z częściami do ciężarówek nie ma w mojej mieścinie a na stacji szczerze mówiąc nie pytałem.

Skomentuj

Taka zaroweczka to sie zabezpiecza slaba wysokotonowke w kolumnach domowych. Do mocnego drivera potrzebna jest znacznie mocniejsza za slaba po prostu bedzie sie ciagle swiecic i pewnie jeszcze spali.

Skomentuj

Do małych gdwt domowych stosuje się chyba 12V/10W przynajmniej ja takie zakładałem i było ok.

Skomentuj

12V 10W to prawie to samo co 21W 24V. Z tym ze zarowka na 12V szybko sie spali bo wzmacniacz o mocy 100W/8 na wyjsciu ma 28V.
            Trzeba umiec dobrac napiecie i rezystancje wlokna pod konkretny glosnik.

Skomentuj

No to jaką zarówkę dobrać do tego drivera?

Skomentuj

Zeby dobrze dobrac zarowke to niestety trzeba z jeden driver spalic. Jak dasz za slaba zarowke to bedzie Ci zabierac wysokie tony i moze szybko sie spalic a jak dasz za mocna to nie zabezpieczy glosnika.

Do malych mocy glosnikow daje sie 21W/24V do wiekszej mocy 50+55W 24V wlokna polaczone szeregowo, mozesz kupic mniejszej mocy jak Ci sie uda. Chyba sa 35watowe.

Skomentuj

Czyli d800 zaliczasz do tych o "wiekszej mocy" ?

a więc żarówka 24v i 55w ?

Skomentuj

Moc masz podana w opisie glosnika. Dzuej mocy glosnik to taki z duza cewka i duzym magensem, bo oba te parametry pozwalaja na skuteczniejsze odprowadzanie ciepla.

Do D800 stosuje sie 50+55W 24W wlokna szeregowo, zreszta niby slabszy tosnil gdwt9/100 tez wytrzymuje takie zabezpieczenie.

Skomentuj

Czaruję...
                    X