Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sterownik potencjometra projektu janussa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sterownik potencjometra projektu janussa

Witam, dzisiaj skończyłem budowę sterownika projektu janussa, z tego tematu dokładnie: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic764403-0.html

Zaprogramowałem, fuse bitów nie ruszałem. Zaprogramował się, przylutowałem silnik, przekaźnik i 2 switche.

Najpierw zaprogramowałem z pliku bascom.txt ( bo są dwa programy :P )

Włączam przytrzymując 2 switche i on ma niby przejść w tryb nauki .. zaświeciły się 2 diody, próbuje coś na pilocie naciskać, diody leciutko mrugają ( jakaś reakcja na pilot jest ) switchem nacisnąłem to się trzecia dioda TYLKO zaświeciła, znowu pilotem naciskam - jakaś reakcja też jest. No ale silnik nie drgnie, przekaźnik tak samo ..

W końcu po którejś próbie silnik ruszył z pilota w jedną stronę ale nie płynnie tylko tak jak diody mrugają, tak on się przekręca .. Tak jakby drgał powolutku w jedną stronę no i się kręci, ale na pewno nie tak to ma wyglądać :)

Teraz przed chwilą zaprogramowałem z pliku program.txt i jest gorzej niż było, bo nic się nie dzieje .. :P diody świecą trzy, jak naciskam switchami to się przełączają, ale żadnej reakcji na pilota nie ma .. :P

Zbudował ktoś ten układ? Działa? Napisałem maila do autora, ale nie odpisał. Powinien działać. Układ wykonawczy do potencjometru działa, bo sprawdzałem wg opisu jaki autor na elektrodzie zamieścił.

Proszę o pomoc :)

Nie przypominam sobie, żebym dostał jakąś wiadomość.

Ten drugi plik txt to ten którego sam używam i wszystko hula.

Musisz zrobić tak. Zwierasz klawisze, podłączasz zasilanie i powinny świecić 3 diody.
    Jak tylko zaświecą od razu wciskasz odpowiednie klawisze i trzymasz aż zgasną. Po ponownym zaświeceniu znów wciskasz i trzymasz aż zgasną.
    kolejność jest taka

1. power
    2. power
    3. vol+
    4. vol -
    5 selektor

wszystko jedno czy korzystasz ze wszystkich funkcji, tak musisz zrobić.
    power jest 2 razy, bo niektóre piloty nadają naprzemian 2 różne adresy.

Skomentuj

januss73, wysłałem do Ciebie za pośrednictwem elektrody dzisiaj 2 maile :)

W każdym razie dzięki za odpowiedź! :)

Włączam sterownik z przytrzymanymi 2 switchami ( są to switche, które zwierają 18 i 19 NÓŻKĘ PROCESORA ) do masy, tak?

Następnie świecą się 3 diody, puszczam switche i przytrzymuje klawisz power na pilocie aż zgasną i zaświeci się inna kombinacja i znów przytrzymuję power na pilocie aż znowu zmieni się kombinacja i potem vol itd.?

Skomentuj

Tak, ale znowu źle powiedziałem. Pierwsze 3 razy naciskasz power i potem resztę jak pisałem.
        Na końcu odłączasz zasilanie i włączasz już normalnie. Powinno działać, przy czym mi też jakoś nie za każdym razem udaje się prawidłowo nauczyć komend, więc nie poddawaj się po pierwszym razie.
        Jeszcze raz
        włączasz zasilanie z przyciskami
        1 power
        2 power
        3 power
        4 vol+
        5 vol-
        6 selektor
        wyłączasz zasilanie
        włączasz zasilanie

Skomentuj

Naciskając przyciski na pilocie muszę trzymać switche??

Switche na pewno zwierają 18 i 19 nóżke procka do masy? :) Bo tak mam podłączone :) Jutro będę próbował.

Skomentuj

Switchee to 18 i 19'sty pin.
            Trzymasz je tylko w czasie włączania i puszczasz.
            Świecić będzie jedna dioda.
            Jeśli masz podłączone wszystkie diody powinna świecić inna podczas normalnego włączenia i inna podczas włączenia z wciśniętymi switchami.

Skomentuj

Januss, no niestety ten program.txt to chyba nie to, co ma być :/

Po włączeniu z 2 switchami zaczynają mrugać wszystkie 3 diody .. powoli normalnie. I gdy pilotem nacisnę w momencie, gdy świecą nic się nie dzieje, ale gdy pilotem nacisne jakiś przycisk w momencie, gdy nie świecą to już się nie zaświecają :) tylko jest cisza. I znowu jeśli pilotem nacisne to zaczynają mrugać ...

Na switche nie ma reakcji.

Może to wina kwarcu? Może w fuse bitach trzeba ustawić na zewnętrzny, albo cuś?
              A może nie ten program mam wgrany co trzeba?

Luty posprawdzałem wszystko wydaje się być ok.

Jakim programem Ty programowałeś? Ja używam stk200 i program BASCOM 8051
              Może spróbować innym?

Skomentuj

Teraz patrze, że mówisz o pliku z pierwszego postu. On nie jest dobry.
                Zapuść ten bascom.txt z postu z 01.03.
                Też używałem Bascom8051 i stk200/300.

Skomentuj

No i zaprogramowałem z bascom.txt i niestety nie działa :/

Po włączeniu z 2 switchami zapala się jedna dioda, OK. puszczam switche, przytrzymuje na pilocie POWER, dioda gaśnie i po chwili się znowu zapala, no to znowu power, gaśnie i się zapala, znowu power, potem zapalają się 3 diody, no to volume+, potem gasną zapalają się 2 chyba .. no to volume- i zapala się ta dioda co na początku, gdy próbuje coś naciskać na pilocie to ona tylko tak delikatnie mruga .. no to wyłączam układ z prądu, włączam po chwili no i świeci się jedna dioda, gdy naciskam cokolwiek na pilocie to delikatnie mruga, ale nic się nie dzieje poza tym ...

Skomentuj

Trochę ci to świruje. U mnie też się tak dzieje jak pilot nie jest rc5, a włąściwie jak ma inną nośną jak 36kHz, będzie też tak świrować jak bateria będzie słaba.

Upewnij się że pilot jest rc5, załaduj nowe baterie i popróbuj. Dioda musi mignąć 6 razy.
                    Wygląda na to, że wszystko ci się dobrze zaprogramowało, bo u mnie też tak potrafi podenerwować.

Skomentuj

Możliwe, że wina leży po stronie pilota! O tym nie pomyślałem, a bardzo możliwe, że ten pilot od tv ( philips ) nie jest rc5 :) Za moment dam znać

EDIT: Niestety z pilotem, który jest na 100% RC5 nie działa :/ Dzieje się to samo.

Dodam jeszcze, że po włączeniu układu z przytrzymanymi switchami potencjometr drgnie w jedną stronę minimalnie. Jedna dioda się świeci 5 razy, a potem zaświecają się wszystkie ..

Gdy włącze układ bez przycisków to jednym switchem przełączam jedna dioda - druga dioda i wtedy przekaźnik delikatnie pstryka, ale nie przełącza się normalnie tylko coś tam się w nim dzieje :P A drugim switchem przełączam na trzecią diode :P ale nic się przy tym nie dzieje .. nacisnę jakikolwiek przycisk na pilocie to znów świeci się pierwsza dioda :P

Skomentuj

Philips raczej powinien być rc5, chyba że to nowy sprzęt, to może być jakiś rc6.

Jeszcze jedna ważna rzecz. Jak ci się już uda przejść przez uczenie i włączysz normalnie będzie świecić jedna dioda. Powinna zgasnąć po naciśnięciu power i dopiero wtedy będzie działał potencjometr.

Skomentuj

Jak ci się już uda przejść przez uczenie i włączysz normalnie będzie świecić jedna dioda.
                          Świeci się, jednak nie gaśnie, tylko delikatnie mruga jak nacisne jakikolwiek przycisk na pilocie ....

Na pewno nie wina fuse bitów? Może coś tam trzeba przestawić.

Raz miałem taki problem, że w fuse bitach było ustawione dzielenie przez 8 częstotliwości i układ świrował ( to taki przykład, jaki kiedyś mi się przytrafił )

Skomentuj

Ja żadnych fuse nie przestawiałem.

A działa ci na switchach? Jeden powinien zapalać i gasić diodę power, drugi przy zgaszonej diodzie power przełączać na zmianę dwie pozostałe.

Skomentuj

Jeden switch przełącza między 1 i 2 diodą, a drugi między 2 i 3 a jeśli świeci się 3 dioda i nacisnę pierwszy switch to zaświeca się pierwsza i kolejne przyciśnięcia przełączają między 1 i 2 :)

Skomentuj

A kiedy świeci się pierwsza dioda to drugi switch nie reaguje i tak powinno być.

Preoblem może jeszcze leżeć w eeprom. Sprawdź czy na nogach 5,6,8 jest 5V i na 1,2,3,4 GND. Jak komendy się nie zapiszą działąć nie będzie.

Skomentuj

To też możliwe, bo eeprom mam z odzysku PC27 ... Napięcia na eeprom są OK.

Kupię nową pamięć i rozwiązywanie problemów będę kontynuował dopiero za 2 tygodnie, bo dzisiaj wyjeżdżam się uczyć :P

[ Dodano: 2010-03-26, 19:01 ]
                                  Kupiłem nową pamięć eeprom i niestety dalej układ nie działa :( świruje ..

Skomentuj

Czaruję...
                                  X