Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Petla masy - pytania i rozne zauwazane problemy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Petla masy - pytania i rozne zauwazane problemy

witam
    chciałbym by rożne osoby wypowiedziały się na temat łączenia mas, pętli itd. na co zwracać uwagę itd itp, które miejsce w masie podłączać do obudowy - z tego co ja wyczytałem to te gdzie sygnał jest najsłabszy - biorąc pod uwagę selektor końcówkę i zasilacz to podłączyć do obudowy powinniśmy selektor... tak ??

mając kilka mas od rożnych rzeczy np procesor sterowania przekaźnikami, płytka z przekaźnikami i rezystorami oraz płytka od zasilacza przekaźników od regulacji głośności na przekaźnikach w którym miejscu i w jaki sposób połączyć z masa główna??

co prawda z tym wszystkim chyba uporałem się dobrze ale wole się upewnić.

a na koniec mam głupie lecz chyba prawdziwe pytanie... pętla masy w takim razie tworzy się już od podłączenia cinchy... gdyż mamy masę połączona w odtwarzaczu rozdzielamy na 2 przewody i we wzmacniaczu znowu łączymy... wytłumaczcie mi to.

Wszystko zalezy od konkretnego ukladu. Pewne petle mas sa niegrozne tak jak petla na czinczach a inne bardzo grozne bo np kilka mm zle poprowadzonej sciezki na koncowce moze spowodowac duuuzy brum w glosnikach. W ukladach preampu zasilanego z napiecia stabilizowanego masy nie sa wazne. Najwazniejsze jest dolaczenie masy pradowej do koncowki i sygnalowej do preampu.

Jak wszystko po podlaczasz to zewrzyj wejscie i rozkrec volume na maksa, przystawiajac ucho do samego glosnika nie ma byc prawa slychac brumu, bedzie tylko szum.

Skomentuj

sprawdzę dzisiaj ale nie zwierając wejścia po wzięciu na maksymalna głośności słyszę leciuteńkie popukiwanie takie pyk pyk pyk co sekundę wydaje misie ze to porostu niedoskonałość samego układu lub zakłócenia ze sterownika, wyświetlacza czy coś... oraz totalnie niemalże niesłyszalne szumy - ucho porostu w samym głośniku wtedy słyszę leciutki szum a brumu żadnego tylko te nieszczęsne leciutkie popukiwanie - tez bardzo cichutkie ale drażni mnie ze jest i zastanawiam się czego to wina...

układ co i jak masz tutaj w moim poście (ten największy):
      http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=4...asc&start=4775

Skomentuj

Smieci cyfrowe dosc trudno wyeliminowac zwlaszcza te niskoczestotliwosciowe jak ''popukiwanie''.

To moze isc z zasilania, masy lub magnetycznie. Diagnostyka to wiele godzin zmydnych kombinacji.

Skomentuj

U mnie takie zakłócenia-popukiwania były słyszalne, gdy w pobliżu stał router z AP.

Skomentuj

irku sprawdziłem to co mówiłeś po zwarciu wejścia - robiłem to na szybkości wiec może to wina nie zwarcia dobrze drugiego wejścia a tylko jedno dzisiaj się upewnię ale postukiwanie na maksymalnej głośności zniknęło w jednej kolumnie w drugiej nie, a szumów prawie wogle nie słychać - chyba ze wsadzę ucho niemalże w głośnik wtedy coś tam leciutkiego usłyszę, brumów zero (tylko te leciutkie postukiwanie które w jednej kolumnę znikło w drugiej nie - możliwe ze było wejście źle zwarte)

Skomentuj

Jesli po zwarciu wejscia pukanie ustalo to znaczy ze przenosi sie ''powietrzem'' czyli magnetycznie. Otwarte wejscia i wejscia sygnaly duzej impedancji sa na nie najbardziej wrazliwe. Przy volume na minimum i maksimum (przy zwartym wejsciu) bedzie najmniejszy szum i brum a w ''srodkowej'' (-6dB) pozycji volume bedzie najwiekszy. Ta pozycje mozna ustalic na ucho i bedzie to pod koniec skali.

Aby lepiej uslyszec szumy/brumy wyjscia mozna podlaczyc pdo wyjscie sluchawki. Ja podlaczam dodatkowy wzmacniacz aby nasilic efekty, potem podlacza sie analizator widma i okresla co to za brum i skad pochodzi.

To ze brumu nie slychac to nie znaczy ze go nie ma po prostu efektywnosc kolumn jest mala a ucho malo czule dlatego trzeba sygnaly wzmocnic.

Skomentuj

z powietrzem to znaczy ze ekrany mogą to poprawić tak ?? bo kilka ekranów zrobiłem miedzy rożnymi elementami i mam wrażenie właśnie jakby te stuki jeszcze bardziej ścichły... a mam pytanie irku ile czasu byś potrzebował żeby rzucić okiem tylko na ten przedwzmacniacz i zrobić mu pomiary żebym znal stosunek sygnału od szumu itd czy ma sens większy coś jeszcze ulepszać...?? a i może ty wyłapiesz na szybkości jakieś większe lub mniejsze błędy łatwe w usunięciu to byś mi powiedział to bym to poprawił, wiadomo ze elektronikiem nie jestem i na pewno takie błędy są, dla mnie liczy się to ze sprzęt działa i jak dla mnie działa dobrze ale ewentualne błędy chciałbym być mi wskazał... to je usunę, pewne rzeczy pewnie stwierdzisz ze niepotrzebne lub głupio wykonane czy coś ale wiesz jak to jest jak nie elektronik coś robi

ale reasumując chciałbym bardzo byś spojrzał na ten sprzęt i się wypowiedział - biorąc pod uwagę to ze elektronikiem nie jestem wiec nie ma co mnie objeżdżać w razie czego tylko porostu wskazać błędy, nawet ich nie robić... no chyba ze będziesz miał taka ochotę to się dogadamy...

irku mam jeszcze takie pytanie chciałbym zrobić uniampa dual mono ale uni to stereo na jednej płytce - uważasz ze ma sens zmostkowania kanałów z jednej płytki (poprzez podanie im sygnałów o odwróconej fazie i wykorzystania plusów z wyjścia do głośników) by robiła za mono z większa mocą ?? bym wtedy zrobił 2 płytki stereo i miał stereo zmostkowane a moc mi się przyda do HX2 akustyka akurat ale zależy mi tez by była to konstrukcja dual mono z pewnych względów...

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69
                  z powietrzem to znaczy ze ekrany mogą to poprawić tak ?? bo kilka ekranów zrobiłem miedzy rożnymi elementami i mam wrażenie właśnie jakby te stuki jeszcze bardziej ścichły...
                  Tyle na temat skuteczności ekranowania

Skomentuj

Ekrany czasem pomagaja a czasem nie, zaekranowac niskich czestotliwosci praktycznie sie nie da. Najpierw walczy sie z rozlozeniem elementow i katem mocowania trafa a na samym koncu stawia na ekrany. To duzo zabawy. Na razie nie mam czasu zeby zajzec do tej konstrukcji. Z tego co piszesz duzych problemow nie ma.

Uniampa mozesz zrobic w mostku, podobno niektorzy robia ja jeszcze nie stestowalem takiej konfiguracji. Do dual mono to raczej czeka uniamp300 w ktorym koncowki sa oddzielnie i jest osobny zasilacz. Przy tej mocy koncowka na wspolnym radaitorze jest praktycznie nie mozliwa do zrobienia.

Skomentuj

no ale wedle tego co mówisz w innym temacie po podłączeniu 2 płytek zmostkowanych uni do jednego trafa zrobi się pętla, a poza tym ja muszę zrobić dual mono... choć w sumie jest 2-gie rozwiązanie, również dual mono uni ale nie mostkowane i z jednej płytki uni jeden kanał zasili jeden hds 180 ex a drugi drugiego hdsi i wysokotonowke a druga płytka taki sam biamping dla drugiej kolumny... co lepiej ?? takie coś czy mostek ??

Skomentuj

Nie da sie podlaczyc dwoch plytek uni do jednego tarfa bo powstanie petla mas i to ta najgrozniejsza o bardzo duzym brumie. Dual mono ok. Powstal uniamp 5kanalowy i sa to trzy uniampy kazdy ze swoim trafem. Mostek czy nie mostek nie ma tu zadnego znaczenia.

Skomentuj

znowu borykam się z brumem, nie chcę zakładać nowego tematu więc piszę w tym, a mianowicie tak: dzisiaj zacząłem odpalać symasyma i podłączam bezpośrednio z kompa dźwięk i tłumie na suwaku - na razie tylko jeden kanał, i mam straszny brum, nie szum tylko brum czego to może być wina skoro o żadnej pętli nie ma mowy - podłączony tylko jeden kanał do zasilacza i jeden cinch z kompa do tego kanału... podłączałem też oba kanały i brum jest tak samo mocny... podłączałem również przez moje pre i brum stawał się nawet mocniejszy a inny (pierwszy wzmacniacz - gainclone dual mono) nie ma problemu z brumem, tutaj syma też możemy potraktować jako dual mono bo jak podłącze jeden kanał to brum jest taki sam...

po zwarciu wejścia cisza...
                          Last edited by daniel69; 29.12.2010, 22:03.

Skomentuj

daj potencjometr na wejściu - podłączając jego obudowe do masy, albo rezystor np 47k ohm między wejście a mase i sprawdź czy dalej brumi

Skomentuj

już to robiłem :) nawet dokładnie na rezystorze 47k... :) nic to nie daję ale sprostuję trochę wypowiedz jak nic nie podłączam do wejścia to brumi tak samo... dopiero po zwarciu wejścia przestaje...

Skomentuj

Ja miałem podobnie zresztą tez z symem, sprawdź rezystor między masą wejściową a masą zasilania (bodajże 10R), ja miałem wlutowany sporo większy i brumiło okrutnie, a cichło tylko przy zwartym wejściu

Skomentuj

rezystory są dobre, mają 10 ohm aktualnie mam podłączony jeden kanał do zasilacza, czy rezystor jest 10ohm czy dam zworkę nic to nie zmienia

---------- Post dodany o 00:36 ---------- Poprzedni post o 00:10 ----------

dla pewności sprawdziłem wartości wszystkich rezystorów i kondensatorów, są ok jedyne co to zamiast rezystorów 47k są ok 46k... czy to może być problemem ?? co ciekawsze płytek mam 5 - do kina i puki co odpaliłem 2 i w obu jest ten sam problem, a jak wspominałem podłączam je nawet pojedynczo... może problem leży po stronie zasilacza... ??

---------- Post dodany o 00:59 ---------- Poprzedni post o 00:36 ----------

boże jedyny, puki co w jednym kanale wszystko ok problemem było to że w wejściach cinch przylutowałem przewody masy i sygnałowe odwrotnie... po podłączeniu pre czy kompa wszystko jest ok (cisza jak makiem zasiał) ale gdy do wejścia nie jest nic podłączone to trochę brumi, czy od tego mojego błędu mogło się coś uszkodzić ??

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
                                    problemem było to że w wejściach cinch przylutowałem przewody masy i sygnałowe odwrotnie...
                                    Tak wlasnie myslalem.

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
                                    ale gdy do wejścia nie jest nic podłączone to trochę brumi, czy od tego mojego błędu mogło się coś uszkodzić ??
                                    To normalne, jesli wejscie wisi w powietrzu na duzej impedancji to nawet dobry kabel zbiera brum.

Zwierajac kabel na koncu mozna sprawdzac jego jakosc, czesto sie zdaza ze typowe kable nie sa ekranowane i brumia bardziej. Choc przy malych impedancjach ciezko to uslyszec, dopiero na wejsciach mikrofonowych to wychodzi.

Jesli po wylaczeniu kompa lub z jakis powodow wyjmujesz z kompa kabel polazceniowy i wtedy pojawia sie brum to mozesz w samej wtyczce czincz/mini jack od strony kompa wlutowac na kanalach do masy po rezystorze. Wartosc dobrze dobrac w zakresie 100om do kilku kiloom. Czym mneijsza wartosc tym mneijszy bedzie brum ale bardziej obciazy wyjscie karty. Niby sa one przystosowane do obciazen sluchawkami 16om wiec nie powinno byc problemu, no chyba ze wyjscie nie akceptuje sluchawek.

Skomentuj

czyli mówisz że jest to normalne... ?? już odpaliłem oba kanały wyregulowane są wszelkie prądy itd i gdy symasym podłączony jest do pre (mojej roboty) to jest cisza jak makiem zasiał nie zależnie czy pre jest włączone czy nie, nie zależnie czy cokolwiek jest do pre podłączone innego czy stoi spięte tylko cinchami z symasymem... czemu zatem sam symek włączony brumi a podpięty do pre już nie...??, na wyjściu pre mam bufor ma opa604 ( 2szt - po jednej na kanał) a dopiero przed tym buforem jest potek...

chodzi o to żeby się tego pozbyć gdyż mnie takie rzeczy drażnią... czy sama płytka uni bez potka i podłączonego czegokolwiek do wejścia też to ma ?? będzie to sama końcówka 5 kanałowa do kina podpinana przez wyjścia pre w amplitunerze więc docelowo nie będzie podpinana do kompa a nie przypominam sobie by końcówki kupne miały taką dolegliwość gdy są włączone bez pre itd... więc jakoś da się ten problem rozwiązać... niby prawda prawdą że jak podepnę do czegokolwiek to jest cisza ale chciałbym się tego pozbyć...

ps. z twojej wypowiedzi mam rozumieć że to kabel sygnałowy zbiera ten brum ?? bo puki co jest to na długim byle jakim cieniutkim przewodzie to podłączane na testy...

Skomentuj

Tak, kabel sciaga brum. A duzo zalezy od wyjscia preampa. Kazdy wzmacniacz z wolnym wejsciem bedzie zbeiral brum, dopiero jak wejscie sie zewrze to go nie ma. Podlaczenie sygnalu to wlasnie zwarcie wejscia bo zrodlo sygnalu ma mala impedancje wyjsciowa ale tylko jak preamp dziala. Jak jest wylaczony to nikt nie wiec co sie bedzie dziac i moze brumic.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X