Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Nagłośnienie" w sali prób

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

"Nagłośnienie" w sali prób

Witam. Nie wiem czy dobrze dobrałem temat do działu, mniejsza o to .
    Mam z zespołem taki problem... chcemy nagłośnić salkę prób ( wokal i klawisze ). Dysponujemy dwoma mikrofonami ( shure sm58 i jakieś coś nie wiadomo co ) i mixerem też firmy "noname". Wpadłem na pomysł żeby nie kupować kolumn( i tak nas nie stać ) ... a zrobić taki bajer ... mianowicie do wyjścia z miksera podłaczyć rozgałęziacze ... a do rozgałęziaczy podpiąc słuchawki.

(Mniej wiecej wygląda to tak: jeden mikrofon zbiera 3 piece ( gitarowy basowy i jakiś tam ) drugi dla wokalistki ... wszystko podpinamy do mixera... i chcemy zrobić 5 wyjśc z miksera żeby każdy miał swoje słuchaweczki i słyszał wszyściutko ).

I teraz jest pytanie ... czy jest wgl. taka opcja że to zadziała ? Możecie mi podesłać, że tak powiem model rozdzielacza jakiego będę potrzebował ? ( dodam że jestem kompletnie zielony jeśli chodzi o takie sprawy )

jakie macie dogladnie instrumenty?
    ile wejsc i jakich posiada mikser, oraz ile auxow ?
    sm58 to mikrofon typowo wokalowy, nie nada sie do gitar zupelnie, szczegosnie do basowej!
    lepszym (w zasadzie jedynym rozsadnym ) rozwiazaniem jest podlaczenie piecy po lini do miksera.
    to co nazywasz rozdzielaczem to po prostu wielokanalowy wzmacniacz sluchawkowy.

generalnie efekt tego wszystkiego bedzie mizerny.
    nie bedziecie slyszec odpowiednio perkusjii

lepszym rozwiazaniem bedzie jednak zrobienie tanich zestawow glosnikowych, chocby na szerokopasmowkach np to http://allegro.pl/item1054207351_tonsil_gd_30_30.html
    choc z cena bym sie sporo targowal. a do tego jakas tania piezo tuba jesli ma byc po minimalnych kosztach
    no i jakis wzmacniacz...

Skomentuj

Faktycznie efekt będzie mizerny.

Zamieszczone przez djrobo
      ...

lepszym rozwiazaniem bedzie jednak zrobienie tanich zestawow glosnikowych, chocby na szerokopasmowkach np to http://allegro.pl/item1054207351_tonsil_gd_30_30.html
      choc z cena bym sie sporo targowal. a do tego jakas tania piezo tuba jesli ma byc po minimalnych kosztach
      Normalne nagłośnienie tak,ale nie na tych głośnikach co pokazałeś,nie dość że stare to jeszcze drogie,nawet jak by dostał je za 70zł to i tak za dużo. Za 80zł masz GDE-25-300 który jest nowy,mocny,głośny i tani,do tego wystarczy GDWT i za 110zł masz komplet głośników do jednej kolumny.

Aha,i nie mów że sm58 jest kiepski do nagłośnienia gitary w próbowni bo to lekka przesada. Jak by miał taki: http://www.allegro.pl/item1048267775...5_kareoke.html to byś mógł tak pisać ale w tym przypadku sory,nie którzy chcieli by mieć taki mikrofon (o ile jest oryginalny,sm58 to najczęściej podrabiany mikrofon).

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
        Za 80zł masz GDE-25-300 który jest nowy,mocny,głośny i tani,do tego wystarczy GDWT i za 110zł masz komplet głośników do jednej kolumny.
        to faktycznie wydaje sie dobrym rozwiazaniem w stosunku jakosc/cena
        acha, tuba obowiazkowo ta szeroka, ma najlepsze kąty zasięgu , a te paczki maja sluzyc do naglasniania a nie jako monitory.

Zamieszczone przez marian
        Aha,i nie mów że sm58 jest kiepski
        faktycznie od takich smieci to jest zdecydowanie lepszy... sory, jestem przyzwyczajony do innego poziomu jakosci, i pod czyms takim bym sie nie podpisal... no ale, na bezrybiu i rak ryba ...

Skomentuj

Zamieszczone przez djrobo
          a te paczki maja sluzyc do naglasniania a nie jako monitory.
          Do nagłośnienia czego? chcesz coś jeszcze nagłaśniać oprócz wokalu i klawiszy?

Skomentuj

chodzi o rozroznienie funkcji jakie pelnic maja te zestawy glosnikowe. w monitorach czesto pozadane sa mniejsze katy promieniowania.
            w rozpatrywanej sytuacji zestawy glosnikowe maja naglosnic wokal i klawisze, tak aby wszyscy muzycy je slyszeli , zatem wymagane jest szerokie pokrycie dzwiekiem

Skomentuj

Czaruję...
            X