Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Płynna regulacja napięcia dużej mocy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Płynna regulacja napięcia dużej mocy

Witam

Czy ktoś z forumowiczów wykonywał urządzenie do płynnej regulacji napięcia za pomocą potencjometru moc urządzenia jaka mnie interesuje to oko 3000 W

Chciałbym się dowiedzieć jak takie urządzenie zrobić byłbym wdzięczny za schematy i pomoc w budowie. Głównym zadaniem urządzenia ma być regulacja napięcia uzwojenia pierwotnego transformatora 1200w tak aby uzyskać napięcie na uzwojeniu wtórnym z 33 V na oko 16V Pozdrawiam

Temat cięzki. Regulacja fazowa sie sprawdza dla zarowek. Tu jest ostre obciazenie indukcujen i w dodatu tzreba utrzymac w iare rozsadny cos fi i zrobic tak zeby nie plynela przez trafo skłądowa stała i zeby oczywiscie trafo nie buczało. Niby sie da ale prosto to to nie bedzie.
    Od biedy mozna probowac na U2008 i triaku,ale to raczej zestaw przeznacozny do regulacji obrotowej silników...

Skomentuj

moze poprostu autotransformator wystarczy?

Skomentuj

Mozesz zapomniec o wykonaniu takiego ukladu elektronicznego. Jak na razie tylko jedna firma w polsce trudzi sie podobnym ukladem a jest to stabilizator napiecia sieci. Urzadzenie ogromne i bardzo drogie w dodatku pracuje w dosc ograniczonym zakresie napiec wejsciowych.

Stabilizacja i regulacja napiec zmiennych to bardzo trudny temat.

Skomentuj

Skoro chcesz miec 16v z 33v to dlaczego po prostu nie przewiniesz tego transformatora bo odwiniecie nie wystarczy dla mocy znamionowej trafa przy 16v popłynie 2x większy prąd i uzwojenie się usmaży.

A gdyby tak pokombinować z falownikiem PWM :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez mych3
            A gdyby tak pokombinować z falownikiem PWM :wink:
            Pewnie a zrobisz taką prztworkę o mocy 3KW ? Ja nie znam nikogo kto coś takiego potrafi. Na forum diyaudio.com wypowiadał się na ten temat specjalista co takie rzeczy projektuje. Wykonanie takiej przetwornicy zajmuje mu (całemu zespołowi) do 18 miesięcy :) życzę powodzenia.
            Trzeba by zrobić pre regulator PFC przetwokę o zmiennym napięciu wy i do tego jeszcze falownik który z powrotem to z sinusoidzi :)

Skomentuj

Nie pomyślałem o tym że gdyby podłączyć falownik do uzwojenia pierwotnego transformatora i regulując wypełnienie to na wtórnym regulacji ulegnie tylko wartość skuteczna a amplituda będzie stała co znaczy że DJGienek wyprostował by napięcie na wtórnym i zastosował filtracje i otrzyma to samo co bez falownika.
              Czyli nie ma innej drogi jak tylko przewinąć trafo.

Skomentuj

miałem zamiar odwijać trafo ale nie wiem jak są nawiniete uzwojenia może byc tak ze jedno uzwojenie jest pod drugim i co wtedy ? idealnie by było jak by były nawiniete razem, przewijać trafo to sa dodatkowe koszty. w orginalnych prostownikach jest przecież prymitywny regulator napięcia. Może tego nie napisalem wczesniej ale transformator ma być uzyty do prostownika dużej mocy z rozruchem. Wiec nic nie osiągne bez ingerencji w trafo ?

Skomentuj

Wiec nic nie osiągne bez ingerencji w trafo ?
                  Juz ci napisałem ale napisze jeszcze raz I=3000w/33v=90A I2=3000w/16v=187A
                  załóżmy że uzwojenie jest nawienięte na gęstość max zgodnie z normami 5A/mm2 to 90A/5A drut ma przekrój około 18mm2, a jeżeli drut ma wytrzymać natężenie 187A to powinien mieć przekrój 37,4mm2 tak powinno być w pracy ciągłej ale jeżeli chcesz wykorzystać to trafo jako rozruchowe bez przewijania i będzie pracowało przez góra kilkanaście sekund(czas rozruchu) to będzie sie bardzo grzało i izolacja może sie stopić a juz nie mówie o wzroście rezystancji uzwojenie pod wpływem temperatury , czyli pasuje przewinąć

Skomentuj

Jeżeli trafo ma mieć prostownik na wyjściu to może dać na wyjściu odpowiednią ilość MOSFET-ów i sterować je PWM-em ze zmiennym wypełnieniem (w zalezności od potrzeb/rodzaju obciążenia albo samo PWM, albo dać dławik i kondensator -czyli pełna przetwornica step down).

Skomentuj

Zamieszczone przez mych3
                      Wiec nic nie osiągne bez ingerencji w trafo ?
                      Juz ci napisałem ale napisze jeszcze raz I=3000w/33v=90A I2=3000w/16v=187A
                      załóżmy że uzwojenie jest nawienięte na gęstość max zgodnie z normami 5A/mm2 to 90A/5A drut ma przekrój około 18mm2, a jeżeli drut ma wytrzymać natężenie 187A to powinien mieć przekrój 37,4mm2 tak powinno być w pracy ciągłej ale jeżeli chcesz wykorzystać to trafo jako rozruchowe bez przewijania i będzie pracowało przez góra kilkanaście sekund(czas rozruchu) to będzie sie bardzo grzało i izolacja może sie stopić a juz nie mówie o wzroście rezystancji uzwojenie pod wpływem temperatury , czyli pasuje przewinąć
                      Kolego mych3 widać ze nie odrobiłeś lekcji domowych :p to co napisałeś to się zgadza ale dlaczego przyjmujesz cały czas 3000w ?

Po pierwsze trafo ma 1200 W po drugie jezeli zaczne odwijąć trafo to zmniejszy mi się ilość zwojów na wtórnym zmniejszy mi się napiecie a tym samym zmniejsza sie proporcjonalnie moc urządzenia i obciążenie na przewodzie będzie mniejsze
                      A moc i tak będzie nadal duża bo polaczę 2 odczepy równolegle co mi da te same napiecie i 2 razy wiekszy prąd

Czego sie tylko boje to tego ze uzwojenia będą nawinięte jeden pod drugim i mi popęka izolacja i nie dowinę spowrotem jednego odczepu

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985
                        Trzeba by zrobić pre regulator PFC przetwokę o zmiennym napięciu wy i do tego jeszcze falownik który z powrotem to z sinusoidzi :)
                        Krotko mowiac wzmacniacz duzej mocy w klasie D pracujacy na stalej czestotliwosci 50hz.

Zamieszczone przez DJGienek
                        Może tego nie napisalem wczesniej ale transformator ma być uzyty do prostownika dużej mocy z rozruchem.
                        Lepiej pozno niz wcale to moze jeszcze napiszesz co ten prostownika ma prostowac? znaczy ladowac? Bo znow musimy sie domyslac ze akumulator a moze napiszesz jaki i jak dlugo ma go ladowac?

Transformatory do prostownikow maja zupelnie inna konstrukcje niz transformatory zasilajace. W kazdym razie robienie takiego urzadzenia posiadajac tylko trafo i skromna wiedze jest praktycznie niemozliwe.

Skomentuj

Po pierwsze trafo ma 1200 W po drugie jezeli zaczne odwijąć trafo to zmniejszy mi się ilość zwojów na wtórnym zmniejszy mi się napiecie a tym samym zmniejsza sie proporcjonalnie moc urządzenia
                          to co piszesz to są głupoty moc transformatora zawsze będzie taka sama i jest to moc jaka może przetworzyć rdzeń, po zmniejszeniu dwukrotnie napięcia zwiększa ci sie dwukrotnie prąd teroretycznie mówiąc jezeli miał by napięcie 1v to prąd musiał by wynosić 1200A co sie równa 1200W i na odwrót jęzeli napięcie wynosiło by 1200V to prąd 1A co sie równa 1200w

dajmy że rozrusznik osobówki ma 3kW jest zaprojektowany na 12v to maxymalny pobór wynosi 250A a rezystancja 0,048Ω to twój transformator zapięty jako pomocnik padniętego aku do takiego obciążenia odda około 300A a napięcie spadnie prawie do zera to trafo nie pożyje długo w takich warunkach

Irek to ma być prostownik z rozruchem

Skomentuj

ja wiem o co ci chodzi masz racje ze przy mniejszym napięciu do uzyskania tej mocy prąd jest wiekszy i na odwrot ale moc transformator nie bieże sie tylko i wyłacznie z rdzenia na ten rdzeń mogę nawinąc drut 0.8 i tle zwoi zeby mi dało 12v i co prąd bedę miał jeszcze większy ? to powiedz mi jak sa zrobione odczepy nisko pradowe na transformatorach o dużych mocach ?

[ Dodano: 2010-08-06, 14:43 ]
                            koledzy jak już wczesniej napisałem transformator ma 2 odczepy jeden odczep wykorzystam do ladowania akumulatora a drugi odczep będzie zalaczal przekaźnik w momęcie kiedy chce użyc go do rozruchu transformator będzie pracował z diodami po 100 A każda zlączona w mostek gretza. wiec co sie wam jeszcze nie zgadza jedynie co musze zmienić to napiecie transformatora do okolo 16 v który mi da po spadku na diodach oko 14.5 v

Skomentuj

Najpewniej działała by ci regulacja na tyrystorach po stronie wtórnej, tylko potrzebne są dwa tyrystory 200A, lub jeden ok 400A- wymagany zapas prądu przy niechcących zwarciach, mam taki układ jak cie interesuje zrobiony przez siebie ze stabilizacją prądową,
                              regulacja mocy od 0- 98%.
                              Spokojnie trafo wytrzyma takie chwilowe obciążenie.

Skomentuj

zgadza się ze transformatory z rozruchem mają inna budową bo uzwojenie wtórne jest nawinięte taśmą bądź grubym drutem o przekroju prostokąta żeby uzyskać jak największy prąd a duży prąd da mi przekaźnik który będzie załączać drugie uzwojenie równolegle

[ Dodano: 2010-08-06, 14:56 ]
                                Zamieszczone przez SP7LZA
                                Najpewniej działała by ci regulacja na tyrystorach po stronie wtórnej, tylko potrzebne są dwa tyrystory 200A, lub jeden ok 400A- wymagany zapas prądu przy niechcących zwarciach, mam taki układ jak cie interesuje zrobiony przez siebie ze stabilizacją prądową,
                                regulacja mocy od 0- 98%.
                                Spokojnie trafo wytrzyma takie chwilowe obciążenie.
                                byłbym zainteresowany a mialbyś gdzieś opis tego twojego użądzenia na forum bądź schemat ?

Skomentuj

ładowanie akumulatora ołowiowego jest CCCV, czyli po pierwsze podczas ładowania ograniczasz prąd ładowania do nominalnej wartości dla akumulatora, a gdy akumulator się naładuje do 14,4V to stopniowo ograniczasz prąd, aby napięcie nie było wyższe.
                                  Do tego jest potrzebna elektronika, nie wystarczy samo nawet najlepiej dobrane trafo.
                                  jeśli taki układ ma również zasilać rozrusznik, to musisz zapewnić, żeby po przełączeniu trybu (a przed podłączeniem rozrusznika) akumulator nie był ładowany zbyt dużym prądem, bo to jest dla niego szkodliwe.

Zamieszczone przez DJGienek
                                  duży prąd da mi przekaźnik który będzie załączać drugie uzwojenie równolegle
                                  Z całym szacunkiem: to bzdura, chyba ze chcesz ograniczać prąd ładowania rezystancją uzwojenia - ale to czysta paranoja. Prąd nie wynika z grubości drutu, tylko z prawa Ohma
                                  I= U/R (i dla transformatora z efektu nasycenia magnetycznego rdzenia), a grubość drutu musi być po prostu dobrana odpowiednio duża, żeby nie było na nim niepotrzebnego spadku napięcia, oraz żeby się po prostu nie spalił od wydzielanej w nim mocy strat.

Skomentuj

Mam problem- w jaki sposób załączyć schemat?

[ Dodano: 2010-08-06, 16:02 ]
                                    Kolego DJGienek przesłałem Ci schemat na skrzynkę.
                                    Myślę, ze sobie poradzisz z adaptacja urządzenia do stabilizacji napięciowej
                                    zamiast prądowej jeżeli będziesz miał wątpliwości pytaj

[ Dodano: 2010-08-06, 16:05 ]
                                    elementy d3-d6 200A T2-duży mocy

Skomentuj

Czaruję...
                                    X