Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Unitra tosca - strasznie trzeszczy!!!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Unitra tosca - strasznie trzeszczy!!!

Posiadam wzmacniacz unitra tosca, po wielu latach nie używania wreście go załączyłem i okazała sie że ze strasznie treszczy i charczy. Chciałbym sie dowiedziec czym to może byc spowodowane i czy da sie to naprawic w domu? Za wszystkie odpowiedzi z góry dziekuje.

Mam samochód, po 20 latach stania w garażu nie jeżdzi.
    Napisz prosze wiecej informacji, co jest zródłem sygnału i w jakich dokładnie okolicznościach cpierdzi.

Skomentuj

trzeszczy przy regulacji głośności czy cały czas? jeśli przy regulacji to trzeba potencjometr wymienić (niewielki koszt i trudność). jeśli cały czas przyczyn może być wiele. źródło sygnału podłączyłeś?

Skomentuj

trzeszczy cały casz, słychac muzyke ale zagłuszaja ja trzaski, źrudłem dzwieku jest róznie albo komputer albo magnetofon kasetowy. nie ma trzasków przy podgłasnianiu. xrudło sygnału podłączine przez czincze. kolega mi powiedział ze to moga byc wyschniete kondensator, ale nie wiem.

Skomentuj

całkiem możliwie ze to właśnie kondzie wyschły. parenaście lat już mają. spróbuj je wymienić na nowe. ja mam podobny ampiltuner ale działa i to jeszcze jak.

Skomentuj

że to umi grac to ja wiem bo słuchałem tego u kumpla i dlatego tez odpaliłem mój, i tu taki zawód

Skomentuj

Mi akurat wpadł mi w ręce Radmorek 5412 i też miałem problem z trzaskami w prawym kanale. Winny był jeden z przełączników. Po potraktowanu sprayem do czyszczenia styków przestał i gra ale jak się go poruszy to jeszcze trzeszczy. Wymienię na nowy i będzie OK. To zwykły Isostat a one z wiekiem lubią sobie coś nie łączyć. Sprawdź dokładnie przełączniki może to akurat to.
              Moje zdanie na temat starych krajowych amplitunerów jest takie, że choć nie wiem co by się z nimi działo to warto zainwestować w naprawę.

Skomentuj

więc jedyne co mi pozostyaje to zanieśc go do naprawy. :(

Skomentuj

Od razu do naprawy! Podłub samemu. To jest prosty wzmacniacz. Wszystkie połączenia są lutowane. W tosce którą kiedyś miałem połamane były przewody sygnałowe. Wymień ten duży elektrolit w zasilaczu(jast podwójny - zastąp dwoma)

Skomentuj

Czaruję...
                  X