Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

holton 400, Słaba jakość dzwięku

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

holton 400, Słaba jakość dzwięku

witam ostatnimi czasu poczyniłem wzmacniacz holton400 do tego mam układ softstartudla trafa i Głośnik niskotonowy czy klasyczny subwoofer aktywny.

Ale mam problem z zniekształceniami tzn gram pasmem ograniczonym do około 100-120 Hz od góry a od dołu to od zera gdzieś:P ale mi nie gra on czysto tylko tak bardziej pierdzi w rytm basu i bass nie jest taki dynamiczny mocny i intensywny ale to pewnie przez to ze nie mam obudowy. Obudowa czeka około 65 litrów z br. Teraz moje pytanie brzmi co mam zrobić aby zmniejszyć szumy.

aha wzmacniacz w wersji by przemo. kręcenie potencjometrem od prądu spoczynkowego da się usłyszeć , ale w żadnym połażeniu jakoś dźwięku nie jest zadowalająca.

[ Dodano: 2010-10-07, 19:10 ]
    update: podczas próby zmieżenia prądu spoczynkowego wzmacniacza na gałęzi dodatniej mam bardzo ciekawe wyniki to znaczy 0.000000A pomiaru dokonywałem przy włożonej wtyczce do zasilania przy braku podłączonego głośnika prąd nie reagował na regulacje potencjometrem.

coś musiałeś źle zlutować, np. zamienić polaryzacje kondensatora. Sprawdź układ jeszcze raz w tym najbardziej kondensatory.

Skomentuj

A przede wszystkim wymień bezpiecznik w mierniku. Nawet uwalony wzmacniacz pobierze chyba jakiś prąd?

Skomentuj

Zacznij od wsadzenia głośnika w obudowę :mrgreen:

Prąd spoczynkowy najlepiej zmierz woltomierzem przez pomiar spadku napięcia na rezystorach w źródłach tranzystorów mocy. Prąd wyliczysz z prawa oma I = U/R.

Skomentuj

Dziękuje za odpowiedzi faktycznie uwalony bezpiecznik w mierniku;] wlutowałem kawał drutu 4mm kwadrat;] . Głośnik właśnie wsadzam w obudowę doszedłem do wniosku że jest to ważny element konstrukcji jak nie najważniejszy. A co do holtona prąd spoczynkowy da się regulować i jest poprawny. Wszystkie elementy pod względem poprawności wlutowania są na 100% dobrze.

Skomentuj

Zamieszczone przez kingofspace
            wlutowałem kawał drutu 4mm kwadrat;]
            Gratuluję pomysłowości i życzę powodzenia jak kiedyś miernik wyp..... Ci w rękach.

Skomentuj

Niemiałem odpowiedniego bezpiecznika jutro się doposaże w garść tak owych po prostu trzeba uważać na zakresy i będzie dobrze

Skomentuj

Witam

Jestem nowy na forum wiec nie chciałem zaśmiecać go i podłączam się pod temat.
                Mianowicie zrobiłem jakiś czas temu Holtona w wersji 200W i wszystko ładnie gra, nie zniekształca, ma odpowiednią moc jednak praktycznie nie przenosi niskich tonów.
                Zasilanie toroid 500W 2*45V 3*4700uF na gałąź.
                Prąd spoczynkowy ustawiony przy zimnym układzie na 120mA.

Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?
                Osobiście stawiałbym na kondensatory C1,C2,C4,C5, jednak wolę zasięgnąć opinii bardziej doświadczonych kolegów, bo być może jest to jakiś drobiazg.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc

Pozdrawiam

Skomentuj

Za dolna granice pasma przenoszenia odpowiada C1 i C5 jak sa wstawione takie jak na schemacie to nie powinno byc problemu. Jesli zwiekszac to na poczatek C1.

Skomentuj

Więc według rady kol. Irka wymieniłem C1 na 2,2u/50V(elektrolit) oraz C5 na inny egzemplarz i wyższe napięcie (50V również zwykły elektrolit), zmieniłem również wg opini znajomego przeciwwzbudzeniowe C7 i C8 na 100p (na wszelki wypadek), niestety nie przyniosło to żadnych rezultatów, nadal spadek ch-ki ampl. maleje znacznie w granicach 50Hz.

Ma ktoś może jeszcze jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu?

z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc

Pozdrawiam

Skomentuj

Jeżeli C1 i C5 sprawne to spróbuj podpiąć sygnał z czegoś innego. Może tu coś nie gra.

Skomentuj

Na 100% to nie jest kwestia źródła, bo podłączałem już wszystkie dostępne u mnie urządzenia audio łącznie z badaniem wzmacniacza przez komputer programem spectra plus (szum różowy/różne częstotliwości sygnału + analizator widma).

Zamieszczę jeszcze zdjęcia (choć nie wiem czy robię to poprawnie), przed zmianą kondensatorów i przeróbką chłodzenia:
                        http://img229.imageshack.us/img229/2865/dsc00237lk.jpg
                        http://img218.imageshack.us/img218/7913/dsc00242xk.jpg
                        http://img181.imageshack.us/img181/8007/dsc00240t.jpg
                        http://img403.imageshack.us/img403/9540/dsc00237p.jpg
                        http://img2.imageshack.us/img2/7016/dsc00236vr.jpg

Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez kaukubin
                          nadal spadek ch-ki ampl. maleje znacznie w granicach 50Hz.
                          A skad wiesz? Mierzyles?

Tylko te kondy odpowiadaja za dol pasma, nie znam innej usterki ktoraby mogla odciac niskie tony. Raczej szukaj gdzie indziej albo zrob wiarygodne pomiary pasma.
                          No i nie wykluczam ze to sam glosnik nie ma niskiego basu, to najczestrza przyczyna.

No i najpierw to przymocuj do radiatora tranzystor odpowiedzialny za stabilizacje termiczna bo Ci zaraz radiator rozgrzeje sie do czerwonosci i bedzie po tranzystorach.

Skomentuj

Odnośnie tranzystora jest on normalnie przykręcony oczywiście (stan przy lokalizacji uszkodzenia), a pomiary jak napisałem robiłem programem spektra plus szumem różowym, białym i sygnałami o różnej częstotliwości; bez pośrednictwa głośnika, tylko poprzez dzielnika napięcia by dostosować poziom sygnału na karcie dźwiękowej. A pomiary były oczywiście spowodowane marnymi wrażeniami odsłuchowymi...

Dziękuje za wszelką pomoc ale chyba odłożę projekt na "lepsze czasy".

Pozdrawiam.

Skomentuj

A mierzyles dla porownania sama karte muzyczna? Najpierw trzeba skalibrowac system pomiarowy a potem sie mierzy bo tak to pewnie zmierzyles karte i wzmacniacz i nie wiadomo co odcina basu.

Skomentuj

Myślałem, że o sprawy dla mnie tak oczywiste nikt nie będzie mnie podejrzewał...
                                Według przyjętego standardu zejścia poniżej średniej wartości o 3dB dla karty była to częstotliwość około 17Hz (sound blaster live). Poza tym to obcięcie to nie jest sprawa wyłącznie niespełnienia założonego parametru, tylko strasznie słyszalnej luki w paśmie.
                                Ze swojej strony mogę uprzedzić wszelkie pytania: wina na 100% leży po stronie wzmacniacza; nie jest to wina źródła sygnału ani przetwornika.

Pozdrawiam wszystkich, którzy próbowali/próbują mi pomóc

Skomentuj

No to wzmacniacz musi obejzec ten kto sie na tym zna. Teoretycznie nic sie nie wymysli trzeba go pomierzyc.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X