Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przeróbka przetwornicy AVT2732

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przeróbka przetwornicy AVT2732

Witam !
    Zabieram się za budowę przetwornicy AVT2732. Jednakże chciałbym przystosować ją do swoich potrzeb.

1. Napięcie... Oryginał ma +/-30V, więc trafo musi mieć 2x24V. Ja chciałbym uzyskać z tej przetwornicy +/-50V (np do uniaka, albo n-mosfet'a), więc trafo musiałoby dawać 2x35V. I tu leży problem, bo nie wiem czy wystarczy tylko dołożyć troche zwojów we wtórnym czy trzeba jeszcze coś zmieniać ? Mam na myśli 17 zwojów w uzwojeniu wtórnym, co powinno dać 2x34V (proporcjonalnie do 12=24V, więc 17=34V).

2. Moc... Chciałbym aby taka przetwornica dysponowała mocą w przedziale 280-300W mocy żeczywistej. Najlepiej oczywiście żeby miała ona max 300W, ale ile wtedy drótów muszę mieć w uzwojeniu pierwornym ? (DNE=1mm). I rdzeń - wystarczy ETD44 czy jakiś większy ? (np ETD49)

P.S - Chciałbym, aby wypowiedział się sam Irek, bo on zna ten układ jak własną kieszeń.

Na większość pytań znajdziesz odpowiedzieć w artykule Irka w EDW i na elektrodzie. Irek chyba teraz nie ma więc będziesz musiał trochę poczekać.

Skomentuj

No fakt, Irek pisze tam że dla 300W dobry będzie ETD39, ale dalej nie wiem jak podnieść napięcie tej przetwornicy.

Pisząc "sam Irek" miałem na myśli żeby on także się wypowiedział, ale nie tylko.
      Chyba jest tu jeszcze ktoś, kto się zna na przetwornicach ?

Na elektrodzie nie pisze bo tam same debile siedzą i mają bardzo dużo walniętych moderatorów... Normalnie nie da się tematu napisać, bo zaraz ktoś sie bedzie o coś czepiał. Podzielam zdanie Irka na temat elektrody i stanowczo odradzam !

Skomentuj

Był na elektrodzie już chyba temat o tej przetworce. Wystarczy że zwiększysz przekładnie zwiększając liczbę zwojów na wtórnym.

Skomentuj

Nie kożystam z elektrody !

Czy 17 zwojów we wtórnym wystarczy ?

Skomentuj

Musisz sprawdzic ile zwoi bedzie dobrze. Za malo da nizsze napiecie a wiec mniejsza moc co niczym nie grozi za duzo zwoi da wyzsze napiecie i wtedy na biegu jalowym przy 15V w instalacji samochodowej napiecie moze przekroczyc +-50V co moze byc szkodliwe. Dlatego najwazniejsze jest dobranie napiecia maksymalnego. 50/15=3,3 i taka maksymalnie moze byc przekladnia trafa.

Skomentuj

Ja liczę przekładnię na średnio 3x.

Więc jeżeli zastosuję rdzeń np ETD39 to nawijam 4 zwoje w pierwotnym i 12 we wtórnym ? Czy wtedy uzyskam moje upragnione 35V na wyjściu prostownika ? (bez filtracji)

[ Dodano: 2010-08-07, 19:28 ]
              Aha i jeszcze jedno pytanie - jeżeli chcę na tym wycisnąć moc 300W i nawijam drutem 1mm DNE (we wtórnym) to ilu drudów muszę na raz użyć ? I ta sama sytuacja w pierwotnym, z tym że drut ma 1,5mm DNE.

Skomentuj

cały czas popełniasz ten sam błąd
                Ja chciałbym uzyskać z tej przetwornicy +/-50V (np do uniaka, albo n-mosfet'a), więc trafo musiałoby dawać 2x35V
                w przetwornicach nie ma czegoś takiego jak mnożenie napięcia x1,41 jest tylko wartość skuteczna czyli na uzwojeniu wtórnym trafa przed diodami prostowniczymi jest to samo napięcie co za diodami tyle że stałe. Jeżeli przy obliczaniu napięcia na trafie przyjmiesz +/-50v to za diodami będzie to samo.Poszukaj trochę tyle tematów jest o avt2732 co do elektrody to schowaj honor do kieszeni.

[ Dodano: 2010-08-07, 22:37 ]
                przy napieciu 15v na pierwotnym i przekładni 3,3 masz tak 50v/3,3 2x15 zwojów na wtórnym prąd 300w/100v 3A na szynę więc nawijasz bifilarnie dwoma drutami 1mm, pierwotne prąd w połówce uzwojenia jest to połowa prądu całkowitego 300w/15v=20A/2=10A drut 1mm ma przekrój 0,78 * 5Amax =3,9A więc nawijasz trzema takimi drutami, lepiej dać 1mm bo 1,5mm jest trochę za gruby i pojawią sie straty wywołane przez naskórkowość

Skomentuj

Dobra dobra zrozumiałem. Nawet jeżeli dołożę filtrację za prostownikiem to napięcie się nie podniesie.

Rozumiem że dla mocy 300W mam nawijać drutem 1mm, w pierwotnym trzema drutami na raz, a we wtórnym dwoma ? Dobrze rozumiem ?

[ Dodano: 2010-08-08, 11:30 ]
                  Skoro we wtónym mam 15 zwojów i przekładnię 3,3 to w pierwotnym mam mieć 4,5 zwojów ?

Skomentuj

Nawijasz drutami o maksymalnym przekroju jaki wejdzie na rdzen. Jesli masz przekladnie 1:3 to znaczy ze na pierwotnym plynie trzy razy wiekszy prad a wiec trzeba tam dac trzy razy wiekszy przekroj drutu.

A jaka Ci wyjdzie moc to juz trzeba zmierzyc nic tu teoretycznie nie obliczysz. Nie da sie teoretycznie obliczyc ile siadzie napiecie pod obciazeniem bo jest za duzo czynnikow na to plywajacych.

Skomentuj

pierwotne nawijasz 3 drutami x 2 uzwojenia (czyli 6) przetwornica jest przeciwsobna więc trzeba nawijać 2 uzwojenia razem żeby była symetria uzwojeń, poszukaj jak wygląda uzwojenie pierwotne takiej przetwornicy, wtórne jednym drutem ale razem dwa uzwojenia obok siebie(żeby napięcia były symetryczne) potem łączysz je szeregowo.

[ Dodano: 2010-08-08, 12:52 ]
                      pisałem w pospiechu i kompletnie zapomniałem o tym że
                      żeby obliczyć grubość drutu musisz znać przekrój poprzeczny okna rdzenia, np. etd49 współczynnik przekładni 15/8=1,9 okno 360mm^ przyjmujesz wypełnienie okna drutem 40%(żeby było łatwo) i to co wyszło dzielisz na pół czyli na uzwojenie pierwotne i wtórne i wychodzi że masz do wykorzystania 72mm^ na każde z uzwojeń potem to 72 dzielisz na ilość zwojów przykładowo 4x2 potem 72mm^/8 wiec masz mieć 9mm^ drutów , przyjmując max średnice drutu 1mm liczysz jego przekrój 0,78mm^ potem 9mm^/0,78mm^ = 12drutów/2 czyli jedna połówka pierwotnego to 6drutów 1mm, to teraz wtórne ilosc zwojów= 100v/1,9=52/2=2x26zwojów 72mm^/52zwojów=1,3mm^drutów w sumie a na każde z uzwojeń 0,69mm^ drut 1mm to 0,78mm^ 0,69/0,78= ~1 drut , wiec uzwojenia masz policzone więc teraz moc , pierwotne P=9mm^*5A*15v=675W, wtórne P=1,3mm^*5A*100v=650w i masz policzone trafko dla etd39 obliczysz juz sam

Skomentuj

Dobra, dzięki. Już mniej-więcej wiem o co chodzi. Dodam tylko że przetwornica działa :mrgreen:. Udało mi się ją uruchomić i mam dokładnie 2x49,6V na wyjściu czyli w 100% symetryczne uzwojenia. Spadku napięcia pod obciążeniem jeszcze nie mierzyłem.

Myślę że temat można zamknąć.

[ Dodano: 2010-08-22, 10:47 ]
                        A powiecie mi jeszcze, bo zrobiłem drugą przetwornicę (poprzednią sprzedałem kumplowi). I mam niby te +/-50V na wyjściu. Ale po obciążeniu układu jakimś wzmacniaczem 2x100W (bez głośników i sygnału) napięcie spada do +/-2V. Nie włącza sie zabezpieczenie. Trafo mam na rdzeniu ETD34 (chyba) albo coś podobnego. W każdym razie wyciągnąłem go z uszkodzonej przetwornicy samochodowej.

Układ zasilam z zasilacza 12V/1A DC, bez włożonego kondensatora C3, bo wtedy napięcie sie podnosi i przetworka sie wyłącza. Czy przyczyną może być TL494 ? Wymienić go ?

[ Dodano: 2010-08-22, 17:31 ]
                        Zagląda tu jeszcze ktoś ???

Skomentuj

Czaruję...
                        X