Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2 pytania w sprawie kondensatorow

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2 pytania w sprawie kondensatorow

witam
    mam 2 pytania dotyczące 2 kondensatorów a mianowicie mamy taki schemat:

i moje pytanie jest takie ze do czego stosuje sie kondensator oznaczony jako C5 oraz kondensator oznaczony jako C6 , pytam bo wiele razy one są wiele nie... oraz na co wplywaja wartosci tych kondensatorow bo tak samo: C5 spotykalem od 10pf do 120pf a C6 47uf lub 100uf

[ Dodano: 2010-07-01, 03:55 ]
    szukałem na necie i znalazłem:

C5 - ograniczenie pasma przenoszenia od góry. Przydaje się przy szybkich wo i ew. wzbudzeniach.
    C6 - pasmo przenoszenia zaczyna się od kilku Hz, czyli wzmocnienie napięciowe dla sygnałów stałych (składowa stała) jest równe 1

ale nie znalazłem jak zmiana wartości tych kondow wpływa - zmniejszenie wartości C5 jak wpływa na obcięcie itd... (oraz czy jest jakaś pewna zasada ze dana wartość powoduje dane obcięcie... jak np z kondensatorami wejściowymi...)

Jest tak jak znalazłeś, C5 ogranicza pasmo na górnej czestotliwości. C6 odcina pasmo na dolnej i daje jednostkowe wzmocnienie dla składowej stałej. Zależność jest prosta f= 0,16 / (R * C ). Jednostki w ohmach i faradach więc odpowiednie potęgi 10-tki musisz uwzględnić przy obliczeniach. Wyliczona częstotliwość jest dla -3dB. Ch-ki obu układow RC mają charakter 1 rzędu.

Skomentuj

Gdyby nie bylo C6 to wzmacniacz wzmacnialby rowniez napiecie stale a ze wzgledu na tzw napiecie niezrownowazenia na wyjsciu bylaby dosc duza skladowa stala. Napiecie nierownowazenia zostaje pomnozone przez wspolczynnik wzmocnienia. Dlatego przy malych wzmocnieniach nie stosuje sie tego kondensatora a przy duzych jest konieczny.

W prezentowanym ukladzie P1 sluzy do zerowania napiecia niezrownowazenia wiec C6 nie powinien byc konieczny. Jesli sie go daje to nie ma sensu dawac P1 no chyba ze kilka mV na wyjsciu jest szkodliwe.

C5 ogranicza pasmo redukujac wzmocnienie do jednosci a wiec tez jest stosowany glownie przy srednich wzmocnieniach bo przy malych nie wiele wnosi a przy bardzo duzych pasmo samego wzmacniacza operacyjnego spada.

R5 zapobiega przed wzbudzaniem dla obciazenia pojemnosciowego ktorym moze byc dolaczony dlugi kabel ekranowany. R1 nie jest konieczny i zeby uklad nie wnosil szumow to powinien miec mala rezystancje (<1k), zazwyczaj rownolegle do R2 daje sie kondensator tworzacy z R1 wejsciowy filtr w.cz.

Zaleznie od zastosowania ukladu na wejsciu i wyjsciu stosuje sie kondensatory sprzegajace.

A do liczenia czestotliwosci granicznej zapamietaj sobie ze kondensator 1uF plus 10kom daje czestotliwosc graniczna 16hz. Zwiekszenie rezystancji lub pojemnosci zmniejsza ja proporcjonalnie. Dla przykladu 10uF + 1k da rowniez 16hz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
        Wyliczona częstotliwość jest dla -3dB. Ch-ki obu układow RC mają charakter 1 rzędu.
        czyli dla przykladu irka te 10uf i 1k da ograniczenie pasma od dolu gdzie wynikajace z obliczen 16Hz bedzie na poziomie -3db ?? czy od tych 16 Hz pasmo zacznei dopiero opadac ??

Skomentuj

Dla 16Hz będzie -3dB a pasmo zacznie opadać już na wyższej częstotliwości. Rozpatrywany przypadek dla 16Hz może być już widoczny od 50Hz, gdzie ch-ka zacznie delikatnie opadać. Dlatego zwykle robi się tak, że dolna czestotliwosć to pojedyncze Hz żeby nie tracić nic na wyższych częstotliwościach.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
            Dla 16Hz będzie -3dB a pasmo zacznie opadać już na wyższej częstotliwości. Rozpatrywany przypadek dla 16Hz może być już widoczny od 50Hz, gdzie ch-ka zacznie delikatnie opadać. Dlatego zwykle robi się tak, że dolna czestotliwosć to pojedyncze Hz żeby nie tracić nic na wyższych częstotliwościach.
            Trzeba wyraźnie zaznaczyć że jest to filtr górno przepustowy i charakterystyka opada ale w stronę niższych częstotliwości, czyli pasmo przenoszenia rośnie od „0Hz” z nachyleniem 6dB/Oct. by przy tych „16Hz” osiągnąć -3dB a dalej przy wspomnianych kilkudziesięciu Hz 0dB względem wzmocnienia wyznaczonego przez sprzężenie zwrotne(R3,4).

Skomentuj

Nie do konca tak jest bo owszem opada 6dB/kt ale do poziomu wzmocnienia 1 gdzie ponizej juz nie opada. To jest cecha ukladu nieodwracajacego ktory jako minimalne wzmocnienia ma zawsze rowne 1. Uklad odwracajacy ''potrafi'' rowniez tlumic sygnal.

Takei proste ukaldy dobrze symuluje sie w symulatorach analogowych np w elektronic workbench, nie trzeba wtedy znac zadnych wzorow.

Skomentuj

aktualnie korzystam z takiego jak poniżej pre i chcialbym by ktoś się wypowiedział. na wejściu oczywiście potek. taki schemat gdzieś kiedyś znalazłem. Do czego na wyjściu służy kondensator 100 pf równolegle do rezystora 100k ?? I mniej więcej jakie wzmocnienie ma ten układ bo nie jestem pewny...
                Załączone pliki

Skomentuj

W takim układzie wzmocnienie jest takie jakie ma dany WO czyli bardzo duże rzędu dziesiątek tysięcy...

Skomentuj

Zamieszczone przez joy_pl
                    W takim układzie wzmocnienie jest takie jakie ma dany WO czyli bardzo duże rzędu dziesiątek tysięcy...
                    Jakim cudem? Przeciez to zwykly wzmacnaicz nieodwracajacy

Skomentuj

według informacji znalezionych w internecie wzmocnienie to ok 2 ale chce się upewnić...

Skomentuj

:) Jest jeden bardzo istotny szczegół... A właściwie błąd.

Skomentuj

jaki ??

Skomentuj

Zdaje się, że zamienione jest wejście odwracające z nieodwracającym
                            Gdyby je zamienić to wzmocnienie będzie wynosić ok. 1 dla napięć stałych i zmiennych

Skomentuj

Gdy zamienimy wejścia wzmocnienie będzie równe R1/R2+1czyli około 2V/V

Skomentuj

tak na schemacie jest to źle oznaczone ale wykonane jest dobrze.

[ Dodano: 2010-07-05, 00:23 ]
                                ale dowiedzieć się jeszcze chciałem do czego służy kondensator 120pf ??

Skomentuj

Zamieszczone przez joy_pl
                                  Wzmacniacz by się od razu nasycił bo pracował by z dodatnim sprzężeniem zwrotnym.

120pF ogranicza pasmo od góry już tu ktoś pisał chyba.

Ten 100pf na wy to błąd i proszenie się o guza nie montuj, nie wiem kto go i po co tam wrysował. Z kąt masz ten schemat ?

Skomentuj

dawno gdzieś znalazłem nie patrzyłem ze źle rozrysowane tylko na wartości elementów, płytkę na której mam to zrobione to taka jak w tym wątku poniżej:

http://www.audiostereo.pl/forum_wpis...at=17730&p=5#k

na wyjściu na tej płytce nie ma niczego (tylko rezystor ale nie łączący z masa) ale ja na złączach wyjściowych dolutowałem 100k i 100pf natomiast w odtwarzaczu CD również mam za opampami na wyjściu taki kondensator równolegle z rezystorem... I zastanawia mnie po co je się stosuje...?? A użyłem taki schemat bo ja uważam że im bardziej układ rozbudowany tym lepiej, nie lubię minimalizmu... Ale wole zawsze się upewnić czy jest ok i do czego służą które elementy...

Skomentuj

W CD to była pewnie część filtru wy. nie każdy opamp będzie tolerował bezpośrednio na wy. taką pojemność.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X