Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Elektronika] Wzmacniacz na TDA1562Q z filtrem dolnoprzep.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Elektronika] Wzmacniacz na TDA1562Q z filtrem dolnoprzep.

PROSIŁBYM O NIE USUWANIE TEMATU I PRZENIESIENIE DO ODPOWIEDNIEGO DZIAŁU. ZAPEWNE "ELEKTRONIKA"

Witam wszystkich,
    to mój pierwszy post na forum i mam nadzieję, że nie ostatni :wink:

Przedmiotem tematu jest nie mojej konstrukcji wzmacniacz samochodowy przeznaczony do subwoofera. Posiada on aktywny filtr dolnoprzepustowy.
    Zamierzam go wykonać, jednak układ jest eksperymentalny. Jeszcze nie był zbudowany.
    Byłoby miło gdybyście się o nim wypowiedzieli. Co ewentualnie poprawić lub gdzie tkwi błąd jeżeli takowy jest.
    Już kompletuję elementy i zabieram się na dniach za wytrawianie pcb.

Praca autorstwa kw48. Żródło: Link do źródła.
    Tutaj schematy:

Nie ten dział.

Skomentuj

Ja zauważyłem że na schemacie ideowym bezpośrednio podłączony do nogi nr 1 układu TDA jest kondensator 10uF natomiast na schemacie montażowym jest w tym miejscu 1uF.
      Do tego niezbyt wygodne jest tutaj załączanie wzmacniacza. Pod wejście nr 4 TDA można zapewne podłączyć wyjście remote z radia. Trzeba podłączać przez jakiś rezystor?

Skomentuj

Ogolnie uklad jest nieco bez sensu. Nie wiem po co zasilanie symetryczne na tej przetwornicy? U1C jest zupelnie nie potrzebny wiec moznaby uzyc podwujnego opampa a nie poczwornego. mute/stby koncowki oczywiscie powinno byc podlaczone pod remote radia i to z odpowiednia stala opoznienia zeby zdazyl ''wystartowac'' preamp.
        No i przy tda1562Q wazne sa szczegoly zwiazane z prowadzeniem sciezek. Te sa starsznie cienkie. Choc widze ze masa sygnalowa od zasilania zostala rozdzielona tylko trzeba ja polaczyc jakims rezystorem. Przydaloby sie wykozystac wyjscie clip skoro jest za darmo.

Skomentuj

Tu masz bez udziwnień:
          http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT2458.pdf

Skomentuj

Witam,
            znalazłem już inny sprawdzony schemat.
            Na tym co podałeś nie ma płytki drukowanej gotowej do druku.

Skomentuj

A czy mógłbyś udostępnić lub przesłać na maila link lub gotowe materiały tego projektu? Bo też właśnie potrzebuje zrobić suba na tej kostce... Z góry dzięki.:)

Skomentuj

Witam,
                dla potomnych powiem, że schemat, z którego ostatecznie wykonałem wzmacniacz nazywa się "Burky Subwoofer 70W"
                Po wklejeniu tego co w cudzysłowowy w google jest pierwszy link. Tam mamy do pobrania 2 pliki PDF.
                Schemat sprawdzony osobiście. Dwa subwoofery grają znakomicie w oparciu o ten projekt.
                Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                X