Witam wszystkich. Chciałbym sobie zrobić wzmacniacz do suwboofera około 70-100 wat. Z założenia ma on być podłączany do laptopa w domu, ale przewiduje także skorzystanie z niego od czasu do czasu w samochodzie. Probematyczną dla mnie sprawąjest fakt że nie za bardzo znam się na elektronice, co prawda składałem kiedyś jakieś proste układy ale za wzmacniacze nigdy się nie brałem. Wyszukałem na forum ciekawy zestaw: http://diyaudio.pl/portal.php?show=33 ale wydaje mi się on trochę za trudny i zbyt drogi do złożenia, a ponadto nie wiem czy można było by coś takiego podłączyć w samochodzie? Przeszukałem ponadto google ktore wypluwają masę schematów na tda7294, ale musze szczerze przyznać że nie potrafię rozróżnić czym się one w efekcie będą różniły. Dlatego chciałbym prosić o wszelką pomoc, wskazówki, porady. Zależy mi przedewszystkim na prostocie układu i na jak najmniejszych kosztach, ot taki zwykły wzmacniacz najlepiej z filtrem dolnoprzepustowym. A może lepiej i taniej wyjdzie kupno czegoś na allegro? np. http://allegro.pl/nowosc-wzmacniacz-...200895800.html pozdrawiam.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
budowa pierwszego wzmacniacza do suba na tda7294.
Collapse
X
-
hm a mógłbyś mi podpowiedzieć czym się różnią te obie konstrukcje? wiem że budową na pewno i mocą, ale szczerze powiedziawszy to w domu jak i w samochodzie nie słucham wcale głośno muzyki, bardziej zależy mi na jakości dźwięku choć wiadomo że za przystępną cenę. reasumując czy subwoofer samochodowy kompletnie nie nadawałby się do podłączenia w domu (przy niskiej głośności)?
Skomentuj
-
Żeby ten wzmacniacz domowy podłączyć to musiał byś skonstrułować odpowiednie zasilanie dla niego... Jak masz problem z budową to taki wzmacniacz możesz np zamówić gotowy u Irka montuje w obudowie i masz gotowy sub do domu, a ten wzmacniacz co jest na allegro to tak się składa że też mam zamontowany w samochodzie. I nawet ładnie gra ale musisz odpowiednią obudowe i głośnik dobrać, bo to co napisali na tej aukcji to jest jakaś moc z kosmosu. Taka mała konstrukcja nie jest w stanie ociągnąc mocy podawanej przez tego sprzedawce...
Skomentuj
-
Coś kiedyś czytałem że właśnie transfotmator mocny jest potrzebny (2x24V?) i do tego Mostek Graetza ale jak już wspomniałem mam bardzo małe pojęcie o tym. A sprawa ma się tak, że obecnie nie posiadam na codzień samochodu (był a nie ma xD ), a jako student mam inne wydatki na razie. No ale wpadłem na pomysł że można by weekendami pośmigać Ventem ojca, tylko że jedyne co tam na razie siedzi to jakieś śmieszne 2 małe pioneer'ki więc szału nie ma :mrgreen: I teraz właśnie nie bardzo wiem co robić, czy warto pobawić się trochę i coś złożyć czy dać sobie spokój bo w sumie tuba w domu to średnie rozwiązanie. Masz jakieś rady?
Skomentuj
Skomentuj