Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki rodzaj przewodu wybrac na interconnect

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

To, co mówi Yoshi_80, to najzwyklejsze połączenie symetryczne, (jak kto woli zbalansowane), stosowane w sprzęcie profesjonalnym do takich połączeń stosuje się złącza XLR lub Jack (6,3mm). Ma to sens na większych odległościach 20..40..100m. W domu nie ma to najmniejszego sensu jeśli urządzenia nie posiadają wyjść/wejść symetrycznych.

Idea tego, o czym pisane było wyżej jest taka, że przez ekran nie płynie żaden prąd, dzięki czemu cały ekran ma ten sam potencjał...

Ps. Kabel mikrofonowy to właśnie skrętka w ekranie...

Skomentuj

Takie zjawiska ciężko jest oszacować ilościowo bez specjalistycznych pomiarów. Generalnie masz rację, że w przypadku trudnych elektromagnetycznie środowisk takie rozwiązania są nieodzowne. W domu na pewno nie trzeba aż tak bardzo o to się martwić.
      Prościej jest chociażby posegregować elektronikę tak żeby układy emitujące duże pola (np zasilacze impulsowe) oddalić od układów o duzej czułości (jak układy audio), mądrze połozyc kable: nie mieszać sygnałowych z zasilajacymi, dobrze zagospodarować nadmiar kabla.
      Ogólnie jednak ekranowanie jest zalecane w wszelkiej maści układach i niezależnie od środowiska w jakim pracują.

[ Dodano: 2010-03-29, 13:44 ]
      joy_pl, żeby stosować skrętkę nie trzeba mieć wejścia symetrycznego. Skrętka sama w sobie daje dużo niezależnie od układów we/wy i warto ją stosować.

Skomentuj

http://www.astat.com.pl/download.php...czelniania.pdf

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
          joy_pl, żeby stosować skrętkę nie trzeba mieć wejścia symetrycznego. Skrętka sama w sobie daje dużo niezależnie od układów we/wy i warto ją stosować.
          Ja nie mówię o stosowaniu skrętki, bo sam ją stosuje do normalnych połączeń. Odnosiłem się do obrazka, którego zamieściłeś. Dodatkowe symetryzowanie krótkich nienarażonych na silne zakłócenia połączeń nie ma sensu. A wręcz stosowanie aktywnych czy też pasywnych "symetryzatorów" (DI-BOX'ów) może wprowadzić dodatkowe zniekształcenia sygnału...

Skomentuj

Witam panowie , widzę że temat ciekawy , sam aktualnie jestem na etapie {kupno , DIY} przewodu sygnałowego , z tego co wyczytałem w sieci jako końcówki RCA poleca się Nakamichi {jak na mój gust wyglądają solidnie }. Niestety pozostaje jeszcze kwestia samego kabla i tutaj mam pytanie do ludzi którzy sobie takie coś zrobili , jaki przewód zastosować ?. Gotowego nie kupił bym droższego jak do kwoty 100PLN. Długość przewodu ok 75cm.

Skomentuj

Przy krótkich połączeniach myślę że nie ma co walczyć i każdy ekranowany kabel będzie dobry. Sporo problemów rozwiązuje XLR ale to drogie rozwiązanie.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985
                Sporo problemów rozwiązuje XLR ale to drogie rozwiązanie
                "XLR" wcale nie jest drogi, właściwie to nie ma różnicy w cenie, jeśli urządzenia są do niego przystosowane...
                Zamieszczone przez tomo19811
                Witam panowie , widzę że temat ciekawy , sam aktualnie jestem na etapie {kupno , DIY} przewodu sygnałowego , z tego co wyczytałem w sieci jako końcówki RCA poleca się Nakamichi {jak na mój gust wyglądają solidnie }. Niestety pozostaje jeszcze kwestia samego kabla i tutaj mam pytanie do ludzi którzy sobie takie coś zrobili , jaki przewód zastosować ?. Gotowego nie kupił bym droższego jak do kwoty 100PLN. Długość przewodu ok 75cm.
                Ze złącz dobre są jeszcze nieśmiertelny Neutrik i ich nisko budżetowa seria Neutrik-rean, Amphenol...
                Z kabli to, np. cordial, procab

Skomentuj

Zamieszczone przez joy_pl
                  Ja nie mówię o stosowaniu skrętki, bo sam ją stosuje do normalnych połączeń. Odnosiłem się do obrazka, którego zamieściłeś. Dodatkowe symetryzowanie krótkich nienarażonych na silne zakłócenia połączeń nie ma sensu. A wręcz stosowanie aktywnych czy też pasywnych "symetryzatorów" (DI-BOX'ów) może wprowadzić dodatkowe zniekształcenia sygnału...
                  Obrazek w żaden sposób nie mówi o symetryzowaniu tylko pokazuje jak się powinno ekranowac przewód sygnałowy i jak podłaczać elektronikę do tego ekranu. Dodatkowo sugerowane jest zasosowanie skrętki jako lepszego rozwiązania.
                  Czy się opłaca czy nie to już jest inna kwestia, wszystko zależy jakie sygnały w jakim urządzeniu są przesyłane.
                  Wewnątrz obudowy jezeli jakoś kładziemy kabel i nie wiemy jak to dobrym rozwiązaniem jest puszczanie kabla w rogach obudowy czyli np wzdłuż ściany i podstawy. To sa "najcichsze" miejsca pod względem EMI.
                  Wiadomo, że jak ktoś łaczy 5cm kabelkiem to skrętka już w zasadzie niewiele da. Kabel to antena 1/4 falowa która łapie fale proporcjonalne do długości kabla, krótki odcinek sygnał przesunięty w górę czestotliwości, długi częstotliwość w dół. Metrowej długości interkonnekt to już jest solidna antenka.

Jeżeli coś można zrobić lepiej za podobne pieniądze czyli polepszenie parametrów uzyskujemy niskim kosztem to chyba warto się tym zająć.

Co to wtyków nakamichi to mam u siebie od wielu lat i widać, że to solidny produkt nie śniedzieje, nie luzuje się. Jedyny problem miałem z wsadzeniem grubszego kabla bo jest chyba do 6mm i trzeba rozwiercać.

Skomentuj

Zamieszczone przez joy_pl
                    "XLR" wcale nie jest drogi, właściwie to nie ma różnicy w cenie, jeśli urządzenia są do niego przystosowane...
                    No właśnie jak są... jak nie są to jest drogo.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                      Obrazek w żaden sposób nie mówi o symetryzowaniu tylko pokazuje jak się powinno ekranowac przewód sygnałowy i jak podłaczać elektronikę do tego ekranu. Dodatkowo sugerowane jest zasosowanie skrętki jako lepszego rozwiązania.
                      Czy się opłaca czy nie to już jest inna kwestia, wszystko zależy jakie sygnały w jakim urządzeniu są przesyłane.
                      Wewnątrz obudowy jezeli jakoś kładziemy kabel i nie wiemy jak to dobrym rozwiązaniem jest puszczanie kabla w rogach obudowy czyli np wzdłuż ściany i podstawy. To sa "najcichsze" miejsca pod względem EMI.
                      Wiadomo, że jak ktoś łaczy 5cm kabelkiem to skrętka już w zasadzie niewiele da. Kabel to antena 1/4 falowa która łapie fale proporcjonalne do długości kabla, krótki odcinek sygnał przesunięty w górę czestotliwości, długi częstotliwość w dół. Metrowej długości interkonnekt to już jest solidna antenka.
                      Jeżeli nie jest to sygnał symetryczny to i tak jedna żyła będzie połączona z ekranem (z masą) z dwóch stron, w takim wypadku nic nie stoi na przeszkodzie stosowania gniazd RCA, ale w takim przypadku lepszym rozwiązaniem będzie łączenie ekranu z jednej strony.

Zamieszczone przez raven1985
                      ...jak nie są to jest drogo.
                      Jak nie są, to ja w ogóle nie widzę sensu stosowania tego w domu...

Skomentuj

Kable sa bez znaczenia, moze byc z jedna zyla w ekranie lub z dwiema. Najwazniejsze w polaczeniu suba sa wtyki czincz ktore powinny miec bardzo elastyczne polaczenie masy i tu paradoksalnie czym tanszy wtyk tym lepiej. Te ''lepsze'' maja bardzo twarde ''listki'' masy i zcasami przy zbyt malej srednicy gnaizda pojawiaja sie bardzo grozne niekontakty. Powoduje to starszny brum co moze uszkodzic glosnik.

Skomentuj

Czaruję...
                        X