Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Regulacja barwy- Plytka

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Regulacja barwy- Plytka

Witam
    Potrzebuje wzoru płytki drukowanej do regulacji barwy projektu Irka.
    http://www.fratu.pl/irek/?regulacja-barwy,48
    Ma ktoś schemat płytki do tego??
    z góry dzięki
    pozdrawiam

A autor (irek) nie ma?

Skomentuj

Na stronie Irka nie ma wzoru plytki dlatego tutaj pisze może ktoś posiada i podeśle.

Skomentuj

Wiem ze na stronie nie ma, ale kultura kaze najpierw zapytac o to autora.

Skomentuj

No wiem ale napisałem najpierw tutaj bo wolałem nie zawracać Irkowi głowy.
          To jak ma ktoś?? No chyba ze wzór jest nie dostępny??

Skomentuj

http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...3569646d321626

Barwa znajomego zaprojektowana ze schematu Irka,dodany przekaznik od funkcji direct oraz opcja balnce

[ Dodano: 2010-10-04, 19:54 ]
            jak niema pcb to napisz na priv do niego to ci podesle napewno albo pisz do irka sprzedaje same plytki pcb za 10 zl plus przesylka

Skomentuj

A wzór płytki projektu Irka jest dostępny w sieci??

Skomentuj

nie, z racji ze Irek posiada tych płytek "wiadro" i sam chce sie ich pozbyc co jest chyba zrozumiale dlaczego nie udostepnia pliku z pcb

Skomentuj

Mam jeszcze specjalna wersje z potkami z klikiem na srodku i zmniejszonymi szumami az o 6dB.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                    Mam jeszcze specjalna wersje z potkami z klikiem na srodku i zmniejszonymi szumami az o 6dB.
                    Ile to u Ciebie kosztuje Irku?
                    Stabilizator napięcia jest już na płytce?
                    U mnie występują trzaski podczas włączenia i wyłączenia "direct", czym to może być spowodowane? (mam pierwszą wersje)

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu
                      Zamieszczone przez irek
                      Ile to u Ciebie kosztuje Irku?
                      U mnie występują trzaski podczas włączenia i wyłączenia "direct", czym to może być spowodowane? (mam pierwszą wersje)
                      Jeśli układ pięknie współgra z uni to pisałbym się na płytkę.

Skomentuj

Ja szukam zwyklej regulacji zeby tylko malo szumiala i tyle :) Znacie moze jakies proste projekty??

Skomentuj

Zamieszczone przez irek

jak zmniejszyłeś szumy? inne wzmacniacze operacyjne?

Skomentuj

Zamieszczone przez Matys1990
                            Ja szukam zwyklej regulacji zeby tylko malo szumiala i tyle :) Znacie moze jakies proste projekty??
                            http://sound.westhost.com/project97.htm
                            http://www.vampiria.pl/viewtopic.php?p=1628#1628

Skomentuj

stabilizator jest na selectorze wejsc V3 a na plytce barwy mozna wstawic zenerke (jest od druku miejsce) i zasilic barwe przez rezystor z napiecia glownego.

Moze cos zle podlaczyles u mnie nic nie trzeszczy. Trzaski sa tylko wtedy gdy na wejsciach/wyjciach pojawia sie jakies napiecie stale. Dedykowane podlaczenie do uniampa nie ''trzeszczy''.

Zamieszczone przez Amper6
                              Jeśli układ pięknie współgra z uni to pisałbym się na płytkę.
                              Zostal do niego specjalnie zaprojektowany i sprawdzony.

Zamieszczone przez Manstaff11
                              jak zmniejszyłeś szumy? inne wzmacniacze operacyjne?
                              o3dB zmianami ukladowymi i kolejne 3dB dobranymi niskoszumnymi opampami ktore sa troche drozsze od TL072 no i trudniej je kupic. Obecnie barwe robie tylko +-10dB.

[ Dodano: 2010-10-06, 11:57 ]
                              Zamieszczone przez marusmk
                              http://sound.westhost.com/project97.htm
                              Tylko ze ta barwa nie ma wylacznika a funkcja defeat jak widac tylko zmniejsza zakres regulacji. No i ten uklad odwraca faze! Zaproponowany dalej uklad balansu ma duza przesluch miedzykanalowy. To sa konstrukcje rodem z taniego sprzetu grajacego.

Skomentuj

Witam

Zamieszczam dokumentację płytek do barwy Irka.

Wersja 1
                                O tej wersji była mowa już wcześniej. Na płytce dodatkowo potencjometr balansu i przekaźnik w roli przełącznika Direct.

Wersja 2
                                Powstała niejako "z potrzeby". Na płytce znalazł się zasilacz. Układ elementów umożliwia swobodną regulację rozstawu potencjometrów.
                                Uwaga! Dioda D1 i kondensator Cx to nic innego jak prostownik jednopołówkowy. Należy dobrać Cx względem napięcia z transformatora tak, by na +Cx otrzymać max 38V. U3 - stabilizator 78XX.

Ponadto w zależności od tego jak wlutujemy przekaźnik:
                                - zgodnie ze schematem montażowym - włączenie barwy następuje po włączeniu przekaźnika
                                - przekaźnik obrócony o 180° - włączenie przekaźnika włącza tryb Direct

Barwa w obu wersjach została już zmontowana i przetestowana. Wynik pozytywny.
                                Układ opracowany jest przez Irka wręcz rewelacyjnie, barwa załącza się i wyłącza bardzo miękko bez absolutnie żadnego skoku głośności. Polecam wersję +/-13dB.

W archiwach - schematy montażowe w JPG oraz w plikach PDF widok ścieżek 1:1 do termotransferu.
                                Załączone pliki

Skomentuj

Odkopie trochę temat.
                                  Jakiś spis elementów do barwy Irka, z postu pawel_aa, był by możliwy ?

Skomentuj

Czaruję...
                                  X