Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

tda7294 mocno się grzeje?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

tda7294 mocno się grzeje?

jestem w trakcie składania wzmacniacza 2xtda i mam pytanie

jako że płytkę rysowałem grubym flamastrem część ścieżek które mi się nie zmieściły puściłem przewodami po stronie elementów.
    przewody których użyłem to żyłki ze skrętki komputerowej

puściłem taki przewód między nóżkami tda, czy podczas pracy, może on się zagrzać do tego stopnia że stopi izolację przewodu i dojdzie do zwarcia?

Nie, ale układ się bardzo grzeje bo jest mały jak na moc traconą więc chłodzenie musi być wydajne.

Skomentuj

Zamieszczone przez me.how
      jako że płytkę rysowałem grubym flamastrem część ścieżek które mi się nie zmieściły puściłem przewodami po stronie elementów.
      przewody których użyłem to żyłki ze skrętki komputerowej

puściłem taki przewód między nóżkami tda
      Taki montaż skończy się wybuchem, pożarem czy porażeniem prądem.
      Gotowa płytka pod ten układ kosztuje grosze, a jeszcze taniej wychodzi termotransfer.

Jak coś robić, to porządnie!

Skomentuj

Skrętka komputerowa ma izolację która się nie nadaje do lutowanego przewodu, topi się bardzo szybko. Lepiej zastosuj jakiś inny przewód.

Skomentuj

Zamieszczone przez Profesjonalista
          Nie, ale układ się bardzo grzeje bo jest mały jak na moc traconą więc chłodzenie musi być wydajne.
          to nie odnosi się do tego że nie muszę tego wymieniać?

wiem że zrobiłem to nie tak jak być zrobione, ale mam już całą gotową płytkę z wlutowanymi elementami i dopiero teraz jakoś przez głowę przebiegła myśl o tym

w każdym bądź razie mam rozumieć że nie stopi skrętki i mogę to zostawić jak jest

Skomentuj

ja bym sie bal tak to zostawic na Twoim miejscu... wyciagnij ten kabelek na wierzch i bedzoe ok ;-)

Skomentuj

Według mnie jak kabelek jest nieuszkodzony to na 100% wytrzyma.

Skomentuj

Czaruję...
              X