Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Holton 200 Jedno trafo czy dwa? :D

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Z przekroju rdzenia wychodzi coś koło 200W, symbol to TS200/5 więc też 200W, I napięcie spadało tak jak mówiłem... W życiu raz spaliłem trafo, pracowało na zwarciu... Miałem też TDA7294 podłączone pod jakieś 90W trafko, radiator był ciepły ale trafo już po kilku minutach parzyło, a mimo to potrafiło grać do 5H bez przerwy na kolumnie 4ohm i nic mu nie było... Dłużej niestety nie mogę testować, gdyż tylko tyle czasu sam jestem w domku...

Skomentuj

arti13, a przy ilu Cie parzy? ja polewajac sobie reke woda o temp 41-42*C musze sie skupic zeby jej nie zabrac stamtad a po chwili jest cala czerwona. (temperatura mierzona termometrem w 'junkersie') Czy dla trafa 40*C a nawet 50*C to duzo? wcale...

Skomentuj

Ja tam spaliłem z 20 transformatorów pobierając z nich znamionowe obciążenie ale były w obudowie a jak przewiduje norma temperatura otoczenia nie może być większa od 40st.C a ta w obudowie zamkniętej dochodziła do ponad 50st.C.
        Dobrze właśnie że moje otocznie koleżeńskie pracowało przy przewijaniu transformatorów i silników.

Skomentuj

Sprawdzałęm organoleptycznie, tj palcem i parzyło podobnie do laminatu od karty graficznej gdy procesor graf. ma około 80stopni. Tak więc jeszcze raz, o trafo się nie boję chcę poznać Jeszcze kilka opinii osób na temat 1 czy 2 trafa.

Skomentuj

Ja tam powiem szczerze przeciążam jeden transformator w zasilaczu notorycznie postanowiłem więc otworzyć zasilacz i sprawdzić jak się trafo czuje i wiecie co zobaczyłem? Nic mu nie ma:) Tym bardziej jeśli ktoś używa toroidów, to one dużo wytrzymują. Dwa transformatory eliminują pętle mas jak wspomniał IREK ale to też droższe rozwiązanie.

Skomentuj

Tak więc wybrałem opcję dwa trafa i już druga TSka zamówiona..:) Przyjdzie, kupię dwa zasilaczę i napiszę co i jak

Skomentuj

Zamieszczone przez arti13
                A gdybym dodał np po jednej parze..? :) Uwzględniając to napięcie zasilania.
                No może i nawet by przy tym zasilaniu i tych trafach chodziło by w mostu bez dodatkowych tranów w sumie są 4 pary fetów.
                Zamieszczone przez Profesjonalista
                Moje rozumowanie nie jest błędne , po prostu chce pomagać innym a sam spaliłem dwa razy transformatory przy graniu na dyskotece non stop na pełnej mocy, u mnie był 120W i zasilał 2*30v(AC) jedną końcówkę(4ohm) a kolega ma dwie(dwa razy takie "I" potrzebne) i nawet nie 2 razy mocniejszy transformator więc dla mnie jest oczywiste że go "zajedzie".
                To znaczy tylko że albo transformator ma więcej mocy niż niby ma albo że wzmacniacz nie oddaje tych ponad stu watów w sposób ciągły. U mnie było 22-26 V napięcia przemiennego średnio na głośnikach 4 ohm.
                Ja tam spaliłem z 20 transformatorów pobierając z nich znamionowe obciążenie ale były w obudowie a jak przewiduje norma temperatura otoczenia nie może być większa od 40st.C a ta w obudowie zamkniętej dochodziła do ponad 50st.C.
                Dobrze właśnie że moje otocznie koleżeńskie pracowało przy przewijaniu transformatorów i silników.
                Oj bez odpowiedniego chłodzenia, zamknięte w szczelnej obudowie przy dużej temperaturze wewnątrz i na zewnątrz na pewno się spali i nawet nie musi być przeciążone.
                Proponuje poczytać:
                http://www.noratel.pl/?dzial=techniczne&id=15
                http://www.noratel.pl/?dzial=techniczne&id=17
                http://www.noratel.pl/?dzial=techniczne&id=19
                http://www.noratel.pl/?dzial=techniczne&id=16
                Jak już pisałem wzmacniacz nigdy nie będzie pracował z mocą ciągłą 100W chyba że na sinusie. Większość producentów wzmacniaczy daje trafa o mocy równej mocy wzmacniacza i jakoś im się nie palą.

Skomentuj

Jeszcze jedno pytanie, skąd mam więdzieć jak będzie to w mostku pracowało że to już kres wytrzymałości tranzystorów?

Skomentuj

Będzie się przesterowywało i końcówka będzie się niemiłosiernie grzała.

Skomentuj

O grzanie się nie martwie. A czy w mostku też słychać przesterowywanie się końcówki itp?
                      :)

Skomentuj

Końcówka zachowa się tak samo jak byś jeden kanał obciążył 2 ohm, przesterowanie słychać tak samo jak w SE mode.

Skomentuj

Tak więc przyszło drugie trafo, ze względu na brak funduszy na kondensatory połączyłem trafa równolegle, za mostkami i teraz napięcie nie siada bardziej niż na 2X35.5VAC, może mi ktoś powiedzieć ile mocy jest przy tym napięciu na 6ohm kolumnach? :) Uwzględniając napięcie nasycenia i inne zmienne o których mogę nie mieć pojęcia

Skomentuj

Zamieszczone przez Coollfon
                            Będzie się przesterowywało i końcówka będzie się niemiłosiernie grzała.
                            Końcówka zachowa się tak samo jak byś jeden kanał obciążył 2 ohm, przesterowanie słychać tak samo jak w SE mode.
                            clip a wytrzymałość tranzystorów to dwie różne rzeczy.
                            Tak więc przyszło drugie trafo, ze względu na brak funduszy na kondensatory połączyłem trafa równolegle, za mostkami i teraz napięcie nie siada bardziej niż na 2X35.5VAC, może mi ktoś powiedzieć ile mocy jest przy tym napięciu na 6ohm kolumnach? :) Uwzględniając napięcie nasycenia i inne zmienne o których mogę nie mieć pojęcia
                            Jakieś 130W.

Skomentuj

To dobrze
                              A co powiecie na taki radiator :
                              DŁ95mm X SZER192mm X WYS 50mm, 16 pionowych żeber do dwóch Moich Holtonów? Narazie mam jakiś ale trochę mały
                              Pozdrawiam

Skomentuj

Taki chyba do Uniampa Irek zaleca :) Powinien styknąć ale na 4omach może okazać się za mały.

Skomentuj

Nie no, będę miał wentylator więc powinien wystarczyć Zobaczymy zresztą jak to będzie

Mam następne pytanie, co do mostka prostowniczego
                                  W domu mam 25A/1kV oraz 35A/400V, jednak one są duże a mi zależy na wymiarach płytki więc czy mostek 10A/800V Mostek
                                  Da radę przy pojemności 2x4700uF, ewentualnie 4x4700uF?
                                  I czy ta płytka dobra jest:
                                  http://wyslijto.pl/files/download/kcodbm5kut
                                  Nie wiemjak tutaj dodać obrazek :(

Skomentuj

Płytka pod podwójne mostki bez sensu. 10A to może okazać się za mały na 2 kanały. Możesz 2 mostki połączyć równolegle.

Skomentuj

Dlaczego bez sensu? Nie mam miejsca na dwie oddzielne płytki, dlatego chcę poprostu podłączyć dwa trafa do jednego zestawu kondensatorów zawsze to zaoszczędze trochę miejsca Czyli jeden mostek jest na jedno trafo, drugi na drugie.

Skomentuj

Jak 2 transformatory to ok wystarczy ten mostek 10A.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X