Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Trafo buczy...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Trafo buczy...

Witam.
    Trochę to niezwiązane z tematyką forum. Mam trafo TS90/11, chciałem zrobić zasilacz, ale trafo buczy... Bez żadnego obciążenia, wyraźnie słychać buczenie. Ma dość niską częstotliwość i dość wyraźnie to słychać. Próbować go czymś zalać, czy szukać innego?

Trafo buczy jak jest źle nawinięte - ma luźne zwoje albo zwoje są umieszczone zbyt daleko od siebie. Jeśli to buczenie aż tak Ci przeszkadza to kup nowe.

Skomentuj

Powiem ci szczerzę że z tym nie wygrasz. Miałem trafo 800va for audio ,zalałem go całkowicie w formie, na gołe zwoje żywica epoksydowa, była słyszalna poprawa ale wciąż to było za mało.Sprzedałem je i kupilem inne 1200va zwykłe, te rownież było słychac, ale mniej. Więc zrobiłem malutka skrzynkę z 5mm mdf, wypelnilem je gąbka, dalem i tam włozyłem trafo, była poprawa lecz nadal je słychać, dlatego cały wzmacniacz bedzie wypelniony 1cm filcem bo wiem ze on tez delikatnie je scisza. Oczywiście probowałem je ściskać, montowac zeby nie przenosiło drgan, w powietrzu na gumkach, jak i na filcu. Nie wiem czy trafa o tak duzej mocy moga pracować nie wydając żadnych nie pożądanych dźwieków. Nowe trafo 1200va for audio które według sprzedawcy jest prawie nie słyszalne kosztuje 600zl z wysyłka, także nie wiem czy warto wydać 600zl żeby się przekonać co oznacza prawie. A i u mnie mowa o toroidzie.

Skomentuj

Czaruję...
      X