Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pilot głośności do creative 2.1 2400

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pilot głośności do creative 2.1 2400

Witam

Kupiłem komplet głośników Creative 2400 i niestety bez regulatora głośności. Zamiast niego jest zwykły przewód zakończony dwoma wtykami 3,5. Głośniki pracują na maxa. Chciałem zrobić taki zestaw we własnym zakresie, ale sprzedawca w sklepie powiedział, że potencjometru który pracuje z takimi głośnikami aktywnymi nie kupię... da się to wykonać czy nie? Niestety nigdzie nie mogę znaleźć schematu...

Na wszelki wypadek daję linka do opisu tych głośników:

http://moya.toya.net.pl/skaner/index...6bfbec9&rid=63

Wszystko sie da ale musisz dokładnie opisać jak to wygląda.. jeśli to jest zwykły sygnał stereo na wzmacniacz tych glosniczkow to wystarczy standardowy potencjometr stereo

Skomentuj

W tych modelach nie byl skomplikowany uklad,taki pilot spokojnie mozna samemu sobie dorobic,wystarczy dokupic odpowiedni wtyk-mini din 4 badz 8 pinowy,potencjometr z wylacznikiem dostaniesz na allegro jesli nie bedziesz musial zrobic zworke w ukladzie ktory znajduje sie w subwoferze badz na przewodach na odpowednich pinach,przewod 4 badz 8 zylowy w izolacji i to wszystko umiescic nawet na uniwerslanej plytce laminatu,podiac odpowiednie piny wtyku do potencjometru ewentualnie mozna wpiac w to wszystko sobie diode ktore bedzie sygnalizowac zalaczenie czy wylaczenie ukladu

Skomentuj

Też kiedyś miałem podobny problem i wystarczyło wstawić potencjometr z wyłącznikiem. Musisz tylko dojść który przewód sygnałowy jest wejściowy a który idzie na końcówkę mocy.

Skomentuj

Dzięki chłopaki za wsparcie!

Zestawu na razie nie rozkręcałem, ale z tego co widzę to satelitki są wetknięte do subwofera. Sygnał z komputera idzie zwykłym przewodem z dwoma wtyczkami mini-jack stereo do subwofera. Mam pytanie - dlaczego mówicie o kablu 4 lub 8 żyłowym? Z tego co wiem to zawsze takie kable jak pisze miały 2 żyły plus oplot. Ten też prawdopodobnie tak ma. Jeśli się nie mylę, biorąc pod uwagę to co napisaliście, to wystarczy zwykły potencjometr tylko jaka powinna być jego maksymalna wartość?

Pozdrawiam

Skomentuj

Bo masz taki wtyk dlatego pisalem ze 4 badz 8 zylowy nie pamietam jaki tam idzie dokladnie wtyk,potencjometry zreguly byly tam stosowane 2x50K logarytmiczy (2 piny sa od wejscia potencjometru,2 od wyjscia,2 od masy,a dwa od zasilania czyli wsumie 8 :)

Skomentuj

Dzięki Misiek

Teraz mniej więcej jasne. Jak zmontuje układ dam znać czy się udało

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim

Skomentuj

Czaruję...
              X