Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ledowe oswietlacze (par)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ledowe oswietlacze (par)

Siema. Naszlo mnie cos co chce zrobic,a dokladniej takie jakby reflektory par na ledach albo cos w stylu oswietlaczy tez ledowych. Dokladniej to tak,chce samemu od podstaw zmontowac 2 lub wiecej takich wlasnie oswietlaczy na bardzo jasnych ledach np.niebieskie,zielone maja one byc montowane na druku ktory sam wytrawie tylko jak tera poprowadzic sciezki,co oprucz ledow musi tam sie znalezc?jakie zasilanie do tego,przypuszczam ze w miare ceny ok 50szt ledkow danego koloru na jeden modul bym chcial dac. Zna ktos jakis taki projekt?

A może RGB? Tylko to trochę bardzoej komplikuje projekt ale za to jakie to funkcjonalne się robi :)

Skomentuj

Nie no raczej takie trudniejsze to odpadaja,sterowanie mryganie tez raczej choc z tym akurat poradzi sobie sterownik zakupiony,chodzi mi oto bardziej jakie zasilanie dac na np.40ledow (na jeden oswietlacz)niebieskich 5mm 12V bo takie chyba najlepiej i najtaniej kupic.

Skomentuj

zależy jakie ledy dasz. podłączać najlepiej równolegle. Dioda zwykle ma około 20mA czyli 0,02A, przy zasilaniu 12V daje to 0,24W, przy 50 sztukach 1A i 12W - taki zasilacz kupisz wszędzie, poniżej 20zł z wysyłką. Oczywiście każdy z tych twoich "oświetlaczy" dostaje te 12V, tylko przy 1 zasilaczu musisz mieć minimum 3A plus moc modułu sterującego.

Jeśli weźmiesz popularniejsze diody 3V to analogicznie zasilacz 3V 1A albo łączenie dior po 4 w szereg, wtedy podajesz równolegle 12V i każda ma blisko 3V, przy czym te w środku mogą minimalnie słabiej świecić.
        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Co do tego jakie to maja byc ledy to mysle o tych co swieca mocno ale cenowo np za 50szt jest z 20zl kolor np.zielone i niebieskie dwa osobne moduly bym robil,i dwa zasilacze takie do wbudowania w obudowe z tymi ledami. Czyli jak polaczenie szeregowe to taka musze plytke zrobic,ok to bedzie proste akurat. dzieki. A jak by mial ktos jakis projekt to poprosze o jego zamieszczenie moze ulatwi mi to robienie.

Skomentuj

Czaruję...
          X