Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz 2x200/4R problem z wyborem końcówki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz 2x200/4R problem z wyborem końcówki

Posiadam w domu trafko 400wat jest to toroid który ma 4x28V 4x3.15A chcę go wykorzystać w budowie wzmacniacza na tranzystorach IRFP240 i IRFP9240 . Będe musiał dostosować napięcia ale to nie problem gorszy jest z wyborem końcówki . ? Chciałbym coś nie drogiego ale też nie trudne do złożenia myślałem nad czymś takim ; http://allegro.pl/item1152941700_wzm...0w_zestaw.html albo AL-35 myślałem też nad holtonem 200 , ale tego musiał bym robić od podstaw a za mało wiem trochę . Zależy mi na tym żeby bez problemu to działało . może ma ktoś z was do sprzedania gotowe i sprawdzone końcówki mocy 200wat ?
    pozdrawiam i proszę o pomoc

[ Dodano: 2010-07-25, 13:53 ]
    proszę o podpowiedź co będzie dobre jak dla mie w wykonaniu ? czy miał ktoś tą końcówę z allegro podaną w linku czy to będzie to samo co altrona ??

Do holtona 200 to za małe napięcia zasilania raczej są i nie uzyskasz takiej mocy.

Skomentuj

Z napięciem niema problemu bo można jakoś dowinąć albo przewinąć trafo a jak jest z mocą bardzo by sie trafo grząło ?

Skomentuj

Dowinięcie tylu zwoi to nie jest takie proste lepiej kupić nowe trafo.
        A co będziesz napędzał tym wzmakiem 200W/4R(holton) ???

Skomentuj

Myślę tym napędzic kolumny które też chce zrobić ale najpierw wzmaka

Skomentuj

Masz na oku jakieś konkretne przetworniki??

Skomentuj

Nowy wzmacniacz tej mocy można mieć za 400 pln więc zastanów się czy budowanie ma sens.

Skomentuj

Shiver jakieś konkretne propozycje?

Skomentuj

T.Amp E400, a jak dołożysz dwie stówki to masz wersje 2x400.

Skomentuj

Dobrej jakości są te końcówki mocy? Warte swojej ceny? Wie ktoś co tak siedzi w środku? jakie trafo itp.?

Skomentuj

Jak za tą kasę są ok, moc też powinna być ok, mierzyli inny koniec tej firmy i trzymał parametry.

Skomentuj

Może bym się pokusił na coś takiego ale jak narazie kończę holtona 300

Skomentuj

Nie chcę gotowego wzmacniacza chcę sam zrobić i cieszyć się projektem ze świadomością że sam to zrobiłem dlatego proszę was o wybór końcówki a nie polecane przez kolegów wzmacniacze

[ Dodano: 2010-07-26, 23:33 ]
                          A może znany przez forum elektroda i diyaudio kolega irek coś pomrze zauważyłem że jest bardzo dobry w takich projektach a więc ??

Skomentuj

Przy tym napięciu mocy 200W mieć nie będziesz.
                            http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=4854 Irka N-MOSFET to najtańsze rozwiązanie.

Skomentuj

Witam poprawcie mnie koledzy,bo nie wiem czy dobrze doradze,ale na trafie ma 4 uzwojenia jeśli połączy po dwa w szereg to mu wyjdzie 2x56V wtedy musiałby odwinąć pare zwojów do 2x50V (do np. holtona 400) i wykorzystałby jakoś swoje trafo :)

Skomentuj

lukiel84, po co odkopujesz temat z przed pół roku?

Skomentuj

Czaruję...
                                X