Rok temu kupowałem atmega8 za 4,20 zł a w teraz kosztują 18,50zł , co spowodowało taki nagły wzrost cen ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Co z cenami AVR ?
Collapse
X
-
Nie tyle co ceny wzrosly tylko seria atmega jest wycofywana bo wchodzi nowa xmaga. A wzrost cen to tylko zachlannosc sklepow ktore maja koncowki produkcji i chca sie nachapac.
A juz myslalem ze wreszcie ruszy moje zdalne na atmedze 8 a tu niespodzianka. Xmega jest nowa i nikt nie wie jak sie sprawuje a pinami niestety nie kompatybilnie to wychodzi.
Mozna jeszzcze kupic atmege 8 w smd tylko ze jej zaleta byla to duza przewlekana obudowa. Chyba bedzie trzeba zrobic przejsciowki choc chyba bez kompilacji softu sie nie obejdzie.
Wlasnie przeczytalem to:
Kompatybilność i narzędzia - XMEGA używa tego samego zestawu instrukcji, co dobrze znane mikrokontrolery AVR, dzięki czemu istniejący kod może być w prosty sposób zastosowany dla nowych układów. Cała rodzina XMEGA jest w 100% kompatybilna pod względem rozmieszczenia pinów i zastosowanego kodu. XMEGA jest wspomagane przez istniejące dla mikrokontrolerów AVR oprogramowanie (komilatory i środowiska uruchomieniowe są takie same dla wszystkich mikrokontrolerów AVR).
A zauwazylem ze pojawila sie nowosc ATMEGA8A, niestety tqfp.:
ATMEGA8A-AU SMD ATMEGA8A-AU SMD
NOWOŚĆ!!!! uC AVR ISP 8kB Flash 512B EEPROM 1KB SRAM ADC UART 8MHz TQFP32, 2.7-5.5V, (-40 +85) PbFree, następca popularnej ATMega8/8L
Skomentuj
-
irek, jest tylko jedno "ale" ,seria xmega wymaga nowego programatora. Np starym STK500 juz się nie zaprogramuje. Na elektrodzie czytałem, ze niektóre xmegi juz chłopaki programują jakoś. Generalnie trzeba wziąść pod uwagę zmianę programatora jak chce się mieć kompatybilność z cała rodziną xmega.
Skomentuj
-
Postep jest nieunikniony wiec trzeba sie przesiasc na nowe.
Nie jestem programista wiec nie znam wszystkich problemow na pewno atmel zrobil wszystko zyby zapewnic jakas komaptybilnosc choc w praktyce roznei to bywa. Nie wiem czemy STK200 czy 500 mialby nie programowac xmegi bo przeciez wyprowadzenia ISP to standard i tu raczej chodzi o soft obslugujacy programator a nie o sam programator.
Pytanie tylko czy szukac na sile starych atmeg i przeplacac czy juz sie przesiadac na nowe.
Nowoscia sa wersje A jako nowsze modele atmegi wiec chyba dzieki nim bedziemy mieli kompatybilnosc wstecz. Wersja A to wersja zwykla i wersja L w jednym czyli szeroki zakres napiec choc tylko do 8Mhz a nie 16 jak poprzednio.
Skomentuj
-
dla mnie problemem xmeg jest to, że ściągnąłem datasheet i ma on ok 90 stron, i mało co w nim jest napisane, co z tego, że ma 7 czy 8 usart'ow skoro nie wiadomo jak się do tego dobrać...datasheet megi128 ma ponad 400 stron...
[ Dodano: 2010-06-27, 14:55 ]
Przyjrzałem się trochę tematowi i wygląda na to, że Atmel po prostu wypuścił serię Atmeg z literką A, czyli ATmega8A, ATmega128A itp. Wersje te pracują normalnie do 16MHz, ale z tego co tak na szybko spojrzałem w datasheet to pracują one w zakresie 2,7-5,5V z maksymalnym kwarcem - 16MHz. Wygląda na to, że Atmel zrobił fajną rzecz, bo nie trzeba będzie wybierać pomiędzy starą wersją L (3,3V, max 8MHz) a starą normalną wersją (5V, max 16MHz) - zamiast mieć dwie wersje procków, wersja będzie tylko jedna - A.
Jak to przy zmianach bywa, musieli wysprzedać stare wersje żeby wprowadzić nową. Z tego wynika fakt małej ilości starych procków (i ich chorych cen), przy czym nowe wersje jeszcze nie weszły w takich ilościach na rynek.
Trzeba poczekać jeszcze trochę, nie histeryzować i wszystko wróci do normy. Mi od razu nie chciało się wierzyć w to, że Atmel wycofywałby ATmegi...za dużo się na nich robi.Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj
-
LuSzTi, "stare" wersje z literą L też można pogonić na 16MHz tylko pod warunkiem, że podasz 5V zasilania, w datasehhet na końcu zwykle jest wykres max częstotliwości od napięcia. Więc w zasadzie się nic nie zmienia. Chyba, że chodzi o to iż nowe będą mogły śmigać na 16MHz przy najniższym napieciu, to by było dobre ale w to trochę wątpie.
Z tym programowaniem trzeba będzi erozeznać temat. Ja się zainteresowałem Xmegami chyba zaraz po premierze i jakoś wtedy po lekturze elektrody doszedłem do wniosku, ze moga być problemy z wgraniem softu.
Skomentuj
Skomentuj