Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zestaw wzmacniacz+gramofon

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zestaw wzmacniacz+gramofon

Witam

Przymierzam sie do kupna wzmacniacza i gramofonu, lecz ciezko mi podjac decyzje co kupic, niewiem w ktorą strone sie kierować

Ogólne założenia systemu to rekreacyjne słuchajnie czarnych płyt. nie interesuje mnie w ogole mixowanie, bedzie podpięte do mojej konstrukcji z przed paru zim (3-way na tonsilach projekt ściągniety od 'zajaranegoo' gdn 20/80/2 gdm 10/80/2 i gdwk 10/80/7)

chciałbym na wzmacniacz (myslalem nad denonem 480R) i gramofon (+przedgramofon potrzebny ? prosze o wytlumaczenie) wydać nie wiecej niz 600-700 zł , wiem że temat ten napewno był wałkowany, ale kazdy ma troche inną sytuacje, a chciałbym coś co dobrze współga z kolumnami (grają w 25m^2)

z gory dziekuje wam bardzo

jesli w gre wchodzi diy to pod gramofon pokusił bym się o wzmacniacz lampowy na np el84 do tego jakiś fajny niedrogi pre gramofonowy i za ok 400zł mamy elektronike(tu trzeba doliczyć ewentualne koszty obudowy), co do gramofonu to ze swojej strony nic nie polecę bo nie orientuję się w temacie :wink:

Skomentuj

szczerze powiedziawszy boje się sam robic wzmacniacz lampowy. nie mam w ogole wiedzy w tym temacie

Skomentuj

zagadaj do kolegi dzwiedziu, on ma gotową odpaloną elektronikę do sprzedania z tego co pamiętam, wystarczy tylko upakować to w obudowę

Skomentuj

Wspomniany przez Ciebie Denon posiada wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy, prawdopodobnie do wkładek typu MM, więc nie musisz do tego dodatkowego przedwzmacniacza kupować. Jeśli chodzi o gramofon to polecam jakiegoś Technicsa, najlepiej z napędem bezpośrednim, można też się pokusić o taki z ramieniem tangecjalnym. Do tego jakąś dobrą wkładkę bo nie wiadomo w jakim stanie jest oryginalna, ewentualnie można tylko igłę wymienić na nową. Zaraz mogą powiedzieć że technics to gniot, ale jak na tą półkę cenową to technics robił świetne gramofony. Sam ostatnio wyrwałem okazyjnie model SL-D2 i jestem bardzo zadowolony, bardzo dobrze wykonany.

Skomentuj

Od kad stworzyłem temat intensywnie grzebałem w internecie i wpadłem na Reloopa

co myślicie o tym Denonie 480R (co to znaczy ze ma przedwzmacniacz do wkładek MM) i żeby podłączyć do niego Reloopa RP 300 HiFi ?? ( http://allegro.pl/item1181162770_zna..._nowka_fv.html ) zmieściłbym się w 600 zł. Czy taki zestaw z moimi kolumnami da oczekiwany efekt (oczekiwany, wiedząc że to budżetowa opcja) i przyjemny odsłuch winyli ? bede bardziej zadowolony niż z laptopa podłączonego do wzmaka i do kolumn słuchająć mp3 :mrgreen: ?

Skomentuj

Chodzi o to, że podłączasz gramofon bezpośrednio do wejścia phono we wzmacniaczu i nie musisz stosować żadnych dodatkowych przedwzmacniaczy. A MM to typ wkładki gramofonowej, typ najczęściej stosowany. Wspomniany denon i gramofon który podałeś będą ze sobą współpracować bez problemu, a jak to będzie brzmiało to nie wiem, kwestia gustu. Jak lubisz dźwięk z winylów, szumy, trzaski to na pewno będziesz zadowolony bardziej niż z mp3

Skomentuj

a moglbym w tym reloopie zmienić wkładke ?

co w wypadku gdybym kupił gramofon + przedwzmacniacz i chciał podłączyć do tego denona ? jak by to wyglądało ?

Skomentuj

Teraz dopiero przeczytałem w internecie, że ten Reloop ma wbudowany przedwzmacniacz, więc podłącza go się pod dowolne wejście liniowe (każde oprócz phono) w dowolnym wzmacniaczu. Więc własny przedwzmacniacz Ci niepotrzebny. Jeśli kupowałbyś gramofon bez wbudowanego przedwzmacniacza to albo podłączasz się bezpośrednio pod wejście phono w Denonie, albo jak masz osobny przedwzmacniacz do podłączasz się do dowolnego wejścia z wyjątkiem phono.

Skomentuj

ten reloop wystepuje w wersji z wbudowanym preampem i bez niego. cena jest prawie taka sama, wiec można iść w 2 strony - albo uzywajac przedwzmak denona albo reloopa. naprawde jestem teraz w kropce, za duży jest wybór ! warto jakiegoś technicsa ? trafiłem na takiego, ale czy brak wymiennych wkładek to nie problem ?

http://allegro.pl/item1181531660_tec...e_automat.html

[ Dodano: 2010-09-02, 13:17 ]
                    Witam ponownie po przerwie

sytuacja sie troche zmieniła, ponieważ znalazłem stary gramofon Unitry w domu konkretnie G 8010, był na maksa zakurzony, i igła była złamana, jakoś nigdy sie nim nie interesowałem ale postanowiłem go wyczyścić, i po 2 godzinach czyszczenia patyczkami do uszu ukazał mi sie gramofon w idealnym stanie. kupiłem nową igłe na allegro i GRA ! i to całkiem dobrze moim zdaniem gra :) musze dorwać niedługo jakiś aparat i sie pochwalić troszke

wzmacniacz zamiast denona 480R kupiłem Soniacza 570ES (zaoszczędziłem pare złotych na tym ze nie gramofon kosztował mnie 40 zł [koszt igły] i wycelowałem w twoche wyższej klasy wzmacniacz)

Teraz mam do was pytanie, ani wzmacniacz ani gramofon nie mają wtyczki do prądu z uziemieniem, a z gramofonu nie wychodzi kabel GND, który moge przykrecić do pokretła we wzmacniaczu, w ogole jakoś w tej konkretnej sytuacji nie pojmuje, jak mozna uziemić gramofon, podlaczająć go do obudowy nieuziemionego wzmacniacza ? Chodzi o to ze wszystko ładnie gra, ale np dotykająć ramienia gramofonu słysze w głośnikach trzask, to samo gdy dotkne talerza, dzieje sie to również, gdy gramofon jest odłączony z prądu, czy to znaczy że to wszystko idzie ze wzmacniacza ? Prosiłbym kogoś o wytłumaczenie lub podrzucenie linkiem kwesti uziemiania gramofonu/wzmacniacza/kompletu, i dlaczego wzmacniacze z reguły mają wtyczki bez uzmienia ?

Jak by mi ktoś też mógł powiedzieć jaki jest optymalny nacisk igły we wkładce MF-100 ? Ustawiłem około 1,5-1,75 grama na pokrętle

z góry dziekuje za pomoc

Robert

[ Dodano: 2010-09-02, 13:19 ]
                    podbijam, gdyż poprzedni post mi zedytowało, i nikt by nawet nie zaglądnął

Skomentuj

Czaruję...
                    X