Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa układu STK od podstaw

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa układu STK od podstaw

Witam !
    Ostatnio chciałem zrobić kolejny wzmacniacz na STK4231II. A że akurat nie było żadnych aukcji, aby kupić takową hybryde, kupiłem niby nowy za prawie 80zł. Oczywiście okazał się być podróbką. (o zgrozo...) Więc postanowiłem, że w ramach naukowych zbuduje taką hybryde od podstaw. W załączniku przedstawiam topologię tej hybrydy. Problem polega na tym, że nie wiem co podstawić za tranzystory końcowe (chyba jakieś bipolarne), sterujące i inne. Rezystory sobie pomierzę. Kondensatory ewętualnie przelutuje i dodam jako SMD, albo pożyczę miernik pojemności od kolegi.

Prosiłbym o pomoc przy dobraniu elementów tego układu.
    Załączone pliki

Nie wiem czy to ma sens.

Skomentuj

Ja też... Ale tu bardziej chodzi o cele edukacyjne.

Macie jakieś sugestie co do elementów ?

Skomentuj

Nie wiem co dokladnie rozumiesz przez "zbuduje od podstaw". Chcesz wykorzystac PCB od hybrydy podrobki i wstawic inne tranzystory, czy zbudowac od nowa wzmacniacz (lacznie z wykonaniem PCB) bazujac na zalaczonym schemacie.

Skomentuj

Tak. Chcę wykonać wszystko od podstaw (tzw w 100% nowa hybryda). Nie koniecznie o kształcie, takim jak ma oryginalna hybryda. Chcę wykonać nowe PCB pod schemat hybrydy. Wiem że to nie ma za bardzo sęsu (projektowanie nowego PCB i robienie nowej hybrydy), ale nigdy czegoś takiego nie robiłem i zapewne większość forumowiczów też

Miałyby to być dwie płytki - jedna z "hybrydą", a druga (przyczepiona do niej) to reszta, czyli wszystko to, co zazwyczaj jest na płytce, obok samej hybrydy.

W skrócie ujmując - chcę wykonać samodzielnie hybryde STK4231II.

[ Dodano: 2010-08-18, 14:33 ]
          Tylko chciałbym aby ktoś powiedział mi jakich tranzystorów mam użyć.

I jeszcze jedno - na schemacie - co to jest D1 ? Jakaś dioda do kompensacji prądu spoczynkowego ? Czy co...

Skomentuj

A w Cybor Techu mają oryginały po 30zł (tylko nie pisać że takie STK nie są już produkowane).

A co do budowy "zamiennika"-na elektrodzie w dziale pomocy przy PCB jest konstrukcja jakiegoś STK-super to im wyszło, nawet wyprowadzenia jak w oryginale-poszukaj tam.

Skomentuj

Ja ja ja... Oryginały w cybortechu... I to za 30zł... Za nowego, ORYGINALNEGO STK4231II chcą za granicą 35 dolców... Więc nie wmawiaj nam tu że za 30zł są oryginały. Zacznijmy od tego, że SANYO już ich nie produkuje (nawet nie wiem czy oni są jeszcze pod taką nazwą bo sanyo wykupił w 2008 roku panasonic).

[ Dodano: 2010-08-18, 15:03 ]
              A swoją drogą, jeżeli masz pod ręką pliki do tego STK to wrzuć na forum...

[ Dodano: 2010-08-18, 15:17 ]
              Przekopałem cały dział "tworzenie" i nie znalazłem tego co opisujesz...

Skomentuj

Z gory mowie ze ten projekt na ktory sie porywasz nie bedzi latwy. O ile zmontowanie samego ukladu na innych tranzystorach nie powinno stworzyc wiekszych problemow, to potem moga byc niezle jaja ze wzbudzaniem sie ukladu. Trzeba miec oscyloskop i kompensowac wzbudzajace sie tranzystory przez dodawanie kondensatorow sprzegajacych na zlaczu baza-kolektor. To niestety jest bardzo czasochlonne, ogolnei pogarsza parametry wzmaka i nie zawsze gwarantuje ze uklad przestanei calkowicie sie wzbudzac. Czasami nawet trzeba wracac do etapu projektowania PCB.
                Jesli to co napisalem wyzej Cie jeszcze nie zniechecilo, to mozna zaczac zabawe

Co do samych tranzystorow, zacznij od czegos prostego np: tr4-5: BC557; tr1-2: BC547; tr3,8: BD139, tr10: BD140; tr9,11: BD249. Jesli to jest pierwszy wzmacniacz z nastawieniem edukacyjnym to nie ma sensu ladowac jakis super tranzystorow. Nawet lepiej jest dawac zwykle typowe, o wezszym pasmie. Wezsze pasmo daje szanse ze wzmacniacz bedzie mial mniejsze tendencje do samowzbudzenia.
                Rozwaz opcje zmiany stopnia mocy, z quasi komplementarnego na komplementarny i koniecznie dodaj to tranzystorow koncowych rezystory emiterowe!

Rozwaz jeszcze opcje wykonania "hybrydy" i pozostalych elementow dolaczanych do niej na jednym PCB. Ulatwi to uruchamianie wzmacnaicza (przy drobnych korektach nie bedziesz musial calym czasem wylutowywac i wlutowywac PCB z "hybryda").

Skomentuj

Wiesz co ? W sumie możesz mieć racje, wzbudzanie może być problemem.
                  Rezystory emiterowe są "poza hybrydą" i dla tej grupy STK są dawane przy mocach większych niż 50W.

Prawdę mówiąc, wolałbym zostać przy tradycyjnej konstrukcji STK czyli quasi.

Z tego co piszesz z tym będzie dużo roboty... Hmm chyba na razie sobie odpuszcze, ale wezme sie jeszcze za to...

Takiego STK4231II można kupić za grosze (dosłownie). Np ja kupiłem za 1zł + 9zł wysyłka. Oczywiście niesprawdzany/niesprawny. Okazało się że sprawny. W ten sposób zrobiłem już kilka wzmacniaczy mocy (z trafem i obudową), które opyliłem na allegro za wcale nie tak małą kase (łącznie na tym interesie zarobiłem już jakiś 1000zł w pół roku).

Temat niech pozostanie otwary - wrócę do niego :cool:

Skomentuj

OK, dla ukladu dostrojonego w fabryce mozna nie dawac rezystorow emiterowych przy niskich mocach. Jednak robiac wzmacniacz samodzielnie dobrze jest je dac. Poprawia to stabilnosc stopnia pradowego (rezystory wprowadzaja niewielkie ujemne sprzezenie zwrotne). W razie koniecznosci lepiej dac zwore zamiast rezystora, niz ciac sciezke i lutowac na "pajaka" :mrgreen:

Poki co proponowalbym pobawic sie z jakimis prostymi wzmakami tranzystorowymi. Posprawdzac jak zmianiaja sie ich parametry przy modyfikacji elementow (inne tranzystory, lepsze kondensatory itp.), na co trzeba zwracac uwage. Dobrym wzmacniaczem szkoleniowym jest kit J-35 Jabla. Wzmacnaicz bardzo prosty i TANI. Co prawda ma pare niedociagneic, ale dzieki temu mozna na wlasne uszy i oczy przekonac sie jak one wplywaja na uklad. Tylko przy zakupie kitu odrazu proponuje kupic jakies inne tranzystory koncowe, najlepiej cos w "normalnej" obudowie ktora sie da przykrecic do plaskiego radiatora :mrgreen:

Skomentuj

Wiem. J-35 mam już za sobą. Jako końcowe dałem jakieś w obudowie TO-220 czy coś podobnego. Już dość dawno go budowałem i nie pamiętam, ale nawet fajnie grał. I chyba nawet dałem po dwa tranzystory końcowe na stronę.

Skomentuj

Zamieszczone przez sebxx4
                        ..................

[ Dodano: 2010-08-18, 15:03 ]
                        A swoją drogą, jeżeli masz pod ręką pliki do tego STK to wrzuć na forum...

[ Dodano: 2010-08-18, 15:17 ]
                        Przekopałem cały dział "tworzenie" i nie znalazłem tego co opisujesz...
                        http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...012897#8012897

Skomentuj

Ok dzięki

Skomentuj

Czaruję...
                          X