Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w rozszyfrowaniu nóżek potencjometru alps

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w rozszyfrowaniu nóżek potencjometru alps

Witam próbuje dojść jak podłączyć potencjometr.
    Gdzieś w internecie był schemat do potencjometru alps ale do tego nie pasował.

nóżki 2,3 prawdopodobnie są masą gdyż są połączone do obudowy potencjometru

przy maksymalnym "ściszeniu" potencjometru między masą a nóżką 1 i 4 jest zwarcie (0 Ohm), przy maksymalnym pogłośnieniu jest 60 kOhm

nóżki 5 i 6 mają niezależnie od położenia ośki mają 60kOhm do masy

czyli nóżki 1 i 4 to wejscie 2,3 to masa 5 i 6 to wyjście

Oznaczone rezystory po 60k

dobrze rozumiem?

Nie, z twojego opisu wynika, że 2,3 to masa; 5, 6 to wejście; 1, 4 wyjście. musisz jeszcze połączyć w pary wejścia z wyjściami...

Skomentuj

czyli przy ściszaniu potencjometr będzie zwierał wejście wzmacniacza do masy?
      może coś takiego być?

Skomentuj

scythe1123 wyjasnielem Ci na gadu... Prz sciszaniu wzrasta rezystancja.... w kolko to samo Ci sie tlumaczy a Ty swoje...

Jutro posty przeniose do Twojego watku o GC bo raczej wiekszy problem masz z dopasowaniem potka do Twojego wzmaka niz z tym jak potek glosnosci ma dzialac..

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
          czyli przy ściszaniu potencjometr będzie zwierał wejście wzmacniacza do masy?
          może coś takiego być?
          I tu wychodzi całkowity brak znajomości teorii, zapoznaj się z „działaniem” dzielnika napięcia, a zrozumiesz działanie potencjometru.

Skomentuj

chodzi o to ze doplhin odwrotnie napisał właśnie tak jak ja napisalem czyli 1,4 to wejscia

dolphin123, to co napisałeś do końca nie tłumaczy bo przy zgłasnianiu spada rezystancja między 1 a 6 i 4 a 5 ale czy do wejścia wzmacniacza mam podłączyć 1 4 czy 5 6

joy_pl, wiem że to działa na zasadzie dzielnika napięcia tylko do końca tego nie rozumiem

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123
              joy_pl, wiem że to działa na zasadzie dzielnika napięcia tylko do końca tego nie rozumiem
              To widać, przez to Ci napisałem żebyś zapoznał się z dzielnikiem napięcia. http://www.edw.com.pl/ea/dzielnik.html

Skomentuj

ale czy do wejścia wzmacniacza mam podłączyć 1 4 czy 5 6
                skoro 1,4 to wejscie potka to pod 1,4 wpinasz wejscie od wzmacniacza,przyjmujac ze 5,6 to wyjscie potencjometru czyli tutaj mozesz podlaczyc np.złącza rca, i wtym punkcie wpinasz zrodlo dzwieku

Skomentuj

joy_pl, czytałem teorię tylko parę rzeczy mi nie pasuje
                  to ja inaczej spytam
                  jak mam rozpoznać czy jest tak

czy tak

jeżeli między u wyj jest 60k niezależnie od położenia gałki

trochę te dodatkowe rezystory tu psują sprawę bo są wpięte między 5 a mase i 6 a mase stąd by się brało te 60k ale wtedy tam gdzie jest u wyj by była 0 rezystancja

Skomentuj

Ale skąd Ty wynalazłeś ten drugi schemat? Jak wół jest pierwszy ładnie opisany gdzie wyjście gdzie wejście a Ty jeszcze kombinujesz pod górkę...
                    Zamieszczone przez kaman777
                    ale czy do wejścia wzmacniacza mam podłączyć 1 4 czy 5 6
                    skoro 1,4 to wejscie potka to pod 1,4 wpinasz wejscie od wzmacniacza,przyjmujac ze 5,6 to wyjscie potencjometru czyli tutaj mozesz podlaczyc np.złącza rca, i wtym punkcie wpinasz zrodlo dzwieku
                    1 i 4 to jest suwak czyli wyjście potencjometru!

Skomentuj

Czaruję...
                    X