Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór karty dźwiękowej - dylematy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wybór karty dźwiękowej - dylematy

Witam :smile: Jako że uzbierałem trochę kasy, postanowiłem wymienić nabardziej kulejącą część mojego zestawu grającego - w tym przypadku źródło dźwięku. Wzmacniacz podpięty jest zwykłym interkonektem do komputera, konkretnie do karty Creative Audigy LS. Pomimo wgrania sterowników od Creative Xterme Audio (dźwięk w porównaniu do poprzednich sterowników polepszył się zauważalnie), mam nadal wrażenie, że moje mp3 gra od tej karty lepiej (vedia v39). Więc czas podjąć jakieś kroki :smile:

Mam na wydaniu około 400zł. W tej cenie najlepszym wyborem wydaje się być Audiotrak Prodigy HD2. Czy ktoś stał może przed podobnym wyborem i mógłby coś doradzić ? Podobno sterowniki strasznie kuleją, chociaż nie wiem jak o jest na obecną chwilę.

Opinie są takie, że karta po wymianie wzmacniaczy operacyjnych dorównuje odtwarzaczom CD za kwotę około 1500zł.

Czy w tej kwocie można dostać coś lepszego ? A może coś z DIY ?

Mam jeszcze pytanie laika - załóżmy, że mam oryginalną płytkę CD, ale nie mam dobrego odtwarzacza. Czy w takim wypadku komputer może mi go zastąpić ? Czynnikami wpływającymi na dźwięk w PC będzie w/w karta dźwiękowa i pewnie napęd (chociaż zawsze można zgrać utwory na dysk a ten chyba nie ma wpływu na ich jakość - mam rację ?), sterowniki i program do odtwarzania plików. Oczywiście nie chodzi mi tu o samą możliwość odtworzenia, bo to jest oczywiste :smile: Przechodząc do pytania - czy komputer z jakiegoś względu nie jest w stanie dorównać odtwarzaczom CD średniej/wyższej klasy ?

Pozdrawiam !

Czy komputer może dorównać drogiemu odtwarzaczowi ... Szczerze mówiąc to wydaje mi się ( jako w sumie laikowi ), że w komputerze strumień dźwięku musi przejść przez dużo urządzeń, te wszystkie magistrale itd., więc droga jaką "piosenka" pokona od dysku przez płytę, procesor, mostek, te wszystkie szyny pci, czy pci-e, aż do karty dźwiękowej jest o wiele dłuższa niż w cd, a to chyba nie wpływa korzystnie na dźwięk ... Chyba, że skoro przesyłana jest cyfrowo to nie ma to wpływu ...

Sam chętnie poczytałbym conieco na ten temat

Skomentuj

Zamieszczone przez Konradus99
      Przechodząc do pytania - czy komputer z jakiegoś względu nie jest w stanie dorównać odtwarzaczom CD średniej/wyższej klasy ?

Pozdrawiam !
      Komputer jest zasilany zasilaczem impulsowym, ale to jeszcze nic w porównaniu z zakłóceniogennym środowiskiem jakim jest płyta główna. Nawet z najlepszą kartą może się zdarzyć, że będziesz słyszał pracę dysku, ruchy myszą, no i generalnie komputer to jeden wielki generator szumów, które nie łatwo odfiltrować. Najlepszym rozwiązaniem wydaje się być karta zewnętrzna, najlepej odseparowana od komputera galwanicznie i oczywiście zasilana zewnętrznie.

Jeśli satysfakcjonuje cię stereo dobrym rozwiązaniem może być jaka bąć karta z optycznym wyjściem s/pdif i do tego np. lampucera.

Skomentuj

Hejka :lol:
        Coś wiem w temacie to się wyleję tu.

Mam w kompie HDA XPLOSION 7.1 http://www.xplosiondts.yoyo.pl/
        Karta super wypas i takie tam, choć ma już 4lata to obsługuje wszystko co mi potrzeba.

Mam ją podłączoną do ampli denon 2308 optykiem, amplituner kupiłem niedawno bo.... no właśnie zrobiłem 2wie końcówki mocy do kina domowego, jedna na uniampach i jedna na gainclonach.
        Po podłączeniu końcówek do wyjść 5.1 analogowych karty była porażka, karta siała takimi badziewiami że uniampa nie warto było podłączać, na gainclone było ciut lepiej, mniej szumów i trzasków bez włączonego dźwięku ale wszystkie ruchy myszką było słychać w głośnikach ! i to na najniższym poziomie głośności.

Nie wierzyłem że zakłócenia ma z sieci więc wymieniłem amplituner na model z Pre Out i jest wspaniale :lol:
        Obie końcówki radzą sobie świetnie bez zniekształceń, trzasków, szumów itp. dlatego że do amplitunera idzie sygnał z karty po optyku więc jest odizolowany od komputera.

Więc jeśli do karty podłączasz czuły sprzęt to nie warto robić tego analogiem.
        Rozwiązaniem też jest zastosowanie karty zewnętrznej np. takiej jak tu organizowałem http://www.audiostereo.pl/Karta_USB_...nie_59022.html
        Ta karta jest świetna ale jest "niezbyt bogata" tylko stereo na RCA lub po drobnej przeróbce SPDIF.

Nie warto wydawać grubej kasy na karty wew. które będą działać tylko z analogowym sygnałem.

Skomentuj

Nie pomyślałem o zakłóceniach. Może dlatego, że obecnie na Yamaszce A 520 takie zjawisko nie występuję, może jedynie trochę szumi, ale to raczej normalne. Wyjścia S/PDIF mam zintegrowane z płytą główną (RCA i Toslink) więc nie ma problemu. Schody zaczynają się przy wyborze zewnętrznego DACa.

Na alledrogo jest tego dość sporo, ale jakoś nic konkretnego nie przykuło mojej uwagi (a może po prostu się nie znam :smile: ) Co do lampucery, to słyszałem, że trzeba się z nią trochę pobawić żeby dobrze zagrała a niestety moje umiejętności w tym zakresie nie są zbyt duże. Najlepiej jakbym kupił od kogoś gotowy produkt, przerobiony i przygotowany do zamontowania od razu w obudowie :grin: Jednak z w/w powodu nie wiem czy jest sens pakować się w takie konstrukcje..

I tym sposobem doszedłem do punktu wyjścia :roll:

Skomentuj

Trochę wiary w siebie. Kupujesz choćby minilampucerę, masz w zestawie zasilacz i dac'a. Pozpinanie tego jest dziecinnie proste, a jakby cię przerosło wstawiasz zdjęcia zestawu i ci się doradzi co do czego. Obudowa, to już kwestia czysto mechaniczna, więc albo się te zdolności ma, albo nie.
            Z mojej strony doradzić ci mogę, szukając przetwornika na aukcjach unikaj przeżytków na TDA..., NOS'ów, Valab'ów. Najlepiej zapytaj zanim kupisz.

Skomentuj

Podejrzewam, że z podłączeniem gotowych elementów nie byłoby problemów :smile: Chodziło mi raczej o przeróbki typu wymiana kondensatorów w lampucerze (z innych for wyczytałem, że "goła" gra bardzo słabo w porównaniu do tego co może pokazać po kilku niezbyt skomplikowanych przeróbkach - niestety dla mnie jak na razie zbyt skomplikowanych :smile: ) Więc wolałbym układ który od razu zagrałby dobrze, chociaż nie wykluczam, że w przyszłości nie będę się nim bawił, tylko najpierw powoli muszę się wielu rzeczy nauczyć.

O obudowę się nie martwię, mam już nawet w głowie mały projekt jak by to mogło wyglądać :wink:

Na aukcji jest dostępny DAC CS8416+CS4397 za 300zł bez trafa. Transformatory ta sama osoba ma na innej aukcji (komplet 90zł). Cenowo jest to w moim zasięgu.

A może coś na ebay'u ?
              Proszę o jakieś sugestie, najlepiej razem z miejscem gdzie można nabyć owy układ :smile: Cena ~ 400zł no i ta prostota połączenia.. Dzięki z góry

Skomentuj

ESI JULI@
                Audiotrak Prodigy

Żadnych śmieci kreajtiwa.

Skomentuj

Creative w tym przypadku odpada. W ogóle raczej odpuszczę sobie karty wewnętrzne a jeśli jednak nie to będę polował na jakiegoś używanego HD2 :wink:

Natknąłem się też na ZERO DACa i takie rozwiązanie najbardziej mi odpowiada :grin: Jest tylko 'mały' problem z dostępnością :roll:

Skomentuj

Odkopuje.
                    Jako że mam jakąś zintegrowaną RTL ALC850 która okropnie brumi chciałbym ją zastąpić troszeczkę lepszą. Głównym zadaniem karty ma być odtwarzanie muzyki na moich kolumnach podczas korzystania z komputera(dużo siedzę i słucham) + jakiś film.
                    Upatrzyłem sobie taką:
                    http://www.allegro.pl/item1041991742...igy_4_oem.html
                    koszt 89 zł Z pseudo DAC.
                    Oraz tansza:
                    http://www.allegro.pl/item1040827689...230_gw_fv.html
                    z wbudowanym DSP.
                    Czy może budżetowo ?
                    http://www.allegro.pl/item1030551486..._x_fi_mod.html

Dzięki za odpowiedzi.

Skomentuj

Najlepiej z tego oczywiscie wziac A4. Aczkolwiek Audigy se/live24 mozna wyrwac za mniej niz 30 zl. Takze decyduj

Skomentuj

Czaruję...
                      X