Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Amplituner THOMSON DPL 500 słaby sygnał przy opcji PRO LOGIC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Amplituner THOMSON DPL 500 słaby sygnał przy opcji PRO LOGIC

Witam serdecznie, mam w domu Amplituner THOMSON DPL 500

ostatnio kiedy go włączyłem pojawił się dziwny problem, wzmacniacz gra bardzo dobrze lecz w trybie stereo, oraz 3 stereo lecz gdy przełączam go na tryb PRO LOGIC to ze strony REAR SPEAKER

sygnał jest prawie że niesłyszalny, i strasznie trzeszczy z MAIN SPEAKERS dźwięk jest bardzo dobry, co może być przyczyną takiego zachowania, dodam iż to się stało nagle nic nie było wylane na niego, pracował w domu bez wilgoci, od czego zacząć, dodam że dysponuję do niego schematem, który już wertuje po raz 10, dzisiaj całego rozebrałem ze wszystkich modułów, przeczyściłem płytkę oraz poprawiłem kilka lutów, czy to może być wina końcówek mocy czy coś takiego?

dodam jeszcze że w przypadku gdy przełączę na emulację np. CLUB albo THEATRE lub coś innego wtedy pojawia się ładny dźwięk na REAR SPEAKERS i wszystko jest OK, problem jest tylko kiedy przełączę go na PRO LOGIC

może ktoś coś doradzi? każda pomoc się przyda

Pozdrawiam

To daj schemat i parę zdjęć. Jeśli końcówki mocy od REAR SPEAKER są sprawne to pewno procesor. Testowałeś te końcówki oddzielnie?

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161
      To daj schemat i parę zdjęć. Jeśli końcówki mocy od REAR SPEAKER są sprawne to pewno procesor. Testowałeś te końcówki oddzielnie?
      tutaj mam cały schemat do tego
      http://www.djpablo.inwestnet.com/DPL...20DPL550HT.pdf

właśnie, jak przetestować te końcówki oddzielnie?

Skomentuj

Na 23 stronie masz schemat tych gł tylnich. Trzeba znaleść SL IN (3 na płytce) oraz SR IN (5) podać tam sygnał i obserwować co jest na wyjściu

Skomentuj

Na 23 stronie masz schemat tych gł tylnich. Trzeba znaleść SL IN (3 na płytce) oraz SR IN (5) podać tam sygnał i obserwować co jest na wyjściu
          podałem sygnał bezpośrednio na końcówkę tak jak pisałeś, gra elegancko
          czyli końcówka jest OK
          co dalej??

[ Dodano: 2010-05-06, 14:27 ]
          wygląda na to jak by sygnał nie wychodził z przedwzmacniacza, czym to może być spowodowane? co sprawdzać dalej?

[ Dodano: 2010-05-06, 15:52 ]
          po wnikliwych oględzinach okazuje się że pali cały czas bezpieczniki F106 i F107 tym samym na stabilizatorach nie ma odpowiednich napięć
          na IC 102 jest tylko + 15V zaś na 103 jest 9V a powinno być -15 (uszkodzony stabilizator? - ok wymienię go) zaś na reszcie stabilizatorów jest po 0,5 na wejściu i 0-0,5V na wyjściu a powinno być +6 + 3,3V itd. itd. czy jakiś stabilizator może powodować zwarcie? od czego pali tez bezpieczniki?

Skomentuj

Zamieszczone przez Dejay_Pablo

po wnikliwych oględzinach okazuje się że pali cały czas bezpieczniki F106 i F107 tym samym na stabilizatorach nie ma odpowiednich napięć
            na IC 102 jest tylko + 15V zaś na 103 jest 9V a powinno być -15 (uszkodzony stabilizator? - ok wymienię go) zaś na reszcie stabilizatorów jest po 0,5 na wejściu i 0-0,5V na wyjściu a powinno być +6 + 3,3V itd. itd. czy jakiś stabilizator może powodować zwarcie? od czego pali tez bezpieczniki?
            F106 i 107 nie odpowiadają za IC102 i 103. A przed IC103 ile jest? Jak sprawdzałeś na reszcie stabilizatorów napięcia skoro cały czas pali bezpieczniki? Zmierz PRZED MOSTKIEM napięcie AC (przed F106 i 107)

Skomentuj

Zamieszczone przez Dejay_Pablo

F106 i 107 nie odpowiadają za IC102 i 103. A przed IC103 ile jest? Jak sprawdzałeś na reszcie stabilizatorów napięcia skoro cały czas pali bezpieczniki? Zmierz PRZED MOSTKIEM napięcie AC (przed F106 i 107)
              tak zgadza się 106 i 107 nie odpowiadają za IC102 i 103 bo tam ma być 25 i -25V przed wejściem i 15V za mostkiem, tak sprawdzałem ile jest przed mostkiem tj, przed F106 i F107 i tam wszystko się zgadza jest napięcie takie jak powinno być wg schematu tj. 10,8V bodajże w każdym bądź razie przed mostkiem jest OK i na trafo też jest OK, spalony mostek? widziałem że kondensatory 6800uF 16V są lekko wybrzuszone na górze tak jak by napęczniały troszkę, walnięty mostek z diod 1N4003? diody kupiłem już na podmianę.

[ Dodano: 2010-05-07, 00:42 ]
              nie pali tylko bezpieczników od stabilizatorów 15V i -15V, pozostałe dwa bezpieczniki podające napięcie na resztę stabilizatorów lecą w momencie, napięcie na trafie jest OK

Skomentuj

No to zostaje mostek albo któryś stabilizator. Bardzo wybrzuszony jest ten kond? Możesz zrobić zdjęcie? Bo niektóre mają plastikową osłonkę która może się wygiąć a sam kondensator pozostać nietknięty

Skomentuj

No to zostaje mostek albo któryś stabilizator. Bardzo wybrzuszony jest ten kond? Możesz zrobić zdjęcie? Bo niektóre mają plastikową osłonkę która może się wygiąć a sam kondensator pozostać nietknięty
                  Też obstawiam mostek albo któryś ze stabilizatorów, ale pewnie będzie trzeba wszystkie wylutować i sprawdzać oddzielnie.

tu jest zdjęcie

widać że denka kondensatorów 6800uF są wybrzuszone

Skomentuj

Elektrolity profilaktycznie wymień.

Skomentuj

Czy mogę tam zastosować obojętnie jaki kondensator 6800uF 16V czy musi być konkretnie kondensator audio z wyższej półki? jak sprawdzić te stabilizatory? trzeba wszystkie wylutować i sprawdzać po kolei?

Skomentuj

Nie musi być jakiś z wyższej półki chyba że bawisz się w audiowoodo. Ja bym najpierw mostek sprawdził a puźniej stabilizatory

Skomentuj

Nie musi być jakiś z wyższej półki chyba że bawisz się w audiowoodo. Ja bym najpierw mostek sprawdził a puźniej stabilizatory
                          diody w mostku okazały się sprawne, czyli chyba któryś ze stabilizatorów

[ Dodano: 2010-05-08, 23:32 ]
                          albo coś jest nie tak z tymi kondensatorami, w każdym bądź razie od czego one tak spuchły? mostek jest OK, zostały mi tylko stabilizatory.

Skomentuj

Od ciepła i starości

Skomentuj

Czaruję...
                            X