Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zasilacz sterowany cyfrowo

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zasilacz sterowany cyfrowo

WITAM !! Mam zamiar zrobić jakiś fajny zasilacz sterowany cyfrowo (na mikroprocesorze:) Macie moze jakies projekty takiego cuda ? Znalazlem na elektrodzie zasilacz z Norda ale jest tam sporo niejasnosci i niejestem calkiem do niego przekonany. Potzrebuje ukladu który zapewnia najlepiej symetrycznych napiec w granicach do 24 - 30V i wydajnosci pradowej ok. 2 - 3 A. Wyswietlanie moze byc na LCD lub LED.Co do procesora najlepiej było by wykorzystac jakaś '51 jednak niejest to konieczne :) Jesli macie jakies sprawdzone projekty bardzo bym prosil o podzielenie sie :) Linki do stron takze bardzo mile widziane :)

POZDRAWIAM :)

Wlasnie taki stoi u mnie na biurku. Mialem w szufladzie dwa transformatory 90VA 2x21V i w koncu postanowilem je zagospodarowac. Odwinalem troche zwojow i wyszedl z tego zasilacz 2x18V niestabilizowane 2x 35V niestabilizowane i 1 kanal regulowanego napiecia +/- 0-25V z krokiem 0,1V ok.1A wydajnosci pradowej. W zalozeniach konstrukcyjnych jest 4 kanaly regulowane osobno ale nie mam czasu dokonczyc. Wyswietlanie na LCD 2x20znakow z pomiarem napiecia i pradu. Wszystkim steruje 90S8535. Poniewaz trafa mialem to koszt jak na razie wyniosl mnie 50zl, z czego 30 procesor i 20 wyswietlacz
    Pozdro
    Dexter

Skomentuj

Właśnie koncze zasilacz sterowany cyfrowo. Wsumie sa trzy procesory z rodziny mcs-51
      Wyswietlacz 4x16 znakó. Stabilizacja, ogranicznik pradu, monitor predkosci wentylatora i jego regulacja, sprawdzanie diod głównie chodzi o zenera, napiecie symetryczne max 2x24V 2,5A lub 1x48V 2,5A lub 24V 5A. Miekki start kontrola rezystancji obciazenia, itd poprostu full bajer. Jak go ukoncze i bedzie działać to moze zamieszcze schemat

Skomentuj

hihi :) no fajne konstrukcje macie Panowie :) ... ale czy jestescie skorzy sie nimi podzielic ?? :)

Skomentuj

Jakbym wszystko mial udokumentowane i skonczone to nie ma problemu. Na razie tylko jedna plytka jest zrobiona a reszta na pajaku/plytkach uniwersalnych wiec nie jest to wersja "eksportowa" nadajaca sie do udostepnienia.
          Pozdro
          Dexter

Skomentuj

Jak jakos ładnie narysuje schamet i go opisze to moge go zamiescic na stronie. Jedyna rzecz jaką bedziesz musiał zrobić to napisanie programu.

Skomentuj

nom i tu jest własnie lekki ból :P gdybym '51 miał opanowaną w takim stopniu to z zasilaczem by problemu niebylo :( narazie podstawy asm'a załapałem :/

Skomentuj

W EDW niedawno(chyba w którymś z nr.2003:)był opis takiego fajnego zasilacza sterowanego cyfrowo.To było rozłożone coś na 2 czy na 3 numery.

Skomentuj

A masz może dostęp do tych numerów ?? :)

Skomentuj

No musiał bym sie pobawić w skanowanie,ale jak znajdę chwilke czasu to podeśle CI.

Skomentuj

A mozesz tak na szybko przybliżyć parametry tego zasilacza .. jaki procek itd itp ? :)

Skomentuj

Czaruję...
                      X