Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przeróbka PCB do gainclone'a / Lm3886

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przeróbka PCB do gainclone'a / Lm3886

Moglby ktos sprawdzic poprawnosc tej przeróbki (orginalny projekt byl veterana )

z

Schemat :

Czerwone to rezystory, zielone kondy.

Plytke staralem sie dostosowac do moich wymagan (w projekcie beda 4 pcb, po 2 na kanal, jedna dla wysokonowki, druga dla midwoofera, to maja byc podwaliny pod polaktywny system, tzn midwoofer bedzie mial w przyszlosci aktywny filtr):
    -nie ma tu kondensatora na wejsciu bo znajduje sie fizycznie w innym miejscu (nie na pcb)
    -uklad zoobla rowniez zostal przeniesiony w inne miejsc
    -kondensatory od zasilania sa na oddzielnym pcb, beda blisko plytek
    -masa obslugujaca plytke to jedynie masa sygnalu wejsciowego
    -nie ma tu masy dla wyjscia na glosniki, bo bedzie ona pobierana bezposrednio z punku zasilacza

Dlaczego na niektorych płytkach pcb nie ma układu wyciszenia? Tego idącego od nozki 8 ukłąd konkdensator + rezystor? Czy ta nóżka może być podłączona wprost do pcb?

I czy moglby mi ktos powiedziec po co jest nozka 5?
    Mam jedna parke lm 3886 i jedna pare lm 3876. Roznia sie podobno tylko ta 5 nozka, ale czesto widze ze pcb dla tych ukladow sa stosowane zamiennie.

Jezeli ktos dysponuje jakims lepszym minimalistycznym schematem do tego scalaka, to prosze o wstawienie.

Szczerze polecam płytki Rekina - wzory można znaleźć na audio-feeeee-stereo*.

Dużo prostsze - bo brak na nich (zazwyczaj kompletnie nieprzydatnego) zobla.

Idźmy dalej, "wyciszenie" (i części do jego "zblokowania") są na płytkach pod LM3886/LM3876**, natomiast brak tego na płytkach oryginalnego "gacka"(i jego klonów) - czyli w wypadku LM3875.

*np. tut stara wersja pod 3875 (pod 3886/3876 i nowsze wersje - zmniejszone etc. - są w innym temacie) --> http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...emat=4731&p=23 , samego Rekina na audio-fuuu-stereo już nie uświadczycie (podobnie jak i wielu innych wartościowych ludzi zniesmaczonych nowymi właścicielami...).
    **zdaje się że są to dwie wersje tej samej kości, tyle że "optymalizowane" pod różne napięcia i prądy, ja z powodzeniem stosowałem je zamiennie na tych samych płytkach, chyba nawet do (wyjątkowo nielubianego na tym forum) jig-a wsadziłem 3876 zamiast 3886.

Skomentuj

Lt_Bri
      Czyli to wyciszenie moge zrobic bez tego kondensatora i rezystora? Jaka bedzie roznica w działaniu? Uklad bedzie sie zalaczal do razu i tyle? Te uklad RC od mute jestwiec tylko dodatkiem?

Skomentuj

Szczerze mówiąc to nie wiem (zawsze go dawałem - jak w nocie aplikacyjnej przykazano ).

Inna sprawa że nie zauważyłem żeby dawał jakiekolwiek opóźnienie w załączeniu.

Skomentuj

To ja też go dam.. Ale na wielu płtkach go nie ma, ciekawi mnie czy jest jakas roznica

Skomentuj

Sprawdz wlaczajac mute podczas pracy wzmacniacza, raz z kondem i bez.

Skomentuj

Czaruję...
            X