Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Korekcja barwy - identyfikacja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Korekcja barwy - identyfikacja

Mam prośbę do osób potrafiących mi pomóc.
    Chciałbym znać wpływ korekcji w moim małym wzmacniaczu, czyli jak dokładnie wpływa na charakterystykę częstotliwościową, oraz w jakim położeniu potencjometrów mam punkt 0dB.
    Potencjometry posiadają oznaczenie B50K i doszedłem, że są to niby potencjometry wykładnicze, choć bodajże na elektrodzie znalazłem spór o oznaczenia krajowe i zagraniczne, które są rzekomo sprzeczne.

1. Wzmacniacz na TDA2030A (po wymianie diód i kondensatorów z powodu podniesienia napięcia na 2x14V/50W z 2x11,5V/17W).

2. Schemat PCB - potencjometry od lewej: głośność, niskie tony, wysokie tony.

3. Wykaz elementów - mam nadzieję, że poprawnie rozpoznałem pojemności kondensatorów.

Nie jestem elektronikiem i stąd moje pytanie i prośba o pomoc. Chciałbym znać wpływ filtrów na charakterystykę. Ile dB, z jakim nachyleniem i od jakiej częstotliwości "działają" filtry. Przy okazji jakby jeszcze mógł ktoś ocenić poprawność zaprojektowanej przez chińczyków PCB, to byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Może mało wniesie to do tematu ale zabieram się niedługo po budowie UNI za taką małą zabawkę do testów : tutaj

Skomentuj

Wpisz w googla "bandaxall tone" i czytaj, czytaj :)

Skomentuj

Czaruję...
      X