Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Najprostszy wzmacniacz P=20W4R i dobrej jakości

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Najprostszy wzmacniacz P=20W4R i dobrej jakości

Podałem wzmacniacz o mocy P=20W4R/2x24.3V i też może
    służyć do odbiorników radiowych jako wzmacniacz P10W8R.
    Jego projekt jest prosty i dokładny i łatwo jest osiągnąć całkiem
    dobrą jakość i starałem się aby uzyskać prosty i naturalny dźwięk.
    Zadbałem aby napięcie wzmacniacza nie było za wysokie i aby
    nie spalić tranzystorów.
    Potencjometry P=300R są robione z odczepów rezystorowych z
    zastosowaniem przełączników obrotowych 2pola i 6 pozycji, czyli
    daje to skokową regulację poziomów w pięciu zakresach i szósty
    jest poziomem zerowym i też wyłączeniem jednego z wejść.
    Jest jedno wejście na odtwarzacz CD i jedno wejście na FM.
    Dodatkowo podałem wzmacniacz mikrofonowy aby sobie
    skombinować jego podłączenie, jeśli taką rzecz się używa.
    Zastosowałem prosty mikser i dlatego wzmacniacz nie posiada
    przełączników dla wyboru wejścia, bo nie są konieczne.
    W stopniu napięciowym zastosowałem doskonały polski
    Hi Fi tranzystor BD354 i tańszy od BC211 i w zastosowaniu
    lepszy. Sumując taki wzmacniacz powinien być lepszy od innych
    i fabrycznych wzmacniaczy, bo rzadko się zdarza aby w informacji
    były schematy z których łatwo jest osiągnąć wysoką jakość.
    Często fabryczne schematy tylko są dobre dla producenta i
    robienie z nich samemu rzeczy nie daje wysokiej jakości, bo każda
    firma ma swoją renomę i nie daje się ludziom swoją informacją
    wykazać. Moja informacja jest bez jakiejkolwiek cenzury i
    wybrałem co można zrobić prosto i najlepiej.
    Załączone pliki

Nie na temat...
    albo ja sie przyzwyczajam albo posty marka157 stają sie coraz bardziej po naszemu pisane

Skomentuj

albo ja malo wiem albo ta zwrotka w tym zestawie to totalne badziewie. Tweeter ma spl 103db a koppa 84 plus 3db za druga a w jego obwodzie zadnego rezystkora?
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Re: Najprostszy wzmacniacz P=20W4R i dobrej jakości

Zamieszczone przez marek157
        Sumując taki wzmacniacz powinien być lepszy od innych
        i fabrycznych wzmacniaczy, bo rzadko się zdarza aby w informacji
        były schematy z których łatwo jest osiągnąć wysoką jakość.
        Często fabryczne schematy tylko są dobre dla producenta i
        robienie z nich samemu rzeczy nie daje wysokiej jakości, bo każda
        firma ma swoją renomę i nie daje się ludziom swoją informacją
        wykazać.
        W ciągu paru ostatnich lat na swoje potrzeby naprawiłem kilka amplitunerów i wzmacniaczy, jeden tuner i teraz "robię" dwa przedwzmacniacze. Posługuję się instrukcjami serwisowymi od producenta. I co? We wszystkich wypadkach to co jest na PCB urządzenia jest idealnie, w 100% zgodne ze schematem w instrukcji. Wszystkie wartości są podane, nic nie trzeba zgadywać. Więc gdzie ta cenzura?

Poniżej masz schemat końcówki mocy amplitunera HK 730, którego posiadam. Opracowano go pod koniec lat 70-tych i bez problemu "osiąga wyższą jakość audio dźwięków" w porównaniu do twojego schematu. I nie potrzebuje stabilizacji napięcia dokładnie na poziomie 24,3 V.

Skomentuj

Odpowiedź

Nie ma co się przejmować efektywnością 103dB bo to jest najwyższa i słyszalna częstotliwość mająca zasilanie tylko przez pojemność 0,22uF i lubiana jest młodymi i słyszalna jako ćwierkanie podkreślające klasę kolumny głośnikowej a tak na prawdę to te głośniki dobrze aż tak wysoko nie przenoszą i tak samo głośniki wysoko tonowe ALDA potraktowałem jako średnio tonowe do 8kHz i o wiele więcej nie przenoszą i dlatego jest to doskonały komplet i subiektywnie może lepszy od Hi Fi, osobiście przerobiłem kolumny głośnikowe od Meluzyny i zrobiłem jak na schemacie i jestem zadowolony, czyli w konstrukcji liczą się też realia. To dobrze że u niektórych posiadany sprzęt jest dobry i są w nim dobrze dobrane tranzystory, ale nawet kosmiczny schemat wzmacniacza nic daje jeśli wzmacniacz nie jest dokładnie złożony. Podany mną schemat wzmacniacza powinien być dobrej jakości. Problemem jedynie jest strojenie stopnia napięciowego i to można robić w każdym wzmacniaczu z bobsztrap lub z źródłem prądowym. Jedną połówkę stopnia napięciowego sprawdza się poprzez obciążenie jednej z połówki jej amplitudy poprzez szeregowy rezystor i 6sztuk złącz Ubc tr.BC547 zasilanych z miejsca symetrii napięcia zasilania. Dobór rezystora symetryzuje dla mocy wzm. obie połówki amplitudy a kierunek podłączenia szeregowej diody wybiera którą połówkę potrzeba przeciążyć i jest to sens robić jeśli zastosowana rezystancja jest nie mała np.560k---1M lub więcej, bo i tak stopień napięciowy nie jest zły a jeśli rezystancja wypada za mała to taki stopień napięciowy jest w ogóle zły. W schemacie jest mały błąd bo biała masa wejściowa i symetrii napięcia omyłkowo zaznaczona jest jako czarna.

Skomentuj

Czaruję...
          X