Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wyciszenie MUTE(?) - Mostek TDA7294

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wyciszenie MUTE(?) - Mostek TDA7294

Witam serdecznie.

Od kilku dni borykam się z problemem ze wzmacniaczem opartym na dwóch TDA7294.

Co tu dużo pisać. Układ po prostu nie gra (a wcześniej chodził idealnie), a raczej nie wzmacnia podawanego sygnału. Po przekręceniu pokręteł głośności na max i przyłożeniu ucha do przetwornika (STX 27-150-8-SS) cichutko słychać puszczany utwór.
    Przeczytałem, że mogło załączyć się wyciszenie MUTE, jednak nie wiem jak ten problem zniwelować, żeby całość grała normalnie.

Napięcie na nóżkach kondensatorów 39V (zasilanie - toroid 2x24V).

W załączonej niżej dokumentacji schemat mojego układu znajduje się na 2 stronie, mam mostek.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
    badyllek1993.
    Załączone pliki

Zamieszczone przez badyllek1993
    Napięcie na nóżkach kondensatorów 39V (zasilanie - toroid 2x24V).
    Jakim cudem to zrobiłes to nie wiem....

Skomentuj

Witam,

ja też kupiłem takie trafo. Opisane jako 2 x 24 V. Realnie, jałowo ma 28 V. Po wyprostowaniu kondensatory ładują się do 39 V.

Pozdrawiam,
      Jacek Zieliński

Skomentuj

U mnie to samo jak mam trafo na 220V a w sieci mam 235v to też mam około 27V na uzwojenie.

Skomentuj

Wracając do tematu, masz albo uwaloną kostkę (dwie wymień) ktoś za 4zl z forum sprzedawał, albo sprawdź luty - bo na zimy lut to wygląda.

Skomentuj

Dobra, dziękuję za wszystkie wypowiedzi...

A jak sprawdzić, czy to całe nieszczęsne MUTE się załączyło, żeby na darmo nie wymieniać kostek?

Przypomniała mi się jeszcze jedna ważna rzecz, mianowicie tuż przed stanem, kiedy wzmocnienie padło złączyłem przypadkiem dwa kanały z przedwzmacniacza w jeden i podłączyłem do wejścia LOW w panelu TDA.

Pozdrawiam.

Skomentuj

zaraz zaraz ale jak dobrze pamiętam to przy mostku tda mute nie działa. Chyba, że źle kojarzę ale chyba nie. :idea:
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A jak sprawdzić, czy to całe nieszczęsne MUTE się załączyło, żeby na darmo nie wymieniać kostek?
                zmierz napiecie na nozkach STBY i MUTE

Skomentuj

Pawel S., a na której kości jak to mostek?
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

na obu - polaczone sa

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                      na obu - polaczone sa
                      no w sumie racja... :razz:
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

jednym ze sposobów sprawdzenia kości jest sprawdzenie rezystancji między nóżką 7 a 9 jeśli jest zwarcie kostka na 100% uszkodzona ale w innym wypadku (jakaś rezystancja) też nie można wykluczyć uszkodzenia więc daje to pewność tylko w przypadku zwarcia

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                          zmierz napiecie na nozkach STBY i MUTE
                          Robię to przykładając jedną sondę miernika do masy, drugą do STBY/MUTE, czy jedną do MUTE, drugą do STBY?

Skomentuj

wzgledem masy kazda osobno

z tego co widze w PDFie to powyzej 3,5v powinno byc zeby byl wlaczony

Skomentuj

Zrobiłem pomiary na nóżkach MUTE i STBY, jednak w pierwszej kolejności chciałbym podziękoważ użytkownikowi @LightSound, za pomoc i instrukcje przez GG.

Więc napięcie 8.50V uzyskałem na nodze STBY, natomiast 6.77V na MUTE.

Pomiary przeprowadziłem tylko na jednej kości, w razie potrzeb zmierzę na II.

Co dalej w związku z tym?

Skomentuj

Najpierw sprawdz czy nie ma stalego na wyjsciach obu TDA.

Potem sprawdzasz czy do wejscia pierwszego TDA dociera sygnal a jesli tak to sprawdzasz tylko na jego wyjsciu czy jest on wzmacniany, podlaczasz glosnik do masy i do wyjscia tego TDA. Jesli nie ma sygnalu to TDA padniety jesli jest to moze byc padniety tylko drugi TDA, ew oba.

Skomentuj

Na aplikacji mostkowej nie dziala do konca dobrze bo mute odcina sygnal tyklko z wejscia nieodwracajacego a w aplikacji mostkowej ''druga'' koncowka ma dostarczony sygnal do wejscia odwracajacego i ona nie jest mutowana.

IREK
                                  taką odpowiedź dostałem
                                  wiedziałem, że coś było nie tak :wink:
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                  X